[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Nakrętki do felg aluminiowych i stalowych.
bonux86 - 20-11-2013, 08:01 Temat postu: Nakrętki do felg aluminiowych i stalowych. Witam, wczoraj przymierzyłem się do przełożenia kół z letnich na zimowe. Po odkręceniu oryginalnych felg aluminiowych z oponami letnimi założyłem opony zimowe na stalowych felgach dedykowanych do Lancera firmy Allcar. Czy mogę przykręcić felgi stalowe nakrętkami od felg aluminiowych? Odnoszę wrażenie że można to zrobić ale nie będzie to tak jak być powinno. Proszę o informację oraz przesłanie ewentualnych nakrętek do felg stalowych.
Z góry dziękuję
Krzysiek
plecho1 - 20-11-2013, 08:32
Jeśli masz takie nakrętki http://allegro.pl/nakretk...3658639397.html to możesz awaryjnie nimi przykręcić felgi stalowe ale lepiej dokup specjalne do stalówek i nimi zakręć. Parametry gwintu w Twoim aucie to 12x1,5.
Te nakrętki powinny do Ciebie pasować
nowe http://allegro.pl/nakretk...3707012574.html
używane http://allegro.pl/nakretk...3677467503.html
Jednak najbardziej polecam takie http://allegro.pl/kpl-nak...3715070252.html bo chronią cały gwint przed zanieczyszczeniem, co może stwarzać problemy przy odkręcaniu kół po zimie.
Robert_N - 20-11-2013, 20:34
Ja kupowałem u filipowicza kpl za 50 zł kilka lat temu i nie wiem czy warto coś kombinować.
bonux86 - 22-11-2013, 10:55
Wydaje się że nakrętki prosta sprawa, dealer przy Krasnobrodzkiej nie ma nawet jednej sztuki na stanie, cena tylko 16,50zł za sztukę. W Płońsku już tylko 5zł, oczywiście na zamówienie. Kupiłem na allegro.
mjsystem - 22-11-2013, 16:03
Zdecydowanie kup śruby do stalówek. To zupełnie inne śruby. Póki Ci życie miłe. Ja też jeżdżę zimą na stalowkach i mam do nich zupełnie inne śruby. 5 zł za szt.
tomusn - 22-11-2013, 23:16
mjsystem napisał/a: | Zdecydowanie kup nakrętki do stalówek. To zupełnie inne śruby. Póki Ci życie miłe. Ja też jeżdżę zimą na stalowkach i mam do nich zupełnie inne śruby. 5 zł za szt. |
zmieniasz śruby na zimowe?
czy tylko nakrętki?
;D
mjsystem - 23-11-2013, 00:52
Heh Tomek przyłapałeś mnie. Przejęzyczyłem się
tomusn - 23-11-2013, 12:34
ale w kwestii wyjaśnienia, to w Lancerze są
śruby czy nakrętki?
tyku - 23-11-2013, 12:40
tomusn, Oczywiście są nakrętki, a nie śruby. Zarówno do felg alu i stalówek.
plecho1 - 23-11-2013, 22:11
Panowie, przecież wiadomo, że Mitsu ma nakrętki
morgan_p - 12-11-2014, 08:04
Jak ja pojechałem na przegląd do ASO Parexbud na stalówkach, które miałem przykręcone nakrętkami od kół aluminiowych to powiedzieli mi, że tymi nakrętkami koła nie mogą być przykręcone ponieważ mają inny stożek.
wiewioor - 12-11-2014, 13:33
To żeś odkopał kotleta.
Celem informacji - nie powinno się używać sformułowań typu "nakrętki do alufelg" lub "nakrętki do felg". Obecnie stosuje się nakrętki stożkowe oraz sferyczne. A na rynku można spotkać zarówno oba przypadki usadowień nakrętek zarówno w felgach stalowych czy aluminiowych. Więc może zaistnieć sytuacja w której nakrętka do felgi stalowej będzie pasowała do felgi aluminiowej.
corekko - 21-11-2014, 11:37
Witam,
(nawet nie wiem kiedy ostatni raz coś pisałem ale to musiało być wieki temu... choć "czytaczem" jestem regularnym )
ale do rzeczy:
jak to jest z tymi nakrętkami?wiadomo że od alu nie pasują, ale wczoraj w jednym z intercarsów pokazali mi jakieś cuda istne - niby dedykowana nakrętka,do stalówek do Lancera, ale z foto to wyglądało jak nieco krótsza tylko nakrętka pod alusy - ma normalnie podkładkę i tylko to prowadzenie czy jak to nazwać co wchodzi na gwint jest krótsze niż w alu
zacząłem drążyć temat: wydzoniłem tych skąd mam stalówki (bo się chwalili, że mają dedykowane - pytam: tak mamy, jakie? normalne - stożkowe
jadę dalej: ASO nr 1 - tak mamy: 16,52 sztuka (jakie to są?stożkowe czy jakieś inne? odp. no...dedykowane)
ok. ASO nr 2 - aha... nr VIN proszę (ja na to że nie mam w tej chwili - mówię rocznik, model itd. ) no, ale tak to podobno nic nie ustalimy... no ale ile? no wiec 13 pln za szt.
dobra... ASO nr 3
tak, mamy ale jakie? no normalne zakładamy... takie stożkowe po 2 zł szt. chyba że pełne, tj. zakryte to po 7 zł szt.
no i bądź tu człowieku mądry...
a Wy? jakie macie nakrętki do swoich kółek na stalówkach i się nic nie urywa?
krzychu - 21-11-2014, 11:59
wiewioor - pobieżne informacje masz.
Moim zdaniem jest kilka różnych nakrętek zależnie od gniazda w feldze:
- nakrętka do stalówek stożkowa (to chyba standard Japoński)
- nakrętka do stalówek sferyczna
- nakrętka do alusów płaska z podkładką oraz ze stożkiem (do awaryjnego dokręcenia koła zapasowego) - taka jest fabrycznie
- nakrętka do alusów (czyli zakryta - ładniejsza) stożkowa
- nakrętka do alusów (czyli zakryta - ładniejsza) sferyczna
Więc należy ogólnie popatrzeć na gniazdo w stalówce czy jest stożkowe czy sferyczne. Kupić odpowiednie nakrętki... Tyle w temacie.
corekko - 21-11-2014, 13:27
krzychu napisał/a: |
Więc należy ogólnie popatrzeć na gniazdo w stalówce czy jest stożkowe czy sferyczne. Kupić odpowiednie nakrętki... Tyle w temacie. |
no właśnie...
"na oko" to ja bym powiedział, że gniazdo w feldze najbardziej odpowiada typowi płaskiemu (ale przecież to nie dostawczak czy terenówka jakaś )
dlatego zamiast się pitolić podjadę z kółkiem w bagażniku pod sklep i przymierzymy 1:stożkową a 2. sferyczną - która będzie miała większą powierzchnię styku - ta wygrywa
i wlk. dzięki za odezw
|
|
|