Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Terkotanie.
eve1988 - 20-09-2013, 21:14 Temat postu: [Cari 1.6] Terkotanie. Witam. Mam pytanie co może byc przyczyna terkotania na luzie bez wcisńietego sprzęgła? Odgłos dobiega z okolic serwa od hamulcy tylko że troche niżej. Częściej gdy auto jest rozgrzane poza tym nic nie pokojącego sie nie dzieje.
Wyczytalem na forum że moze byc to jakieś łozysko w skrzyni biegów i jakis czas można na tym pojeździć. Prawda to? Robił bym to za kilka miesiecy bo obecnie cari pochłoneła troche mojego portfela... :/
MmzTattoo - 20-09-2013, 21:21
kolego chyba mamy podobny dylemat moja tak jeździ jakieś cztery miesiące i nic się nie stało jeszcze dopiero w połowie przyszłego miesiąca się tym zajmę wtedy będę mógł napisać jaki będzie tego koszt.
eve1988 - 20-09-2013, 21:35
No dobrze by bylo gdybym mógł tak polatać za 3 miesiace. Tej jesieni jednocześnie wypadły mi opłaty, remont rozrusznika, wymiana wydechu i ogarniecie dolotu (krokowiec i przepustnica) :/
Czesto sie to nie zdaża, ale słychac to gdy zrobie z 50km i to też nie zawsze.
cwaniak - 20-09-2013, 21:49
Pilnie do wymiany wysprzęglik , lub później jak rozleci się wysprzęglik
eve1988 - 21-09-2013, 09:49
Ale ten dzwięk dobiega z tyłu skrzyni a nie z okolic wysprzeglika. Dodam jeszcze że gdy wcisne sprzęgło to dzwiek ustaje, lub gdy kilka razy je wcisne.
FTOrek - 21-09-2013, 11:16
Obstawiam łożysko oporowe.
eve1988 - 21-09-2013, 21:02
Też pomyslałem na początku że to łożysko oporowe, tyle ze w poprzednim aucie tzn. w escorcie mialem walniete łożysko i cały czas je było słychać (przenikliwy szum) a tu tylko czasami chrobotanie.
Chodzi mi przedewszystkim o to czy przejezdze tak pare miesiecy nim to ogarnie mechanik bo teraz to spłukany troche jestem :/
Tak jak pisałem wczesniej na forum doczytałem sie że może to byc jakies łożysko w skrzyni ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy można tak jeździć przez jakis czas.
FTOrek - 22-09-2013, 09:28
Nikt takiej odpowiedzi Ci nie udzieli.Jeśli to łożysko to, albo się całkowicie rozpadnie ,albo się zatrze ,zablokuje.Zdarza się,że takie hałasujące pracuje bardzo długo.Wybór należy do Ciebie.
remi - 22-09-2013, 13:30
Mam to samo już jakieś dwa lata....i latam dalej. Z tego co się dowiedziałem sprawcą jest łożysko na wałku atakującym w skrzyni. Nie jest to łożysko oporowe!!! Oporowe słychać cały czas. To na wałku w skrzyni przestaje grzechotać po wciśnięciu sprzęgła.
|
|
|