Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Sztywne przewody hamulcowe
demise - 24-10-2013, 23:06 Temat postu: [Cari 1.8] Sztywne przewody hamulcowe Witam czyszcząc zaciski i wymieniając klocki natknąłem się na przykry widok mianowicie znalazłem przed lewym tylnym kołem wiązkę przewodów hamulcowych pod osłona plastikową niestety jest na nich narośl taka biała. I teraz pytanie czyścic to czy nie ?????da się to jakoś zabezpieczyć czy po prostu wymienić . A jak wymienić to gdzie kupić i czy dam rade sam założyć. Ja znalazłem takie coś alledrogo
Za wszelką pomoc dziękuję.
nytsug - 24-10-2013, 23:33
wyczyść to poprostu i zabezpiecz czymś - jeśli nic nie dzieje się z hamulcami nie przejmuj się - ten typ tak ma:)
robertdg - 25-10-2013, 07:49
Jak sa mocno skorodowane to trzeba wymienić gdyż istnieje ryzyko rozerwania takiego przewodu podczas hamowania.
Dudi84 - 25-10-2013, 07:58
Wyczyść z nalotu i oceń wizualnie czy przewody nie są naruszone. W moim przypadku na szczęście skończyło się tylko wyciekiem płynu hamulcowego w tym miejscu, gdyż przez tą osłonę nie zauwazyłem w jakim stanie są tam przewody. To samo dotyczy przewodów paliwowych w tym miejscu.
tom1312 - 25-10-2013, 10:35
Mi właśnie w tym miejscu przerdzewiał jeden przewód i pękł. Radzę Ci sprawdź je dokładnie żebyś nie miał przykrej niespodzianki Jeśli są skorodowane, a raczej po upływie tylu lat są - wymień. Co do przewodów mój mechanik sam sobie je zorganizował: pomierzył, kupił na wymiar przewód i wkrętki/nakrętki oraz sam przy pomocy maszynki "pozarabiał" końcówki przewodów.
|
|
|