To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Cari 1,8 GLS 16V 1997R uszczelniacz wału korbowego

riat - 16-10-2013, 08:58
Temat postu: Cari 1,8 GLS 16V 1997R uszczelniacz wału korbowego
Witam!
Mam niewielkie wycieki oleju na misce olejowej. Niewielkie bo nawet za małe aby kapało na jezdnię. Tyle tylko, że zdmuchiwany przez powietrze na rurę wydechową zasmradza frytkami powietrze nawiewane do kabiny.
Trudno dociec skąd ten olej. Może być z nieszczelności pomiędzy miska i kadłubem, pomiędzy pokrywą zaworów i głowicą i jeszcze z wielu innych miejsc.
Z tego wszystkiego naprawdę grożna jest nieszczelność na uszczelniaczach wałka rozrządu i wału korbowego. Wiadomo guma paska + gorący olej = kłopoty!.
Zdjąłem górną osłonę rozrządu i suchutko!. Pasek O'K! Śladu oleju! Simering na wałku rozrządu też trzyma.
Pytanko!?
Czy możliwy jest wyciek oleju z simeringa na wale korbowym taki, że nie zaolei paska rozrządu? Wiem, że można to stwierdzić demontując dolną osłonę rozrządu ale to już prawie 3/4 roboty jak przy wymianie rozrządu, no i trzeba mieć kanał albo podnośnik!
Może ktoś z Kolegów forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej sprawie i może mi coś poradzić?
To tyle
pozdrówka
R

jakub_001 - 07-02-2014, 11:31

Przecież żeby odkręcić obudowę paska rozrządu od dołu wcale nie ma tyle roboty. Ale skoro tamtędy by ciekło to lepiej to wymienić. Olej może rozrzucić po pasku i dziękuję. Ale to byś miał uwaloną tą osłonę i raczej stamtąd na rur by nie doleciało ?