Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem po ustawieniu zaworów
gieras1988 - 25-11-2013, 21:34 Temat postu: [Cari 1.6] Problem po ustawieniu zaworów Witam,
Po przeczytaniu chyba wszystkich wątków o zaworach postanowiłem sam je u siebie ustawić, objawem było nie trzymanie obrotów na zimnym. Dodam że mam 1,6 benzyna gaz, na gazie zero problemów, mam sekwencję więc przy uruchomieniu silnika na zimnym(na ciepło działa ok) na benzynie były problemy.
Przy ustawianiu zaworów (wlot 0,2 wylot 0,3) zauważyłem że praktynie nie ybło luzów, więc je jakby dodałem.
Dodam jeszcze, jak stoi na wolnych obrotach na zimnym na benzynie i włączę światła plus grzanie szyby i powiedzmy dmuchawę silnik traci obroty jeszcze bardziej, przy klimie to już tragedia.
Po skręceniu wszystkiego na jeździe próbnej okazało się że silnik nie chce się wkręcać, jak było słychać zawory tak słychać je dalej jak nie bardziej.
Proszę o pomoc gdyż idzie zima i probelm będzie przybierał na sile plus brak wkręcania się na obroty. Wolałbym sam sięz tym uporaćbo jak pojadę do mechanika to zaraz wymyśli pół silnika do wymiany i skasuje kasę.
Z góry dziękuję za przydatne porady
kamir - 25-11-2013, 21:41
Zawory ustawia się na ciepłym silniku (nie wiem jak ustawiałeś).
Jeżeli jest problem z wkręcaniem się na obroty tylko na benzynie to trzeba - moim zdaniem zbadać układ paliwowy (pompa w baku, filtr paliwa i przewody paliwowe).
Jeżeli na gazie też są problemy z wkręcaniem na obroty to najlepiej podpiąć pod kompa i sprawdzić parametry pracy oraz czy są ewentualne błędy. Jeżeli Cari przed 2000r to można błędy sprawdzić metodą "na spinacz".
TU temat o tym.
gieras1988 - 25-11-2013, 22:02
Dzięki za szybką odpowiedź.
Na gorącym ustawialem te zawory
Nie napisałem, ze na benzynie jako tako jechał, chociaż za mało przejechałem żeby stwierdzić to na stówę, gorzej na gazie jest, brak wkręcania się na obroty, nei wiem jeszcze czy odbiło sięto na spalaniu bo aż odechciewa się jeździć
Metodą na spinacz wymrugało mi 11 czyli lambdę, skasowałem 2 tyg temu i jeszcze sie nic nie pojawiło
Byłem około miesiąca temu u gazownika, patrzył na kompie i powiedział że jest ok
Cari 1999 przed liftem
MmzTattoo - 25-11-2013, 22:06
Cytat: | Przy ustawianiu zaworów (wlot 0,2 wylot 0,3) zauważyłem że praktynie nie ybło luzów, więc je jakby dodałem. |
Tutaj jest twoja odpowiedź jednym słowem rozregulowałeś zawory.
Tak dokładniej nie samych zaworów a luzu zaworowego luz na popychaczach jest jakby przeciwdziałaniem praw fizyki co postaram ci się wyjaśnić.
Rozszerzalność temperaturowa (pokrótce mówiąc im popychacz cieplejszy tym bardziej się rozszerza/wydłuża. Gdyby nie dać żadnego luzu efekt byłby taki że zawory by sie nie domykały i o kompresji można zapomnieć.
Jeśli dodałeś luzu więcej niż powinno być zawory nie otwierają się tak mocno i długo jak powinny. To tak jak być zeszlifował kawałek powierzchni wałka rozrządu.
Zawory otwierają się za późno na zbyt małym prześwicie i zbyt wcześnie się domykają.
Mam nadzieję że to Ci trochę rozjaśni sprawę.
Wcześniejsze nietrzymanie obrotów może być spowodowane:
-zasyfioną przepustnicą
-uszkodzonym przepływomierzem, czujnikiem położenia przepustnicy, silniczkiem krokowym, ECU, bypassem przepustnicy, czujnikiem temperatury dla ECU.
