Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Trwałość skrzyni.
eve1988 - 22-11-2013, 20:25 Temat postu: [Cari 1.6] Trwałość skrzyni. Witam. Czy to prawda że skrzynie made by renault w 1.6 i 1.8 SOHC są takie nie trwałe i wadliwe? Zaintrygowało mnie to troche po nie dawnej wizycie u mechanika (nie związane to było ze skrzynia akurat). Poczytałem troche forum i to faktycznie ma coś sie na rzeczy. A pytanie stad bo już mam spory przebieg auta a nie wiem czy było cos w skrzyni robione kiedykolwiek. A czytając niektóre tematy to nie są tanie rzeczy. Cari 1.6, 98r 320000 km.
lukaszpl - 22-11-2013, 21:14
Póki wszystko działa to czym się przejmujesz? Ciesz się ze nie masz GDI, u mnie 165ooo i łożysko zaczyna hałasować, ale może to też wina mojego stylu jazdy.
radek8622 - 22-11-2013, 23:43
we francuzach synchro siada najczęsciej natomiast co do GDI jedyną bolączką to łożyska niestety no chyba że ktoś jest zdolny i synchronizatory też można wytrzeć.Ja miałem GDI i jedyny problem jaki sie pojawił w skrzyni to łożysko na wałku.
lukaszpl - 23-11-2013, 03:07
Radek a wymieniłeś może to łożysko? Moja skrzynia jest dobra, tylko to hałasujące łożysko
radek8622 - 23-11-2013, 21:11
Nie nie wymieniałem bo udało mnie się sprzedać carismę.Ogólnie powiem że takie łożysko jest wstanie przejechać ok 20.000tys ale slyszałem historię że ponoć potrafi szumieć i jeździć bez problemów że się rozsypie.Ogólnie koszta nie są małe bo jak wymieniasz to najlepiej komplet żeby za rok znowu nie wyciągać skrzyni no chyba że chcesz pogonić auto... mnie sie udało sprzedać a teraz gala kupiłem:)
eve1988 - 23-11-2013, 21:16
To dziwne bo w GDI jest japońska a wiadomo jaka opinię maja japońce Odpukac, narazie pracuje bez zarzutu moja skrzynia poza jednym małym ale.
Mechanik mówił ( na podstawie renówek głównie ) że przy dużych przebiegach a to zabezpieczenie półosiek wyskakuje, a to łożysko padnie, a to zakleszczyć sie potrafi, o tulejkach nie wspominając.
lukaszpl - 23-11-2013, 23:23
Nie, nie mam zamiaru się z nią rozstawać. Będę walczył, chyba spróbuję reanimować tą co mam, nie będę kupował kota w worku.
shazza_eref - 26-03-2014, 15:27
Trwałość np. mojej skrzyni (1.8 SOHC) wynika głównie z użytkowania. Jeśli przy mrozie wrzucisz bezpośrednio z wstecznego jedynkę, skrzynia może się zakleszczyć i będzie wchodził tylko V bieg. Większość osób wyrzuca skrzynię, ale pojęty mechanik zdejmie Ci pokrywkę za lewym kołem i przesunie chyba jakiś synchronizator, ew do wymiany krzyżak - tak było u mnie - koszt ok. 50 zł. Wszystko to bez wyjmowania skrzyni. Kolejnym problemem może być ostre ruszanie - za którymś razem wyskoczy pierścień zabezpieczenia półosi. Tu koszt też jest ok. 50 zł, ale jeśli wyskoczy kilka razy, wyrobi się gniazdo i zostaje wymiana obudowy albo spawanie na stałe. Mi pierścień wyskoczył przy głupim wjeżdżaniu na próg w garażu, chociaż wcześniej robiłem nie takie rzeczy i nic się nie stało.
Jednym słowem - z wstecznego najlepiej wrzucić II bieg i dopiero I bieg... i nie piszczeć Carismą. Ja się do teg stosuję i od 4 lat nie wiem, że mam w ogóle jakąś skrzynię
eve1988 - 26-03-2014, 20:38
ta blogade skrzyni z tylko V biegiem znam z renówek, znajomy w megance odblokowywal ja wkretakiem przez korek wlewu oleju. bardziej boje sie wypadania zabezpieczenia polosi bo czasami to i spawanie nie pomaga a wtedy wymiana skrzyni a to koszt ok. 1000 zl
plecho1 - 26-03-2014, 20:54
Jak zrobisz sam to z 500 bo za tyle lub trochę mniej można kupić taką dobra od Renault.
eve1988 - 27-03-2014, 07:06
a tak z ciekawosci spytam, z jakich renowek pasuje? o calej skrzyni nie mowie tylko o przekladce bebechow, bo rozni sie pewnie mocowaniem do silnika. obojetnie jaka aby tylko miala symbol jb3?
plecho1 - 27-03-2014, 17:22
Różnią się, jak zauważyłeś, częścią skręcaną z silnikiem i tą należy zmienić na tę od oryginalnej. Reszta jest taka sama więc jak skrzynia jest ok to zmieniamy tylko tę jedna część. Pasuje chyba od Laguny 1.6 i 1.8 16V, ważne właśnie aby była jb3.
Tu jest trochę o tytm http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15538
eve1988 - 27-03-2014, 17:50
bo własnie ten "kołnież" wydaje mi sie odkecany od reszty skrzyni. dobrze wiedziec na przyszlosc tak wrazie czego bo jak wczesniej pisalem skrzynia do carismy 1.6 kosztuje na alledrogo jak by byla ze zlota a do np GDI lub renowek sa duuzo tańsze.
plecho1 - 27-03-2014, 20:50
Aby rozebrać skrzynię z wersji 1.6 trzeba odkręcić dekiel blaszany i tam trzeba odkręcić dwie śruby bądź nakrętki (dokładnie nie pamiętam trzymające tryby. Po zsunięciu tych dwóch trybów trybów i odkręceniu kilkunastu śrub zespalających części skrzyni, skrzynia powinna się rozejść na dwie części.
Miałem tę przyjemność rozbiórki kiedy do skrzyni wpadło mi łożysko przegubu wewnętrznego przy wymianie sprzęgła
eve1988 - 28-03-2014, 19:35
plecho1, szacun za rozbiórke i złożenie skrzyni na szczescie narazie nic poważnego sie nie dzieje z moja skrzynia poza delikatnym terkotaniem na luzie gdy są upały.
|
|
|