ASX Techniczne - Jak przyłączyć bluetooth do radia?
piecho - 14-10-2013, 13:44 Temat postu: Jak przyłączyć bluetooth do radia? Cześć! Przyoszczędziłem kupując auto (bez bluetooth) i teraz żałuję. Chciałbym podpiąć adapter Bluetooth żeby mieć zestaw głośnomówiący. Widzę, że radio w pojeździe nie ma wejścia jack tylko ma USB. Adaptery blueooth mają wyjście jack. Wiecie czy jest na to jakieś obejście?
1) czy są jakieś adaptery które można wpiąć w USB od naszego radia?
2) czy można podpiąć adapter gdzieś w bebechy systemu audio?
rezon - 14-10-2013, 16:27
Nie kupuj żadnego adaptera tylko porządny zestaw BT, który będzie wpinany do ori głośników, wyciszał radio, itp. Jedne z lepszych to firmy Parrot - często będziesz miał wybieranie głosowe z kontaktów telefonu (jeśli tylko telefon obsługuje). zapytaj w jakimkolwiek zakładzie car audio albo u elektryków samochodowych co Ci polecą. Moja żona ma w swoim autku jakiegoś no-name'a, którego dostała z autkiem i też bardzo dobrze działa - także z wybieraniem głosowym.
Nie żałuj braku ori BT Mitsubishi. Nie wiem jak ori zestaw w ASX, ale ten który miałem w Outku to był najgorszy zestaw BT jaki kiedykolwiek w ciągu bodajże 12 lat używałem. Jak w Outku zamiast ori radia zamontowałem chińskiego klona to odżałowałem nawet sterowania z kierownicy przestawiając się na wbudowany w "chińczyka". Był znacznie lepszy od Outkowego.
Wedrowiec - 14-10-2013, 16:43
BT w ASX jest tragiczny...
cefaloid - 15-10-2013, 10:31
rezon napisał/a: | który będzie wpinany do ori głośników |
Co to są "ori głośniki"? Oringi do montowania głośnika?
"Ori głośniki" = "oryginalne głosniki" czy też jakiś element obok głosników zwany w skrócie "ori"? Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać
[ Dodano: 15-10-2013, 10:35 ]
piecho napisał/a: | 1) czy są jakieś adaptery które można wpiąć w USB od naszego radia? |
Nie ma i nie będzie, chyba że ktos napisał alternatywne oprogramowanie ww radia i wie jak je wymienić, a koszt wymiany oprogramowania jest niższy jak adaptera. A bardzo w to wątpię. Obecnie USB obsługuje tylko pamięć masową (czyli pendrive), inne urządzenia nie są w ogóle oprogramowane w tym radiu. Zapomnij o tym.
piecho napisał/a: | 2) czy można podpiąć adapter gdzieś w bebechy systemu audio? |
Czyli chcesz rozwiązanie które proponuje kolega Rezon. Ale o wyświetlaniu informacji na wyświetlaczu radia czy dostępie do ksiazki telefonicznej z radia zapomnij chyba, że taki adapter ma swój wyświetlacz i wg mnie warto go mieć by sprawnie wybierać nr telefonu np kręcąc gałką konsoli. Czy nawet by zobaczyć kto dzwoni. Ja to wolę jak wybieranie głosowe. Bez druciarstwa w radiu, wpinasz taki adapter między radio a kostę do niego dochodzącą - jak 'przedłużacz'.
jan1994 - 20-10-2013, 09:40
Wedrowiec napisał/a: | BT w ASX jest tragiczny... |
Podczas wybierania numerów to zgoda, ale podczas odbierania telefonu działa tak jak powinien.
Wedrowiec - 20-10-2013, 12:32
u mnie niestety między odebraniem a rozpoczęciem rozmowy jest kilka sekund przerwy, wiele osób po prostu się rozłącza zanim mnie usłyszy. Najpierw po odebraniu jest pierwsza przerwa, po 1-2s pojawia się coś tam active i od tego momentu kolejne 1-2s zanim rzeczywiście słyszę się z rozmówcą.
Maciek111 - 20-10-2013, 20:12
Dużo zależy od modelu telefonu. niektóre są szybkie i działają bez problemowo.
Wedrowiec - 20-10-2013, 21:21
Testowane na kilku telefonach w tym S1 i S3
jan1994 - 20-10-2013, 22:27
@Wedrowiec byłeś w serwisie i zgłosiłeś problem ? Na pewno tutaj na forum nikt Ci nie rozwiąże tego problemu. Nasze bluetooth-y takiej przypadłości nie mają. Serwisy tak mają, że zwalają winę na model telefonu (chyba nawet mają listę z którymi bluetooth poprawnie współpracuje) ale zawsze można poprosić aby takie zestawienie zrobili ze swoim telefonem i sprawdzić jak to działa
Wedrowiec - 21-10-2013, 00:20
W środę jadę na przegląd, będę prosił o sprawdzenie + aktualizację softu.
Bojakk - 22-10-2013, 14:48
Mój BT działa podobnie jak u Wedrowca - przy odbieraniu połączenia niby wszystko jest OK, ale druga strona mnie nie słyszy, ja jej zresztą też nie, chociaż połączenie jest już zestawione.
Wedrowiec daj znać, czy serwis coś w tej sprawie poradził. Nie pamiętam jak było na Nokii, ale Galaxy ACE i S3mini na pewno cierpi na tę dolegliwość. U mnie robili coś z radiem po tym, jak postanowiło, że przy każdym uruchomieniu od nowa będzie zaczytywać muzykę z USB, ale żadnego problemu to nie rozwiązało - ani BT ani USB (inny pendrive działa prawidłowo, więc pewnie radio zrobiło coś z pendrivem).
rezon - 22-10-2013, 20:59
Wedrowiec napisał/a: | u mnie niestety między odebraniem a rozpoczęciem rozmowy jest kilka sekund przerwy, wiele osób po prostu się rozłącza zanim mnie usłyszy. | to jest standard Mitsubishi. miałem tak samo na kilku modelach SE, Nokii 500 i na końcu na iPhonie. Zadziałało - wymiana radia na chińczyka z wbudowanym BT i odpięcie fabrycznego BT by Mitsu to żenada. A masz chociaż dobrą jakość dźwięku? Bo u mnie było jakbym mówił ze studni
Chińczyk oczywiście też wyświetlał nazwę dzwoniącego i dodatkowo dawał możliwość wybierania na ekranie . Niestety nie działało w nim sterowanie z kierownicy
To co mam teraz to w ogóle inna liga - import książki (kontaktów) do firmowego radia, wybieranie na wyświetlaczu radia i wyświetlaczu centralnym z kierownicy, wyświetlanie i wybieranie ostatnio wybieranych/odebranych/nieodebranych, wybieranie głosowe, itd. I pomyśleć, że 20 lat temu to Japończycy wyznaczali standardy w elektronice
Wedrowiec - 23-10-2013, 22:30
Poprawy brak, pan z serwisu przetestował na swoim telefonie i reakcja była błyskawiczna. Więc po prostu z niektórymi telefonami dogaduje się lepiej z innymi gorzej.
jan1994 - 23-03-2014, 21:30
TU można sprawdzić, czy nasz model telefonu współpracuje poprawnie z Mitsubishi Link System zainstalowanym w naszym aucie.
Rok z Bagien - 28-10-2018, 11:57
No dobra mamy 2018 r., jakieś obecne podpowiedzi, co zrobić, by mieć BT w ASX-ie w wersji Invite?
|
|
|