Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] nie mozna wybic biegu
Darek4151 - 18-10-2013, 15:37 Temat postu: [Cari 1.9TD] nie mozna wybic biegu Witam. Mam mały problem. Przy wbiciu biegu wstecznego, 1 i 2 nie można go wybic. Musze gasic samochod zeby wbic inny bieg albo z 2 podkrecic na wysokie obroty i czasami jakos przejdzie. Biegi od 3 w gore chodza normalnie.Dodam jeszcze ze czasami wcisniete sprzegło nic nie daje i auto dalej jedzie (szczegolnie widoczne jak mam wbity pierwszy bieg i nie moge sie zatrzymac) Wysprzeglik juz wymieniałem i nic nie dało. To sprzegło czy cos jeszcze wchodzi w gre ?
90alcatraz90 - 18-10-2013, 15:50
miałem ten sam przypadek po odpaleniu auto ruszało na wcisnietym sprzęgle. Wymieniłem sprzęgło i wysprzęglik. Sprzęgło nowe bo nawet nie dało się regenerować - wydatek dość spory, nie wiem jak to w dieslu
robertdg - 18-10-2013, 20:43
Jeżeli łapa sprzęgła chodzi w pełnym zakresie to najprawdopodobniej wina sprzęgła, najprawdopodobniej będzie pasował zestaw od renault, zatem można szukać w sklepach specjalistycznych do francuzów (najlepiej po demontazu starego bo są chyba 2 rodzaje łożyska oporowego, do weryfikacji średnica i uzębienie tarczy sprzęgłowej) można wtedy wyrwać w dobrej cenie, myśle, że w okolicach 350-450zł zestaw. Jeżeli łapa nie chodzi w pełnym zakresie to pozostanie jeszcze pompka sprzęgła do sprawdzenia.
Darek4151 - 25-10-2013, 17:31
Niby mechanik sprawdzał to tylko sprzegło jeszcze.... Widziałem oferty firmy Valeo za okolo 450 zł
Co myslicie o tej firmie ??
|
|
|