To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - KOntorlka ABS

grumens - 14-10-2013, 11:24
Temat postu: KOntorlka ABS
Witam,

Ostatnio zauważyłem, że kontrolka ABS daje o sobie znać. Objaw jest taki, że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zapala się. Po wyłączeniu i włączeniu silnika znowu przez parę kilometrów jest spokój. Gdzie na początku szukać objawów? Z góry dzięki za podpowiedzi.[/code][/list]

hornet_30 - 16-10-2013, 11:55

Może to po prostu jakiś błąd. Można spróbować odłączyć akumulator na kilka minut w celu resetu komputera i sprawdzić połączenia elektryczne do czujnika ABS (wtyczki/gniazda).
grumens - 17-02-2014, 08:40

Przez przypadek znalazłem przyczynę problemu z kontrolką ABS. Okazało się, że brak świateł stopu sygnalizowany jest właśnie przez zapalającą się kontrolkę ABS, po przejechaniu "iluśtam" kilometrów.

[ Dodano: 01-05-2014, 19:38 ]
Witam,

Ponownie mam problem z kontrolką ABS. Początkowe objawy były takie, że ABS włączał się losowo. Po zapaleniu auta i przejechaniu z miejsca A do B świecił się. Po ponownym uruchomieniu silnika ABS gasł i było wszystko w porządku. Teraz ABS świeci się cały czas. Po zwarciu pinów 1 i 4 we wtyczce do diagnostyki miga jednostajnie jedynie kontrolka Check Engine. ABS niestety nie miga, więc nie mogę w ten sposób zdiagnozować usterki. Dysponujecie może rysunkiem poglądowym gdzie i jaki styki odpowiedzialne za ABS ewentualnie sprawdzić? Może problem jest błahy, a nie chcę bez wstępnego sprawdzenia wydawać pieniędzy na diagnostykę komputerową. Dziękuję za odpowiedź.

[ Dodano: 28-06-2014, 14:32 ]
Panowie,

W końcu zdiagnozowałem usterkę. Padł lewy tylni czujnik. Czy możecie podpowiedzieć czy z innych modeli Mitsubishi pasują czujniki do Lancera? Ewentualnie jakie zamienniki polecacie. Albo ja szukać nie umiem, albo w internecie faktycznie ciężko coś znaleźć.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Anonymous - 19-01-2015, 13:32

Mechanik musiał mi rozwiązać ten sam problem ;xx