To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - czujnik otwartych drzwi

gogan1 - 04-10-2013, 11:43
Temat postu: czujnik otwartych drzwi
Witam chciałem sie spytać o czujnik otwartych drzwi bo coś niedziała mi ten dzyndzel próbowałem go roskrecać czyścić i nic niepomogło chciałem sie spytać czy to jest na jakimś bezpieczniku czy należy poprostu kupić nowy i zamontować a jak zamontować to w jaki sposób bo kable są bardzo krótkie
glina - 04-10-2013, 13:13

prawdopodobnie nie do konca wyczyszczony
rozebrales plastik? oczysciles styki z zielonego nalotu/rdzy?
mozna metalowy krzyzak wlozyc o 90' przekrecony wtedy bedzie pracowal na nieuzywanych dotad blaszkach

robertdg - 04-10-2013, 18:33

Nowy kosztuje coś około 25zł w ASO ;-)
Bizi78 - 04-10-2013, 18:55

Polecam mój temat :wink: .
Batmanikus - 04-10-2013, 19:45

Wymieniałem ostatnio te czujniki krańcowe. Dwie minuty roboty na stronę. Gdybym tylko znalazł wcześniej temat o czyszczeniu to zaoszczędziłbym 2 x 25 PLN... (tylne kosztują 2 x 50 PLN - pytanie czemu?)
mwitek - 04-10-2013, 19:58

Pozwólcie, że się podepnę żeby nie tworzyć nowego tematu.

Mam Carismę od wczoraj :D i zauważyłem problem z czujnikami w przednich drzwiach zarówno lewych jak i prawych.

Wygląda to tak, że otwierając drzwi ani nie zapala się kontrolka otwartych drzwi ani nie zapala się lampka górna ustawiona na świecenie przy otwartych. Nie piszczy też sygnał włączonych świateł. Ale co mnie dziwi to to, że jak otworzę tylne drzwi gdzie czujnik jest sprawny a następnie przednie to piszczą zapalone światła :d

Myślicie, że to czujniki w obu przednich drzwiach? Czy może to być jakiś bezpiecznik? Czy coś głębiej?

gogan1 - 04-10-2013, 21:08

no ja wczoraj miałem mała niespodziankę gdyż zostawiłem auto w pracy na światłach i padł mi akumulator a jakby działał czujnik to by mi pipczało że właczone i jutro postaram sie jakoś dokładnie wyczyścić ten czujnik
DarknesS - 05-10-2013, 09:04

mwitek, u mnie zaraz po zakupie wyczyściłem krańcówki po obu stronach. Miałem dokładnie taki sam objaw jak u Ciebie. Ani buzera ani światełka po otwarciu drzwi. Rozkręciłem, wyczyściłem z nalotu, dodatkowo odgiąłem nieco blaszki dla lepszego styku i działa już 2 rok :)
lfanek - 05-10-2013, 09:08

A gdzie szukac krancow w MSX 97r? Oraz czy ona tez posiada brzeczyk swiatel?
mwitek - 06-10-2013, 11:34

Zrobiłem. Wyczyściłem odgiąłem blaszki i śmiga jak trzeba.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, że któraś krańcówka "przerywa" na wertepach - kontrolka potrafi zamrygać. Ale najważniejsze, ze krzyczy jak nie zgaszę świateł :D Musze tylko pomyśleć jak zdiagnozować która krańcówka powoduje miganie kontrolki. Czyściłem dwie więc jak podejrzewam to któraś z tych reanimowanych.

glina - 06-10-2013, 13:00

jak miga przy zammknietych drzwiach to znaczy ze dziala tylko drzwi sa ciut za daleko
najlepsze lekarstwo na to - filcowa podkladka samoprzylepna za 2zł, taka jak sie pod nogi taboretom przykleja (dziala dozywotnio)
przykleic na drzwi w miejscu styku z krancowka - filc nie bedzie przeszkadzal w zamykaniu drzwi bo sie ugniata, ale krancowka juz nie bedzie mrugac

mwitek - 06-10-2013, 14:46

Oo dobry pomysł! Nie wiem tylko która krańcówka przerywa więc podkleję pod obie :D Przeszkadzać to na pewno nie będzie :D
gogan1 - 06-10-2013, 22:27

ja wyczyściłem cały czujnik skręciłem i nie działało ale zauważyłem że śruba co sie przykreca czujnik jest troche zardzewiała wyczyściłem ja porządnie i działa czały czas :P