To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Gumy stabilizatora przedniego

Remington - 25-11-2013, 00:09
Temat postu: Gumy stabilizatora przedniego
Jak w tytule. Przed zamontowaniem gum stabilizatora trzeba je smarować jakimś smarem czy nie? Jeśli tak to jakim? Bo kupywałem u japaneze jakiś miesiąc temu niby " oryginały " a już zaczęły strasznie skrzypieć... 2 pytanie, ma ktoś namiar na naprawdę ORYGINALNE gumy stabilizatora? Bo pewnie w ASO będą masakryczne ceny... :D
Łysy88 - 25-11-2013, 00:54

Podobno w aso są przystępne ceny, ja zakładałem Yamato i nie smarowałem. Przejechałem już ponad 10 tys i nic nie skrzypi.
Bizi78 - 25-11-2013, 06:47

Na Allegro Mitsustyle ma po 28zł, więc cena w ASO pewnie zbliżona :wink: .
Witek vel Mysza - 25-11-2013, 07:46

Jeśli chodzi o poduszki staba, to smarować należy tylko poliuretanowe. Gumowe mają się zacisnąć na stabilizatorze. Podczas ruchów stabilizatora guma poduszki ma się skręcać, a nie ślizgać. W przeciwnym wypadku wyślizga stabilizator. Skoro trzeszczy i skrzypi to jest za luźna i wyrobiona. Jeśli stabilizator jest już wytarty, to trzeba dopasować poduszkę o mniejszej średnicy wewnętrznej.
Krzyzak - 25-11-2013, 08:08

Japaneze ma oryginały - kupuję u niego gumy od lat i są to sprawdzone części (z Rosji lub Niemiec). Jak skrzypi to może coś innego?
Osobiście smaruję te gumy smarem, który nie niszczy gum - czyli silikonowym.

Hugo - 25-11-2013, 08:27

Krzyzak napisał/a:
Jak skrzypi to może coś innego?
Otóż to, czy napewno skrzypią gumy stabilizatora?
Remington - 25-11-2013, 11:17

Hugo napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Jak skrzypi to może coś innego?
Otóż to, czy napewno skrzypią gumy stabilizatora?

Tak się właśnie zastanawiam czy to gumy, czy to jakiś sworzeń bo jak mam auto na ziemi i skręcam podczas postoju kierownicą w prawo i w lewo to skrzypienie słychać...

Tomek - 25-11-2013, 11:21

Cytat:

Jak w tytule. Przed zamontowaniem gum stabilizatora trzeba je smarować jakimś smarem czy nie? Jeśli tak to jakim? Bo kupywałem u japaneze jakiś miesiąc temu niby " oryginały " a już zaczęły strasznie skrzypieć... 2 pytanie, ma ktoś namiar na naprawdę ORYGINALNE gumy stabilizatora? Bo pewnie w ASO będą masakryczne ceny... :D

pytałeś w ASO o cenę ?
jak nie pytałeś to nie ma co gdybać o cenach

jeśli chodzi o części od Japaneze, to miałeś gumy w plastikowym worku, z naklejką Mitsu i numerem części ? MB, MR itp ???
jeśli tak, to części są oryginalne (z dyżum prawdopodobieństwem)
jak dostałeś coś innego, w pudełku yamato, albo bez opakowania to wcisnął ci kit

Remington - 25-11-2013, 11:28

tomek84 napisał/a:
Cytat:

pytałeś w ASO o cenę ?
jak nie pytałeś to nie ma co gdybać o cenach

jeśli chodzi o części od Japaneze, to miałeś gumy w plastikowym worku, z naklejką Mitsu i numerem części ? MB, MR itp ???
jeśli tak, to części są oryginalne (z dyżum prawdopodobieństwem)
jak dostałeś coś innego, w pudełku yamato, albo bez opakowania to wcisnął ci kit

gumy były w plastikowym worku, tylko nie pamiętam czy było na worku jakaś naklejka czy nie..

kropp - 26-11-2013, 18:37

Dużym prawdopodobieństwem skrzypienia zawieszenia przedniego jest też sworzeń wahacza poprzecznego. Temat jest gdzieś opisany baaardzo szeroko na forum. Zużywa się gumowa osłona, smar wypłukuje woda z brudkiem z naszych dróg i jak wyschnie to skrzypi. Czytałem, że w skrajnych wypadkach zaniedbania tego objawu może doprowadzić do wypięcia wahacza. ( forumowiczowi się przydarzyło ) A gumki w ASO kosztują tyle co gdzie indziej.... Na tył kupowałem po ok. 30zł / szt. pzdr
swinks_UK - 26-11-2013, 18:40

Skrzypieć też potrafią zużyte łączniki stabilizatora :wink:
Remington - 27-11-2013, 22:37

kropp napisał/a:
Dużym prawdopodobieństwem skrzypienia zawieszenia przedniego jest też sworzeń wahacza poprzecznego. Temat jest gdzieś opisany baaardzo szeroko na forum. Zużywa się gumowa osłona, smar wypłukuje woda z brudkiem z naszych dróg i jak wyschnie to skrzypi. Czytałem, że w skrajnych wypadkach zaniedbania tego objawu może doprowadzić do wypięcia wahacza. ( forumowiczowi się przydarzyło ) A gumki w ASO kosztują tyle co gdzie indziej.... Na tył kupowałem po ok. 30zł / szt. pzdr

Chodzi ci o wahacz prosty ? Pytałem u japaneze i ma wahacz firmy SH, dobra firma ?

Hugo - 28-11-2013, 21:41

Remington napisał/a:
Chodzi ci o wahacz prosty ?
Zapewne tak.
Remington napisał/a:
wahacz firmy SH, dobra firma ?
Niedobra.
Łysy88 - 28-11-2013, 22:24

Hugo napisał/a:

Remington napisał/a:
Niedobra.

Eeee ja już jeżdżę ze 20 tys km i jest ok, płaciłem coś koło 110 zł za sztukę, więc nawet jakby padły teraz to wymieniłbym jeszcze raz na SH.

Remington - 29-11-2013, 00:03

Łysy88 napisał/a:
Hugo napisał/a:

Remington napisał/a:
Niedobra.

Eeee ja już jeżdżę ze 20 tys km i jest ok, płaciłem coś koło 110 zł za sztukę, więc nawet jakby padły teraz to wymieniłbym jeszcze raz na SH.

Ale masz wahacz " prosty " ? Zastanawiam się nad tym SH lub dopłacić te 40zł więcej i kupić firmy " yamato " .