Grandis Techniczne - 2,4 MiVEC klekoczące zaworki
skull - 01-11-2013, 00:09 Temat postu: 2,4 MiVEC klekoczące zaworki Siemanko. Zapytam kolegów na forum może,ktoś spotkał się z podobnym problemem.Robiłem już trzy podejścia do regulacji zaworów,zawsze z kumplem mechanikiem i nic nie zmienia się,zaworki ciągle klepią na wolnych obrotach,po dodaniu gazu dźwięk silnika jest ok.Mam instalację LPi na liczniku dobija już 190 tys. jeżdżę na oleju syntetycznym 5W40 aktualnie Liqui Moly.Dziwne to dla mnie zjawisko,nie mam pomysłów dlaczego tak się dzieje.
marco06 - 06-02-2014, 11:01
Mam tak samo, podobny przebieg i LPG, zawory też regulowałem. Mechanik powiedział, że to wtryskiwacze i że nie ma się czym przejmować
gołąb - 06-02-2014, 11:31
Niestety np. do starego poczciwego galanta v6 - kultura pracy silnika wypada blado.. Ja swojego mam 150tkm z oryginalnym licznikiem , jeszcze nieskalanego gazem i powiem, że na wolnych też klepie w wyższych obrotach jest ok. W sobotę tak czy inaczej umówiłem się na ustawienie zaworów i zobaczymy jak będzie...Generalnie z tego co widzę, to w tym modelu lepiej nie zaniedbywać regulacji, bo podobno zaworki rozregulowując się potrafią się podeprzeć i awaria głowicy gotowa.
magicadm - 07-02-2014, 20:18
marco06 napisał/a: | Mechanik powiedział, że to wtryskiwacze |
Nic prostrzego niż przełaczyć na benzynę i sprawdzić
U mnie na zimnym silniku ideał
Po rozgrzaniu troszkę irytującego klepania na wolnych.
marco06 - 19-02-2014, 00:00
Właściwie to najbardziej "klekocze" na zimnym silniku, więc na benzynie, na gazie praktycznie tak samo
gołąb - 19-02-2014, 09:34
Hmm. Jestem po regulacji. 5 wydechowych było za luźno, a 4 ssące za ciasno... U mnie zrobiło się dużo ciszej po regulacji
|
|
|