Carisma - Techniczne - Cari 1,8 GLS 16V 1997R drzwiowy włącznik oświetlenia kabiny
riat - 13-11-2013, 22:21 Temat postu: Cari 1,8 GLS 16V 1997R drzwiowy włącznik oświetlenia kabiny Witam!
Wysiadł mi wyłącznik drzwiowy oświetlenia kabiny przy drzwiach kierowcy. To ten co jak się zamknie drzwi to gaśnie światło sufitowe. Wymontowałem go, sprawdziłem. Jest o'k. Spiąłem druciki na krótko i NIC! Lampka NIE ŚWIECI a powinna! Przy pozostałych drzwiach jest o'k.
Szukałem schematu elektryki dla mojego modelu i nic nie znalazłem. Nie wiem jak biegną przewody od tego wyłącznika. Skąd są wyprowadzone? Pod co podpięte? Może wywaliło mi jakiś bezpiecznik? Dziwne, reszta wszystkiego wydaje się działać. Przynajmniej nic nie zauważyłem.
Może ktoś z Kolegów forumowiczów miał już podobne doświadczonko i coś podpowie?
Może ktoś wie SKĄD te przewody do tego wyłącznika wychodzą. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
To tyle, pozdrówka
R
plecho1 - 13-11-2013, 22:50
Ten włącznik - krańcówka z drzwi kierowcy nie spina ze sobą tych dwóch przewodów dochodzących do niego a łączy je z masą auta po otwarciu drzwi. Aby zapaliła sie lampka i aby zadziałał sygnał zapalonych świateł dotknij te oba przewody do masy auta.
Czasem, jeśli krańcówka nie jest skorodowana, można ją rozebrać i wyczyścić w niej styki. Jeśli jednak nie ma już styków, to tylko wymiana na oryginalną, w ASO taka kosztuje około 20 zł.
Bizi78 - 13-11-2013, 23:14
Przeważnie wystarczy przeczyścić .
riat - 13-11-2013, 23:54 Temat postu: Cari 1,8 GLS 16V 1997R drzwiowy włącznik oświetlenia kabiny Kolego Plecho! JESTEŚ WIELKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Wszystko działa! Nie wiedziałem, że to spina z masą. DZIĘKI!!!!!!!!!!!!
Bizi78 dzięki za fajną info jak reanimować ten wyłącznik! Ale to na przyszłość bo jak na razie ten mój jeszcze się trzyma!
To tyle i pozdrówka!
R
plecho1 - 14-11-2013, 07:44
Nie ma za co
|
|
|