To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Pomocy! Jak się zagrzeje silnik to gasnie...

skobalt - 20-11-2013, 23:08
Temat postu: Pomocy! Jak się zagrzeje silnik to gasnie...
Witam!

Od nie dawna jestem szczęśliwym posiadaczem galanta 2.0 EX2A. Auto kupiłem po lekkim dzwonie. Wczoraj odebrałem go od lakiernika i jest pewien problem. Gdy auto jest zimnie odpala bez problemu, silnik pracuje równo i bez zastrzeżeń ale gdy uzyska pewna temperaturę od razu gaśnie. Odpalam i za każdym razem po 2-3 sekundach znów gaśnie. Jak ostygnie odpali ale znów chodzi tak długo aż się nie zagrzeję. Jutro wymienię filtr paliwa ale wątpię, że to będzie ta przyczyna. Miał ktoś z was kiedyś podobny problem? Co to może być? Pozdrawiam.

majdanos - 21-11-2013, 00:41

sprawdz bledy metoda blyskowa mostkujac 1 i 4 pin w zlaczu obd2 masz wszystko w faq i napisz co ci wyszlo ewentualnie wstaw filmik to ktos ci rozszyfruje.obstawilbym czujnik polozenia wałka rozrzadu/walu ewentualnie cewki.ale sprawdz najpierw bledy ;)pozdrawiam
Hugo - 21-11-2013, 07:55

Świeci się kontrolka CE? Jeśli nie to ECU nic nie wymruga. Też pierwsze o czym pomyślałem to czujnik położenia wałka rozrządu.
robertdg - 21-11-2013, 07:58

majdanos napisał/a:
sprawdz bledy metoda blyskowa mostkujac 1 i 4 pin w zlaczu obd2 masz wszystko w faq i napisz co ci wyszlo ewentualnie wstaw filmik to ktos ci rozszyfruje.obstawilbym czujnik polozenia wałka rozrzadu/walu ewentualnie cewki.ale sprawdz najpierw bledy ;)pozdrawiam
Jeżeli auto nie jest młodsze niż 2000 ;-)
Krzyzak - 21-11-2013, 08:09

Hugo napisał/a:
czujnik położenia wałka rozrządu
na 99.9%
booohal - 21-11-2013, 21:11

Ja w swoim EA2A na rozgrzanym silniku miałem podobne problemy - czujnik położenia wału.
Witek vel Mysza - 21-11-2013, 21:31

Żeby zdiagnozować problem z czujnikiem położenia który jest podejrzany o nie działanie po rozgrzaniu, spróbuj po rozgrzaniu i unieruchomieniu silnika psiknąć na ten czujnik gaśnicą śniegową (CO2), tym sposobem go schłodzisz i jeśli rzeczywiście ten czujnik jest winny, to silnik odpali i będzie pracował do czasu ponownego nagrzania tegoż czujnika.
skobalt - 19-12-2013, 23:39

Witam!

Mieliście racje. Zawiozłem auto do znajomego elektro-mechanika i okazało się ze to jednak czujnik położenia wałka rozrządu. (używka na allegro z przesyłka 130 zł). Mam nadzieję, że teraz juz będzie ok. Jeszcze jedno: Na zimnym silniku zgrzyta mi przy zmianie biegu z 1 na 2, czasami z 2 na 3. Nie wiem czy to coś poważnego czy można narazie z tym jeżdzic? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

robertdg - 20-12-2013, 08:16

Sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów ewentualnie go wymień
Witek vel Mysza - 20-12-2013, 08:17

Przydaloby się wlać właściwy olej do skrzyni, ale może to niewiele pomóc. Synchro już słabe. Rozbiórka skrzyni i docieranie sunchronizatorów lub ich wymiana usunie problem. Oczywiście rozumiem że sprzęgło masz OK.
skobalt - 20-12-2013, 19:34

A po czym poznać czy sprzęgło jest ok??? Łapie dosyć wcześnie...