To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS GDI] Dziwne podbicie obrotów na biegu jałowym

Łysy88 - 04-11-2013, 19:42
Temat postu: [MSS GDI] Dziwne podbicie obrotów na biegu jałowym
Witajcie,

temat tyczy się drugiego auto w rodzinie. Posiadamy MSS 1.8 GDI po swapie silnika z Carismy. Objaw jest dość nietypowy. Wg Evoscana ciśnienie na pompie WC jest 4,98. Kiedy odpalam samochód włącza się ssanie a potem schodzie do 750 rpm. Kiedy potrzymam go tak dłużej to nagle sam z siebie podnosi obroty do 1030 rpm i tak trzyma do zgaszenia samochodu, ewentualnie do ruszenia. TPS ustawiony wg instrukcji Bartka na dokładnie 0,49V na zamkniętej przepustnicy (wcześniej było coś ok 0,7V), przepustnica czysta a ecu zresetowane i nauczone obrotów.

Macie jakieś pomysły?

Mlody993 - 04-11-2013, 21:14

Miałem to samo, i cały czas mam. Tylko u mnie też obroty spadają ostro. Samochód prawie gaśnie przy wrzuceniu luzu np. podczas jazdy czy wciśnięciu sprzęgła.

Przepustnica u mnie też była niby czysta, ale wyszorowałem benzyną i i tak troszkę syfu się znalazło. Po tym zabiegu trochę się poprawiło.

Aktualnie podejrzewam, że wszystkie moje problemy w tym aucie sprowadzają się do sterownika wtrysku. Chyba będę niedługo wymieniać i wtedy zobaczę czy inne dolegliwości ustaną.

Łysy88 - 04-11-2013, 23:21

A Egr? Może mieć coś z tym wspólnego?
cezare - 03-02-2014, 09:59
Temat postu: Re: Dziwne podbicie obrotów na biegu jałowym
Łysy88 napisał/a:
Witajcie,

temat tyczy się drugiego auto w rodzinie. Posiadamy MSS 1.8 GDI po swapie silnika z Carismy. Objaw jest dość nietypowy. Wg Evoscana ciśnienie na pompie WC jest 4,98. Kiedy odpalam samochód włącza się ssanie a potem schodzie do 750 rpm. Kiedy potrzymam go tak dłużej to nagle sam z siebie podnosi obroty do 1030 rpm i tak trzyma do zgaszenia samochodu, ewentualnie do ruszenia. TPS ustawiony wg instrukcji Bartka na dokładnie 0,49V na zamkniętej przepustnicy (wcześniej było coś ok 0,7V), przepustnica czysta a ecu zresetowane i nauczone obrotów.

Macie jakieś pomysły?

jak po 4 minutach - to zmienia mieszankę i tak ma ponoć być .. sprawdź z zegarkiem w ręku..