Nasze Miśki - [Mitsubishi Carisma by mateelv]
mateelv - 29-10-2013, 16:06 Temat postu: [Mitsubishi Carisma by mateelv] Na forum siedzę już od dłuższego czasu, natomiast nigdy nie mogłem zebrać się do podzielenia z wami tym, co tak naprawdę mnie tutaj sprowadziło.
Jest to samochód, który służył moim rodzicom przez jakieś 7 lat (od ok. 2004r), natomiast przez ostatnie 2 użytkuję go ja. Jest to moje pierwsze auto, miałem odłożoną kaskę na coś w stylu Cinquecento 900, natomiast nadarzyła się taka okazja, że mogę Mitsu po prostu przechwycić... no i jest!
Samochód: Mitsubishi Carisma 1.6 16v 90KM, kolor: srebrny metalik
Wyposażenie dodatkowe: Klimatyzacja, alarm, centralny zamek
To co udało mi się dorzucić / zmienić w aucie podczas mojej "kadencji":
-Alufelgi niemieckiej firmy Dezent RE 15" + opony Continental Premium Contact
-AluRamki na zegary
-przyciemnione boczne kierunkowskazy
-malowanie klamek, lusterek oraz dolnych kratek zderzaka w kolor
-odświeżanie / malowanie trójkątnych plastyków przy lusterkach oraz kratek grilla na czarny pół-mat
-wstawienie głośników średnio-niskotonowych Alpine SPG17-C2 w tylne fabryczne miejsca (stare buczały)
-Radio Sony (nie pamiętam dokładnej nazwy)
-poczerwienienie znaku Mitsu na kierownicy
Na bieżąco płyny, klocki, olej, tulejki w skrzyni, czyli standardowe zabiegi. Nic poważnego się z nią od wielu lat nie dzieje, a podczas mojego posiadania auta raz padł rozrusznik (został jakoś zreanimowany), wysprzęglik, oraz zużyły się oryginalne tylne amory (wymienione na kayaby). Wszystko pięknie śmiga mimo tych 17 lat.
Co planuję?
-zamontować listwy progowe
-jamexowa gleba
-jakaś ładna, delikatna, podwójna końcówka wydechu bez pseudo sportowego buczenia
W temacie będę opisywał wszystkie zmiany przeprowadzane na bieżąco.
Batmanikus - 29-10-2013, 17:57
Dobra Jamexowa gleba nie jest zła
Rano się przekonałem, że od dzisiaj na parking do roboty wjeżdżam tyłem...
W fajnym stanie masz samochodzik
robbson - 01-11-2013, 21:08
Ahh to Mitsu . Zawsze dzielnie dawało radę. Wdzięczne i posłuszne każdego dnia. Za Twojej "kadencji" nabrało wszystko szybkiego tempa, ale chyba warto było.
Jako świadek każdego modu mogę to właśnie z czystym sumieniem potwierdzić bo oblukałem,obmacałem wszystko na żywo i powiem jeszcze raz - "Stary, kurde jest przyjemnie"
Z umiarem, nie przesadzone. Fela ładnie stroi. Wrzucisz mu jeszcze te -40, które zrobią w tym przypadku robotę.
Powodzenia w dalszym modzeniu.
Fotki robione na PCK?
mateelv - 01-11-2013, 22:18
Batmanikus napisał/a: | Dobra Jamexowa gleba nie jest zła
Rano się przekonałem, że od dzisiaj na parking do roboty wjeżdżam tyłem...
W fajnym stanie masz samochodzik |
Haha, aż tak? Troszkę niżej i od razu problemy
Dzięki za miłe słowa.
robbson napisał/a: |
Z umiarem, nie przesadzone. Fela ładnie stroi. Wrzucisz mu jeszcze te -40, które zrobią w tym przypadku robotę.
Powodzenia w dalszym modzeniu.
Fotki robione na PCK? |
No z glebą trzeba poczekać do nowego roku, aż będą fundusze jakieś na to.
Również dzięki.
