[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY2A 1.5] No i ja też założyłem gaz
endriu121188 - 09-11-2013, 21:13 Temat postu: [CY2A 1.5] No i ja też założyłem gaz Firma Alltop Warszawa
Cena instalacji 3400zł
STAG-300 4 Premium
Reduktor AC R01 150
Listwa wtrysku Hana 2000
Zbiornik gazu 650/52/200. Bormech
Bez dotrysku benzyny, bez lubryfikacji.
Na bieżąco będę pisał co i jak.
Pierwszy przegląd za 1000km
plecho1 - 09-11-2013, 21:16
Instalacja była strojona podczas jazdy? Zestaw w sumie ok, tylko reduktor czasem lubi płatać figle.
endriu121188 - 09-11-2013, 21:27
Tak w czasie jazdy. Przyjechałem go odebrać 2h wcześniej, to byli nim na mieście/trasie na strojeniu.
Płatać figle czyli co dokładnie?
plecho1 - 09-11-2013, 21:41
Czasem lubi się przycinać i nie trzymać właściwego ciśnienia. Miałem taki jeden u ojca w Toyocie Carinie i w pewnym momencie zaczęło mu spadać ciśnienie z 1,2 bara do 0,5 od razu po przełączeniu na LPG i od razu przełączał się na benzynę. Zresztą na LPG-forum o tym reduktorze jest cały długi temacik http://lpg-forum.pl/ac-r01-t10280.html Zamiast tego polecił bym albo KME Tur albo KME Silver albo Zavoli Zeta N. Jak w razie zaczną się jakieś problemy to nie daj się namówić na serwisowany AC tylko wymieniaj na jeden z tych które wymieniłem.
endriu121188 - 26-11-2013, 09:56
Przejechane ponad 1000km, trzeba jechać na przegląd "0"
-Spalanie 25% większe od benzyny- po mieście 9,2-9,7L LPG
-Przy pierwszym przełączeniu na gaz telepie nim i się dusi. Wydaje mi się, że trzeba podnieść temperaturę z 30' na 40'C (najpierw ciśnienie na reduktorze sprawdzić itp)
Czym wyrównaliście podłogę względem butli? Mam sterodur (jakoś tak) i strasznie skrzypi na wybojach. Może jakiś pomysł?
[ Dodano: 06-12-2013, 19:49 ]
Co wyszło na serwisie "0"
-za bogata mieszanka gazu
-zmieniono temperaturę przełączenia na 40'C
(Przy temp. 0'C po całonocnym staniu przełącza się po 1.5km, a nie jak było ustawione na 30'C po 600 metrach)
-korekty do mapy wtrysku
Spalanie bez zmian 9,5-10L gazu, też dlatego, że nie chce mi się go skrobać po robocie i się ogrzewa na jałowym
owp - 29-01-2014, 17:14
Ale chyba się nie ogrzewa na gazie?
Lipson-L1 - 29-05-2014, 22:45
Witam
Ja założyłem gaz pół roku temu i teraz się pochwalę
Sterownik: STAG Qbox
Reduktor: MAGIC III
Wtryski: HANA 2000 "A"
Zbiornik: BORMECH poj 51 litrów
Wlew pod klapką PB
Zrobione w Zbrosławicach za 2900 zł.
Przy przeglądzie po 2 tys zł podniesiono ciśnienie w reduktorze bo lubił na wysokich obrotach przeskoczyć na PB. Mimo, że mają hamownię to stroją na drodze. Na moje życzenie strojone było "na ostro"....
Pali po mieście przy ciężkiej nodze bez klimy 10,5-11 litrów gazu. To moje drugie auto, które dałem zagazować i podjąłem dialogi z kilkoma gazownikami żeby nie "wtopić" jak z poprzednim autem. Szef powyższego zakładu wykazał się największą wiedzą więc jemu zaufałem Mam gdzieś korespondencję mailową może kiedyś zamieszczę na forum...
plecho1 - 30-05-2014, 05:17
Tylko czego taki "magiczny" reduktor? W skrajnych przypadkach potrafi rozerwać chłodnicę lub węże od niej.
Lipson-L1 - 30-05-2014, 09:17
plecho1 napisał/a: | Tylko czego taki "magiczny" reduktor? W skrajnych przypadkach potrafi rozerwać chłodnicę lub węże od niej. |
Jeśli konfigurowałbym instalkę wg mojego "widzi mi się" to warsztat dałby mi gwarancję na 2 lata.
Ja wybrałem konfigurację zalecaną przez warsztat i mam dokument gwarancyjny, w którym jest wpis informujący o gwarancji na 100 tys km bez limitu czasu.
Wybrałem takie rozwiązanie bo robię ok 15 tys rocznie więc gwarancję na całą instalację będę miał na około 6,5 roku.
