To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - Relingi dachowe

lukjaw - 25-10-2013, 21:29
Temat postu: Relingi dachowe
Witam szanowne grono,

poszukuję do swojego autka relingów na dach, ale w kolorze czarnym,
czy wiecie/znacie sklep gdzie można dostać coś takiego ale w cenie nie przekraczającej
powiedzmy tych 300-400 zł ? Koszt 600-700 zł wydaje mi się ciut przegięciem szczególnie, że spotkałem takowe nie w ASO
Na marginesie - widziałem coś takiego u chińczyków po 80 dolarów z przesyłką ale ryzyko jest :)

Dzięki i pozdrawiam

sla - 27-10-2013, 19:59

Kupowanie relingów dachowych do samochodu, który ich nie ma jest bez sensu. Dach z fabrycznymi relingami dachowymi ma specjalne wzmocnienia. Relingi dokupione są bardziej ozdobą , zamiast spełniać funkcje użytkowe. Temat przerabiałem w Lancerze kombi.
Krzychuuu - 28-10-2013, 14:30

ASX ma fabryczne otwory na relingi więc raczej ASX bez relingów ma już wzmocniony dach.
sla - 28-10-2013, 17:17

Jesteś tego pewny, czy tylko tak przypuszczasz? W wielu samochodach, gdzie jest wersja z relingami lub bez, są fabryczne otwory a nie ma wzmocnionego dachu. Wynika to z unifikacji tłoczni i oszczędności.
quarniento - 28-10-2013, 17:40

sla napisał/a:
Jesteś tego pewny, czy tylko tak przypuszczasz? W wielu samochodach, gdzie jest wersja z relingami lub bez, są fabryczne otwory a nie ma wzmocnionego dachu. Wynika to z unifikacji tłoczni i oszczędności.

W instrukcji wozu jest podane bodajże podane 60 czy 80 kg obciążenia maksymalnego. Instrukcja nie rozróżnia czy są relingi montowane fabrycznie czy też nie. Wartość piszę z pamięci, zainteresowanych proszę o dokładne sprawdzenie. Kupiłem wóz bez relingów, za 20 zeta (inne śrubki w stopkach) dopasowałem stary bagażnik rowerowy thula, na podstawie od tegoż bagażnika montowałem również trumnę,. Zamiennie pakowałem trzy duże rowery, razem ca 45-50 kg lub ca 30 kg do trumny.....działa.

lukjaw - 28-10-2013, 19:08

Relingi potrzebuję w celu poprawy wyglądu auta więc trochę OT
Krzychuuu - 28-10-2013, 20:08

Podobno relingi zwiększają zużycie paliwa i szumią podczas jazdy.
wlodeks - 28-10-2013, 21:07

Krzychuuu napisał/a:
Podobno relingi zwiększają zużycie paliwa i szumią podczas jazdy.

Szumią to raczej poprzeczne belki bagażnika a nie relingi, gdyż te montowane są wzdłuż dachu i ich opór czołowy jest niewielki. Mam wrażenie, czytając wpisy w tym temacie, że niektórzy chyba mylą relingi z belkami poprzecznymi.

pietiuszka - 28-10-2013, 21:40

Nic nie szumi, nawet przy dużych prędkościach. Mam takie relingi i są ok.
Wypróbowane z obciążeniem ok. 40-50 kg.Jedyny mały mankamencik to
niezupełne zgranie się podpórki środkowej relingu z otworem (miejsce po zaślepkce) ASX-a o około 1,5 cm - musiałem zamaskować czarną taśmą.

widmo - 16-01-2015, 17:36

A spotkał się ktoś z takimi relingami https://www.youtube.com/watch?v=ibUkNtfdt0E Montowane są bez ingerencji wiertarką w dach a wyglądają niemal jak oryginalne. Występują w kolorze czarnym oraz srebrnym. Ciekawe czy po założeniu do nich belek i np. uchwytu na narty spełnią swoją rolę czy raczej stanowią jedynie ciekawy dodatek bez wątpienia poprawiający walory estetyczne ASXa.
bocianasx - 06-10-2015, 11:44

Wejdž na stronę chromowane.com mam te relingi z belkami i sa spoko jeździļem już z żółwiem po autostradzie i nie odpadły a fajnie wyglądają