To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Jakie byście polecili opony zimowe

Mad_Max - 05-11-2013, 23:18
Temat postu: Jakie byście polecili opony zimowe
Witam od niedawna posiadam Pajero 2 2.8 td Long i mam pytanie jakie byście polecili opony zimowe ??
kawekk - 06-11-2013, 12:18

ja dwa lata temu kupiłem hercules xtreem avalanche 235/75/15 naprawdę dają radę
Rander - 07-11-2013, 15:22
Temat postu: Re: Jakie byście polecili opony zimowe
Ja jeżdżę (drugim już autem) na Goodyear Wrangler UG 255/75 R15 110 T.

W lutym b.r. jak mocno sypnęło, wjechałem m.in. na Gubałówkę. Zresztą wtedy nawet Waldek (nick: jawaldek, mudmania4x4.com.pl) zdziwił się pozytywnie trakcją, jak się przejechał autkiem.

Bardzo dobre na świeży, kopny śnieg, bardzo dobre na uleżały. Dobre na deszcz. Słabsze na lód - ale to już trzeba by mieć kolczatki ;)

Mirek1275 - 07-11-2013, 19:08

Mam komplet na zimę Bridgestone Blizzak Lm25 w rozmiarze 235/75/15 i jeżdżę zimą tylko po drodze, bo takie opony były tylko wtedy w sklepie
Dają rade ale rozmiar zdecydowanie brałbym dzisiaj 255/75/15 bo na tych mniejszych oponkach to mój long wygląda jak kupa. :cry:

Mad_Max - 12-11-2013, 20:49

Dzięki koledzy za informacje powiem szczerze że to moje pierwsze auto terenowe więc dlatego pytam a za pewne będę miał jeszcze wiele innych pytań :) . Dziś rozmawiałem z jednym gościem to polecił mi A.T z firmy Colway c-trax za dobrą cenę i z tego co szukałem na necie to są opony bieżnikowane co o takich oponach myślicie ?? Czy lepiej wydać na nową oponę A.T z jakiejś dobrej firmy i np cały rok jeździć włączając też jazdę po terenie takim średnim , czy zainwestować trochę kasy i kupić sobie zimówki a osobno letnie .
Pytań mam wiele co do opon :roll: to nie to samo co kupić do osobówki :) Za wszelaką pomoc będę wdzięczny

TangoKK - 13-11-2013, 05:01

Mad_Max napisał/a:
Dzięki koledzy za informacje powiem szczerze że to moje pierwsze auto terenowe więc dlatego pytam a za pewne będę miał jeszcze wiele innych pytań :) . Dziś rozmawiałem z jednym gościem to polecił mi A.T z firmy Colway c-trax za dobrą cenę i z tego co szukałem na necie to są opony bieżnikowane co o takich oponach myślicie ?? Czy lepiej wydać na nową oponę A.T z jakiejś dobrej firmy i np cały rok jeździć włączając też jazdę po terenie takim średnim , czy zainwestować trochę kasy i kupić sobie zimówki a osobno letnie .
Pytań mam wiele co do opon :roll: to nie to samo co kupić do osobówki :) Za wszelaką pomoc będę wdzięczny

Wszystko zależy od Twojego budżetu jasne, że typowa zimowka będzie lepsza na zimę.
Choć oczywiście na ATkach też da radę :lol:

satyricon - 09-12-2013, 21:00

Witaj ją mam goodyear wrangler atr w zimie to normalne łyżwy ,zarzuca tyłem,raz wjechaabym w szlaban pod praca .Jak nie dolacze przodu to strach jeździć bez wprawy .
lukas 78 - 09-12-2013, 23:10

BFG AT uniwersalna i sprawdzona
mpl - 10-12-2013, 14:40

Z tych któe używałem sam to polecę te z niższej i średniej pólki Kumho KC11 i Matadory Sibir Snow - jedne i drugi posiadałem i poleca - dobra jakość w stosunku do ceny - szczególnie Kumho - te miałem chyba 3 sezony i nowy właściciel już 2 zimę na nich jeździ... Matadory miałem przez jedną zimę - jak na tak tanią oponę to na prawdę rewelacja.

Jeśli coś na cały rok to polecam Goodyear Wrangler Duratrac - dużo lepsze od BFG AT, coś jak MTki i zimówki w jednym oraz dobrze się jedzie na asfalcie, ale cena przy rozm 32" ponad 800zł - sprawdzone przez znajomych kilku.

Ja w zimę teraz jeżdżę na Goodyear Wrangler MTR 235/85/16 też się da, ale trzeba być bardzo czujnym i tylko z dopięty przodem. Ale jak na MTr to i tak dobrze się trzymają.

Mad_Max - 10-12-2013, 17:32

W sklepie polecili mi takie opony Kumho Road Venture AT KL78 31x10.50 R15 może ktoś użytkował je .
mpl - 21-12-2013, 18:58

Mad_Max napisał/a:
W sklepie polecili mi takie opony Kumho Road Venture AT KL78 31x10.50 R15 może ktoś użytkował je .

AT - to nie zimówka... na śniegu będzie jak inne AT...