Przez ten okres (3 razy dłuższy niż standartowy) gwarant będzie bazpłatnie wymieniał mi reduktor oraz inne wadliwe elementy wchodzące w skład instalacji
Właśnie dlatego wybrałem reduktor MAGIC III
A z drugiej strony, żeby określić odsetek usterkowości danego elementu należy przyrównać go do całości sprzedaży. Okaże się, że może tak tragicznie nie jest z usterkowością
Czy przypadkiem kolega nie wyciąga zbyt daleko idących wniosków na podstawie przypadków, które stanowią promil, powtarzam PROMIL w całości sprzedaży?
Pozdrawiam
Grzegorz
plecho1 - 30-05-2014, 09:31
Ale są takie przypadki a to przecież nasze kochane MIśki są więc uczulam
Trochę też dziwna sprawa z tym podniesieniem ciśnienia bo samo podniesienie nie rozwiązuje sprawy spadków na reduktorze. Na pewno podnieśli ciśnienie czy przestawili w programie dolną granicę ciśnienia przy którym auto przełącza cię na benzynę?
Z reszta trochę to wszystko dziwne bo podobno te reduktory są bardzo stabilne ciśnieniowo nawet przy większych mocach jedynie mają problem z puszczaniem gazu w układ chłodzenia samochodu.
mjsystem - 30-05-2014, 09:37
Warsztat w Zbrosławicach ma bardzo dobrą opinię, jest polecany przez większość MitsuManiaków na Śląsku. Z ich doświadczenia korzysta wiele osób. Podejrzewam, że wszelkie potencjalne usterki wynikały z niepoprawnego montażu. Ale to teoria, do której zawsze znajdzie się mały margines "przypadków"
Lipson-L1 - 30-05-2014, 09:45
plecho1 napisał/a: | Ale są takie przypadki a to przecież nasze kochane MIśki są więc uczulam
Trochę też dziwna sprawa z tym podniesieniem ciśnienia bo samo podniesienie nie rozwiązuje sprawy spadków na reduktorze. Na pewno podnieśli ciśnienie czy przestawili w programie dolną granicę ciśnienia przy którym auto przełącza cię na benzynę?
Z reszta trochę to wszystko dziwne bo podobno te reduktory są bardzo stabilne ciśnieniowo nawet przy większych mocach jedynie mają problem z puszczaniem gazu w układ chłodzenia samochodu. |
W książce gwarancyjnej mam wpis: podniesienie ciśnienia reduktora, korekta mnożnika.
Po wizycie w warsztacie były testy na drodze z podpiętym lapkiem.
Po korekcie mam zrobione 6 tys km i ani razu na wysokich obrotach nie przełączył się na PB, nawet jeżdżąc no odcinki.
plecho1 - 30-05-2014, 09:54
Jeśli jest dobrze to dobrze ale chciał bym zobaczyć oscyloskop z jazdy do odcinki.
Tu nie chodzi, że się czepiam że masz taka czy inną instalację ale o to, że zbyt duże spadki ciśnienia gazu są niebezpieczne dla silnika, najlepiej jak są maksymalnie o 0,2 bara. Jeśli reduktor ma spadki większe, to podniesienie ciśnienia niewiele daje. Może być sytuacja, że reduktor stabilnie pracuje przy pewnym ciśnieniu i jeśli jest ustawione sporo niższe, to może mieć większe spadki ale dzieje się tak przeważnie jeśli reduktor jest zamontowany w aucie z mocą maksymalną jaką może obsłużyć.
Lipson-L1 - 30-05-2014, 10:06
plecho1 napisał/a: | Jeśli jest dobrze to dobrze ale chciał bym zobaczyć oscyloskop z jazdy do odcinki.
Tu nie chodzi, że się czepiam że masz taka czy inną instalację ale o to, że zbyt duże spadki ciśnienia gazu są niebezpieczne dla silnika, najlepiej jak są maksymalnie o 0,2 bara. Jeśli reduktor ma spadki większe, to podniesienie ciśnienia niewiele daje. Może być sytuacja, że reduktor stabilnie pracuje przy pewnym ciśnieniu i jeśli jest ustawione sporo niższe, to może mieć większe spadki ale dzieje się tak przeważnie jeśli reduktor jest zamontowany w aucie z mocą maksymalną jaką może obsłużyć. |
To są cenne informacje, instalator pokazywał mi wykresy przed i po korekcie niestety na tą chwilę nie miałem wiedzy żeby zweryfikować jego profesjonalizm w pracy czyli czy została przekroczona wartości 0,2 bara. Gdyby w przyszłości coś się złego działo i ponownie byłoby strojenie to będę zwracał na to uwagę.
plecho1 - 30-05-2014, 19:45
Nawet tu na forum jest temat o tym reduktorze http://forum.mitsumaniaki...1310152#1310152
|
|
|