Tak, foty zrobione na 'błoniach' tomaszowskich
Batmanikus - 01-11-2013, 22:33
Bo kładą asfalt i położyli dopiero pierwszą warstwę, resztę dopiero pewnie na wiosnę
RoBSoN_97 - 04-11-2013, 11:14
Ładnie się prezentuje.
Pryśniecie elementów w kolor jak najbardziej na plus dawałeś do lakierni?
Dasz glebe będzie fajnie
mateelv - 04-11-2013, 18:44
RoBSoN_97 napisał/a: | Ładnie się prezentuje.
Pryśniecie elementów w kolor jak najbardziej na plus dawałeś do lakierni?
Dasz glebe będzie fajnie |
Nie dawałem do lakierni, wszystko samemu. Oklejanko, szlifowanie papierami różnej gradacji, odtłuszczanie, podkładówka, lakier, lakier bezbarwny, po 3 dniach woskowanie. Nie powiem, wyszło bardzo dobrze
mateelv - 14-12-2013, 15:59
Zimowa aktualizacja
Nie chciałem niszczyć letnich alusków, dlatego postanowiłem stworzyć wyglądające jak alu-ranty-stalówki. Miałem komplet stalówek, latem zająłem się ich czyszczeniem, malowaniem, nakładaniem zimowych oponek. Do tego set-up'u dorzucam chlapacze na przód oraz mały prezent dla Cari... nowe głośniki Hertz DCX 100.3 w miejsce starych dziesiątek. Grają kilka razy lepiej, bardzo czysto i nawet dobrze wypuszczają bassik jak na tak małe urządzenia. Teraz zestaw audio w końcu wspiął się na pewien poziom, powiedzmy, satysfakcjonujący mnie (hertze z alpinkami ładnie współgrają). Do tego wymiana welurowych dywaników na gumowe i można stawić czoła zimie
Prawda, że z daleka wyglądają jak prawdziwe aluski z rantem?
wojzi - 14-12-2013, 16:37
Batmanikus napisał/a: | Dobra Jamexowa gleba nie jest zła
Rano się przekonałem, że od dzisiaj na parking do roboty wjeżdżam tyłem... |
Biorąc pod uwagę drogi w naszym kraju obniżanie wozu nie jest dobrym pomysłem - a szkoda.
Matleev - fajna Cari. Pewnie pośmiga i drugie tle
mateelv - 28-01-2014, 16:29
W poniedziałek w mojej srebrnej "szczale" została zamontowana końcówka tłumika, nierdzewka 2x90mm zakupiona na allegro. Średnio dokładne zdjęcia poniżej:
Końcówka posiada plastykowy dyfuzor w środku, który delikatnie zmienił dźwięk wydobywający się z układu. Teraz fajnie mruczy, aczkolwiek trzeba stanąć z tyłu auta, żeby to usłyszeć. Całość została wspawana przez mechanika, zabezpieczona. Z racji tego, iż standardowa rura w Cari była w kształcie sinusoidy, zostawiłem tą robotę mechaniorowi, który musiał się troszkę pobawić, by to dobrze wyglądało, najpierw obcinając kawałek starej rury a potem modelując
Dodatkowo został wymieniony olej z okazji 190 000 km razem z jego filtrem na ten sam co zwykle - Castrol Magnatec 15W40.
Czekamy na pierwsze ciepło, by działać dalej z modami
m6riano - 29-01-2014, 15:27
190tkm i 15w40? ja takie oleju nie zaleje nawet jak będe miał 1.190tkm..;-)
mateelv - 29-01-2014, 15:51
m6riano napisał/a: | 190tkm i 15w40? ja takie oleju nie zaleje nawet jak będe miał 1.190tkm..;-) |
Dlaczego?
Piwor - 29-01-2014, 19:49
I do tego Castrator.
dmi - 29-01-2014, 19:57
bierze ci dużo oleju, że lejesz mineralny ? czy tak poprzedni właściciel lał ?
mateelv - 29-01-2014, 20:21
dmi napisał/a: | bierze ci dużo oleju, że lejesz mineralny ? czy tak poprzedni właściciel lał ? |
Zalewam ten, który był lany zawsze, a że nie robię rocznie dużo kilometrów, to olej zmieniam siłą rzeczy rzadko.
|
|
|