To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Wymiana progu - Carisma 1.6 '97

bakel - 04-11-2013, 22:11
Temat postu: Wymiana progu - Carisma 1.6 '97
Cześć,
Muszę wymienić prawy próg w mojej Carismie. W związku z tym mam pytanie. Czy podchodzą progi od Volvo V40?

glina - 04-11-2013, 22:35

podejda od carismy na pewno :) mam do sprzedania srebrne w bardzo fajnej kondycji
pisz na priv jakby co

robertdg - 05-11-2013, 07:56

Progi od V40 mają inny wykrój, inne przetłoczenia, nie wiem czy długością i rozstawem zaczepów mocujących byłyby jednakowe z tymi od Carismy, trzebaby przymierzyć, sprawdzić.
nytsug - 05-11-2013, 16:55

od volvo nie podejdą - volvo ma sciaty bok na równo, a carisma ma profil pod nakładki progowe.
bakel - 05-11-2013, 21:39

To w takim razie chcąc wymienić próg to muszę zdać się na używki z allegro, tak?
nytsug - 05-11-2013, 21:42

Najlepiej jakąś używkę w dobrym stanie. Sądzę, że poszycie zewnętrzne masz zjedzone to ładnie można to roznitować i wspawać.

glina wyżej proponuje Ci progi.

bakel - 06-11-2013, 11:33

nytsug napisał/a:
Najlepiej jakąś używkę w dobrym stanie. Sądzę, że poszycie zewnętrzne masz zjedzone to ładnie można to roznitować i wspawać.

glina wyżej proponuje Ci progi.

Właśnie się dogadaliśmy, że on posiada te plasitkowe nakładki na próg, ja natomiast potrzebuję metalowego progu do wspawania w miejsce starego, zgnitego.

johny_5 - 18-08-2015, 16:58

Podbijam z pytaniem. Mam doszczętnie zeżarte progi od Carismy 1.9 DID. Czy ktoś posiada progi do odsprzedania lub ma namiary na sprzedawcę?
mkm - 18-08-2015, 18:42

johny_5, alle, tablica, okoliczne szroty i handlarze :wink:

Skonsultuj jeszcze z blacharzem czy są "doszczętnie zeżarte" - może da się ogarnąć jakimiś wstawkami :wink:

johny_5 - 19-08-2015, 20:59

mkm napisał/a:
johny_5, alle, tablica, okoliczne szroty i handlarze :wink:

Skonsultuj jeszcze z blacharzem czy są "doszczętnie zeżarte" - może da się ogarnąć jakimiś wstawkami :wink:

Bez szans. Mechanik, u którego odstawiłem auto nie znalazł nigdzie progów. Cari miała mieć robione przednie błotniki, bo je również rdza bierze, te progi "wyszły przy okazji". Ponoć są jeszcze bardziej zeżarte niż błotniki. Mechanik stwierdził, że skoro nie ma szans na wymianę progów to bez sensu robić w ogóle jakikolwiek remont Carismy...

apg2312 - 20-08-2015, 01:29

Szczerze ?
Zmień tego pożal się Boże "mechanika" na jakiegoś porządnego blacharza.
Znający się na rzeczy blacharz bez problemu jest w stanie albo dorobić progi, albo dopasować z innego auta.
Już całkiem pomijam fakt, że wystarczyło na Allegro wpisać "carisma progi", i wyskoczyło kilka pozycji :
http://allegro.pl/listing...v2-uni-1-1-0807
Niestety, nie wiem gdzie mieszkasz, Twój błąd, że nie podałeś miasta - ale jeśli to nie jest jakaś zabita deskami wiocha typu "ugór, krzaki i wilkołaki" to może znajdziesz jakiś sklep motoryzacyjny, a jak to większe miasto to i hurtownię. I nie wierzę, że by Ci nie sprowadzili progów - skoro są na Allegro, to ktoś nimi jednak handluje i skądś je musi brać.

No chyba, że wszyscy mają w :pottytrain2: Twoje pieniądze, i nie chce im się robić...

Bizi78 - 20-08-2015, 07:32

apg2312 napisał/a:
Już całkiem pomijam fakt, że wystarczyło na Allegro wpisać "carisma progi", i wyskoczyło kilka pozycji :
http://allegro.pl/listing...v2-uni-1-2-0807

Tylko, że to co pokazałeś to są ozdobne nakładki na progi :P .
O progi można zapytać w ASO, ale cena pewnie powali :mrgreen: .

W moim przypadku przy wstawianiu tylnej reperaturki w MSS blacharz odtworzył około 20cm progu ręcznie :wink: .
Wiadomo, że jak blachrz ma gotową reperaturkę to tylko starą część wytnie, wspawa nową, zabezpieczy i skasuje kasę a przy ręcznej rzeźbie sporo czasu mu to zajmie.

Lepiej poszukać czegoś takiego, tylko trzeba obejrzeć stan i stronę:
http://allegro.pl/prog-sl...5082869116.html
http://allegro.pl/mitsubi...5576915826.html

apg2312 - 20-08-2015, 11:05

Dobra...przyznaję się, że o 1:30 w nocy byłem lekko już przymulony, i nie sprawdzałem...mea culpa.
Ale teraz podzwoniłem sobie po hurtowniach - i faktycznie, progi do Carismy niedostępne są.
Z tym, że o ile się orientuję, płyta podłogowa z Cari jest wspólna z Volvo S40/V40 I generacji (i MSS oczywiście)- a do Volva progi w okolicznych hurtowniach na są miejscu. Może nie na strzał, ale powinny pasować bez większych przeróbek - warto by sprawdzić.

Bizi78 napisał/a:
O progi można zapytać w ASO, ale cena pewnie powali :mrgreen: .

590 zł za sztukę

tadek55 - 20-08-2015, 11:39

Babel,skontaktuj się ze mną dam ci namiar na gościa co ma szkielety carisma to ci progi załatwi, ja u niego brałem błotnik i dźwi. Pozdrawiam.