[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] ilość płynu chłodniczego w układzie
artufcb - 29-10-2013, 14:44 Temat postu: [EA2A/W 2.0] ilość płynu chłodniczego w układzie Ile litrów wchodzi w cały układ? Pilne
Hugo - 29-10-2013, 16:14
Takie samo pytanie, ale dotyczące silnika V6. Ile wejdzie jeśli wymieniam pompę wody i z silnika również jest spuszczony?
swinks_UK - 29-10-2013, 17:06
7-8 litrów
artufcb - 29-10-2013, 19:48
w obu silnikach?
milo - 29-10-2013, 20:07
2.0 L- 6 L
2,5L- 6 L
2.0 TD 8L
2,4L -7L
artufcb - 29-10-2013, 20:20
z uwzględnieniem zbiorniczka wyrównawczego?
[ Dodano: 30-10-2013, 10:27 ]
Jak spuścić cały płyn z układu? Najniższym wężem czy jest jakaś śruba w bloku silnika?
Mateusz25 - 06-11-2013, 17:39 Temat postu: Sposób spuszczenia płynu chłodniczego w Galu 2,0 16 V 98 r. witam
U siebie w galu 2,0 benzynka, zrobiłem następujące ruchy i spuściłem 5,7 litra wraz z zawartością zbiorniczka wyrównawczego.
1. Odkręcić kranik chłodnicy, patrząc na przód auta znajduję się on na dole chłodnicy po lewej stronie.
2.Po spuszczeniu płynu z chłodnicy ( około 3 litrów ) odkręć przewód gumowy u dołu chłodnicy po prawej stronie, niech płyn spłynie do ,,ostatniej" kropli.
3. Następnie odkręć przewód gumowy na górze chłodnicy ( jest tylko jeden gruby połączony z blokiem ( głowicą silnika )Śmieszne to jest , ale należy w niego dmuchnąć z dość dużą siła aby spuścić resztę płynu z bloku, choć cały i tak nie wyleci, zawsze coś zostanie w środku.
4.Zbiorniczek wyrów. wyjmij, ale najpierw odłącz cienki przewód od niego odchodzący do chłodnicy, pociągnij do góry zbiorniczek i już po jego demontażu, trzeba go szarpnąć dość mocno.
Po tych zabiegach powinieneś mieć spuszczonego płynu jakieś 5 litrów, ja tak miałem.
Resztę płynu spuszcza się poprzez jego późniejsze dopełnianie nowym wlewając go do rury
opisanej w punkcie 3 i patrząc na kolor zmieniający się płynu uciekającego odłączonym jeszcze przewodem dolnym ( pnk. 2 )
Najlepiej zastosować płyn innej barwy niż ten, który masz teraz ( ten stary). Wówczas będziesz widział różnicę w kolorze wypychanego starego płynu poprzez nowy.
W momencie w którym kolor zacznie być jednolity, mamy układ napełniony w bloku silnika nowym płynem.
Trochę trwa ten etap ale dał mi przynajmniej pewność że wszędzie mam nowy płyn.
Jeśli chodzi o odpowietrzenie układu, będziesz chciał , daj znać to napiszę, ostatnio wymieniałem chłodnicę i przerobiłem to.
Witek vel Mysza - 06-11-2013, 19:43
Caly plyn ciezko spuscic, trzeba by wydmuchac powietrzem. Ale zawsze cos zostanie w zakamarkach bloku i nagrzewnicy.
|
|
|