[97-04]Galant EAxA/W - [Eaxx] GALANT 2.4GDI wysokie obroty biegu jałowego
maciej mt01 - 08-10-2013, 16:50 Temat postu: [Eaxx] GALANT 2.4GDI wysokie obroty biegu jałowego Witam,nie jestem tu nowy ale nie moge sie zalogowac na moje poprzedie konto jako maciej82.ALe nie o tym temat,mam problem w swoim galu 2.4gdi z 1999r,więc tak wszystko działało poprawnie do czasu jak dwa tygodnie temu oddałem auto do mechanika w celu wymiany,rozrządu,wszystkich pasków,świec,filtrów powietrza i paliwa,miał też zmieniane uszczelniacze wału i wałków rozrządu.Po odebraniu auta zaóważyłem delikatnie podniesione ale równe obroty biegu jałowego ale mieszczące sie w normie tak do 850obr/min.Pojezdziłem tak troche ale brudna przepustnica zaczęła mnie denerwowac bo przy równej jezdze było czuc delikatne poszarpywania.Wymontowałem przepustnice,wymyłem ją dokładnie i autko jedzie teraz płynnie ale ma podniesione obroty biegu jałowego tak na poziomie 1000-1100obr/min czasami obroty wracają do normy ale po chwili podnoszą sie ponownie.Zaóważyłem jeszcze,że najbardziej podniesione obroty ma gdy silnik rozgrzeje sie do normalnej temperatury.Mam nadzieje że dośc dobrze naświetliłem sytuacje,więc prosze o pomoc w tej sprawie aby obroty wróciły do normy pozdrawiam
radek79 - 08-10-2013, 17:56
napisz czy przy czyszczeniu przepustnicy odkręcałeś czujnik przepustnicy przykręcony dwoma śrubkami z prawej strony przepustnicy
maciej mt01 - 08-10-2013, 17:58
Nie nie odkręcałem tego czujnika,tylko zdemontowałem przepustnice w całości i tak ją wyczyściłem,ale nie jestem pewien czy mechanik coś nie przestawiał,że jak oddawał autko to już miało delikatnie wyższe obroty.
radek79 - 08-10-2013, 18:18
dla pewności musisz z robić tak jak w opisie, jak nie będziesz mógł sam to daj to do przeczytania swojemu mechanikowi
- rozgrzewasz silnik do temperatury 90 stopni
- wyłączasz silnik
- odłączasz sterowanie siłownika, rurę doprowadzającą powietrze i luzujesz śrubki TPSa
- wbijasz igły woltomierza w 2 i 3 pin TPSa
- włączasz zapłon (bez uruchamiania)
- zamykasz przepustnicę palcem
- kręcąc TPSem ustawiasz 0.45-0.55 V na mierniku
- skręcasz wszystko i podłączasz
- resetujesz komputer (odpinasz klemę akumulatora na 15 s.)
- uczysz komputer nowego ustawienia - włączasz zapłon na 1 s., potem czekasz 15 s. bez uruchamiania silnika
powinno pomóc
maciej mt01 - 08-10-2013, 19:45
ok,spróbuje jutro zrobic jak w opisie i zobaczymy czy coś sie poprawi.Jeszcze tylko dla wyjaśnienia ostatniego punktu,włączyc zapłon na 1s. potem wyłączyc i poczekac 15s i odpalac? dobrze rozumiem?
radek79 - 08-10-2013, 20:23
włączasz zapłon na 1s,wyłączasz, czekasz 15s i odpalasz auto, to jest adaptacja czujnika tps
maciej mt01 - 09-10-2013, 15:03
Witam ponownie,auto spędziło dzień u mechanika i niestety jest praktycznie bez zmian,mechanior rozłożył ręce bo nie wie co jest grane.Sam też w domu dla pewności robiłem tą adaptacje czujnika TPS ale bez zmian,obroty tylko troszeczke zeszły i czasami chodzi jak powinien ale po chwili słychac jakby coś sie przełanczało i obroty podskakują do 1500 i opadają na 1000 i tak już chodzi. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? bo już jestem zrezygnowany.
|
|
|