-rozregulowanymi wolnymi obrotami
-usterką widmo która pojawia się w niejednej Cari z tym silnikiem której jeszcze nie rozwiązał na dobre żaden forumowicz.
gieras1988 - 25-11-2013, 22:48
Dzięki MmzTattoo za naświetlenie tematu, postaram się więc pod koniec tygodnia znaleźć czas żeby podłubać, raz jeszcze wyreguluję te zawory, tym razem wezmę jakiegoś pomocnika żeby sprawniej poszło bo do niektórych jest słabe dojście i zobaczęczy wtedy wrócę do punktu wyjścia
Potem wg mnie w kolejności będzie sprawdzenie tego czujnika temperatury dla ECU i silnika krokowego (jakies domowe sposoby bez użycia żadnych mierników, gdyż nie posiadam ) Przy okazji przeczyszczę przepustnicę
MmzTattoo napisał/a: | -rozregulowanymi wolnymi obrotami |
tego nie rozumiem słyszałem coś o nauce obrotów, ale pisali ludzie że to tylko w GDI ma sens ??
Bizi78 - 26-11-2013, 07:52
gieras1988, możesz spróbować ustawić na zimnym .
gieras1988 napisał/a: | słyszałem coś o nauce obrotów, ale pisali ludzie że to tylko w GDI ma sens ?? |
Wystarczy, że odepniesz na parę miny aku, jak obroty będą spadać prawie do zera to znaczy, że wypadałoby nauczyć obrotów .
W moim 4G13 po odpięciu aku przeprowadzam naukę bo mi na światłach silnik gaśnie .
plecho1 - 26-11-2013, 08:08
A kiedy wymieniałeś świece i ewentualnie przewody wysokiego napięcia?
MmzTattoo - 26-11-2013, 12:58
Ja czujnik sprawdzałem z evoscanem. Jak nie tym to tylko miernik raczej zostaje.
gieras1988 - 29-11-2013, 12:52
Witam ponownie
Jutro będę miał trochę czasu i chcę go spędzić w garażu.
Wczoraj zajrzałem pod maskę i okazało się ze jedna fajka ześlizgnęła się ze świecy, nałożyłem ją poprawnie i problem z brakiem wkręcania się na obroty znikł
Niestety dalej nie mam odpowiednich obrotów na zimnym, wydaje mi się, ze dużo pali na benzynie podczas nagrzewania do temperatury załączania się gazu, wskazywałoby to na lambdę ??
Jutro ustawię raz jeszcze zawory na zimnym silniku na 0,95 i 0,2mm, wymienię także świece
Patrzyłem nowe sondy to około 300zl trzeba dać a to trochę sporawo, opłaca się kupić używaną z allegro ?? Dzwoniłem do wszystkich szrotów w okolicy i nikt nie ma ;/
tom1312 - 29-11-2013, 13:32
gieras1988 ja do mojego kupiłem nówkę DENSO za 185 zł u JAPANEZE, zadzwoń zapytaj 602224584
gieras1988 - 29-11-2013, 13:35
a jakie tom1312 miałeś objawy bądź powody że ją wymieniłeś oraz jakie efekty po wymianie?
plecho1 - 29-11-2013, 14:32
Wystarczy podejrzeć w programie Evoscan lub w programie od instalacji LPG jak sonda pracuje czyli czy oscyluje w zakresie od 0 do 1V. Jeśli zakres oscylacji sondy jest sporo mniejszy czyli np. od 0,4V do 0,6V to by oznaczało, że sonda się kończy.
gieras1988 - 29-11-2013, 16:20
W takim razie powstaje problem dostępu do tego Evoscanu którego nie mam a nie wydaje mi się że któryś z mechaników to ma u mnie w Starachowicach, chociaż mogę się mylić
Faktycznie lepiej to sprawdzić zanim się kupi nową sondę
plecho1 - 29-11-2013, 16:29
Tu masz temat o tym programie i o kablu do podłączenia auta z komputerem http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Kabel jest do grupy VW, może znasz kogoś kto ma jakiegoś Volkswagena lub coś podobnego (Skoda, Audi, Seat) posiadającego taki kabel.
gieras1988 - 29-11-2013, 17:14
Ok, dzięki za info
Zapoznam się z tym wieczorem bo widzę że sporo tego i ew pojeżdżę po mieście i popytam czy ktoś ma
|
|
|