To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] reflektor

dawcio - 28-10-2013, 17:37
Temat postu: [II 2.0 DID] reflektor
jak wymienić,albo wyczyścić przedni reflektor a raczej jego przednią część tzn chyba to jest plastik,który u mnie jest strasznie porysowany i wygląda to ochydnie i jeszcze słabiej świeci...
Czy jest jakaś możliwość tego wyczyszczenia,albo wymienienia samego plastyku anie całego wkładu?

Bizi78 - 28-10-2013, 17:42

Nie pamiętam kto, ale ktoś z MM zapodał taką stronkę :D :
Regeneracja reflektorów.

bonito - 29-10-2013, 20:30

Nie wiem czy opłaca się czyścić - nie lepiej kupić na allegro za grosze niezmęczony element i po prostu wymienić?
bonito

Bizi78 - 29-10-2013, 20:49

bonito napisał/a:
nie lepiej kupić na allegro za grosze niezmęczony element i po prostu wymienić

Twoim zdaniem lepiej wydać kilkaset zł na lampe niż przeczyścić ją za kilkadziesiąt zł :wink: .
Ewentualnie pokaż mi lampę do OII za grosze :? .

bonito - 29-10-2013, 22:29

No tak, w sumie trzeba wydać nieco więcej groszy, ale lampa na pewno będzie miała nieporysowaną szybkę :)
http://allegro.pl/mitsubi...3613831076.html

bonito

Bizi78 - 30-10-2013, 08:21

Kiedyś pytałem się w warsztacie montującym szyby o cenę takiej polerki + zabezpieczenie i był to koszt około 30-50zł/szt w zależności od stanu lampy :wink: .
Arczi89 - 30-10-2013, 08:38

Jeżeli klosz jest plastikowy (nie szklany) to możecie zrobić to samemu ;)

W astrze polerowałem swoje lampy i efekt był powalający ;)

Zapożyczone z astra-g.pl :

Musicie mieć:
- papier ścierny o gramaturze: 1000, 1500, 2000 - papier ścierny musi być papierem wodnym !!
- pasta lekkościerna - np TEMPO
- ściereczki, szmatki
- woda w butelce (najlepiej jak w zakrętce butelki przepali się dziurkę np. rozgrzanym cienkim gwoździem)
- oczywiście trochę wolnego czasu (ok 1 h na jedną lampę) i chęci

Najpierw matujecie najgrubszą gramaturą i stopniowo używacie coraz drobniejszej jak gruba już przestaje przynosić efekty ;) (cały czas mocząc lampę i papier)

Na sam koniec nakładacie pastę i polerujecie na gotowo już.

Ja użyłem pożyczonej od kolegi polerki z padem w ostatnim etapie by przyśpieszyć pracę ;)

Warto zaznaczyć że niektóre lampy mają powłokę UV na sobie i to na ogół ona tak żółknie/ matowieje od słońca. Polerując lampę zdzieramy ją, więc następnym razem może szybciej pożółknąć.
Ja w swojej polerowałem i po 2 latach jeszcze nie było widać by miały zamiar żółknąć ;)

Bizi78 - 30-10-2013, 09:30

Arczi89 napisał/a:
- pasta lekkościerna - np TEMPO

Tylko, że TEMPO stosuje się do lakieru a nie do lamp :wink:
Co do zabezpieczenia przeciw UV to są specjalne środki, np.
Meguiar's headlight protectant.

Arczi89 - 30-10-2013, 10:19

Tempo jest pastą ścierną (drobną). Jej zadaniem jest wypolerować, więc nie widzę problemu ?
Nie przeszkadza jej wcale to że użyta jest na lampach ;)

Widziałem kilka astr tak zrobionych + moja, na forum też jest wiele pozytywnych opinii (21 stron tematu z wynikami prac)

Powłokę UV można później nałożyć tylko są w miarę drogie ;)

Ja tylko mówię jak sobie można z tym poradzić ;)
Pojedziecie do warsztatu i zrobią wam to samo tylko odpowiednio zapłacicie.

Jedyne czego sami nie zrobicie to nie zregenerujecie odbłyśnika jak coś. Ale nie ma się to nijak do klosza.

peace