[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Montaż haka
gumis - 01-12-2013, 19:48 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Montaż haka Może mi ktoś podpowiedziec gdzie i jak podłączyc się z kostką z haka do instalacji w galu?
Gal to kombiak.
robertdg - 01-12-2013, 20:00
Trzeba przeprowadzić kable do prawej i lewej tylnej lampy
gumis - 01-12-2013, 20:04
robertdg napisał/a: | Trzeba przeprowadzić kable do prawej i lewej tylnej lampy |
Czy nasze Gale są bardzo czujne na spadek napięcia jeśli wezmę go trochę z lamp?
Sugerujesz, żebym podłączył się lewą stroną do lewej lampy, a prawą do prawej?
Marcino - 01-12-2013, 20:23
Zobacz soebie na rozpiskę złącza we wtyku 7pinowym. Ja tak zrobiłem jak Robrt pisze,
wszystko wziąłem z tylnych lamp. Żadnych spadków nie obserwuję...
Pozdrawiam
gumis - 01-12-2013, 20:46
Jakie światła podłączyłeś, wszystko?
Marcino - 01-12-2013, 21:33
No 2x kierunek, 2xpostojowe, stop, przeciwmgielne, masa,
gumis - 02-12-2013, 10:07
Pięknie, jestem wzrokowcem i takie schematy dużo pomagają.
Panowie, a jak z samym montażem, trzeba końcowy wydech demontować lub inne?
Mam hak zdemontowany ponoć z Gala, mocowaniem wygląda jak inne w sieci. Muszę nawiercać otwory, czy już jest tam na to miejsce?
Marcino - 02-12-2013, 11:55
Ja mam hak wsunęty w tylne podłużnice. Musiałem zdjąc tylny zderzak, wsunąłem i w gotowe otwory wkręciłem śruby, w haku były wpawane nakrętki.
Hak mam niedemontowalny, ale musiałem tylko maleńkie półkole dosłowenie na 1/2 grubości rury od haka podciąć zderzak.
W podłodze pod kołem zapasowym masz gumowy korek, w nim zrobiłem otwór i przeciągnąłem przewody.
Pozdrawiam
gumis - 02-12-2013, 12:30
Dzięki wielkie, mam taki sam hak, teraz nie będzie problemów z montażem, pozdrawiam!
tresorex - 02-12-2013, 12:33
Ja miałem tak zamontowany hak w sedanie:
Tu widać którędy przechodziła wiązka:
gumis - 02-12-2013, 12:52
No i pięknie, jak jeszcze któryś z Was zapoda mi instrukcję odkręcenia zderzaka, to opanuję to w 2 godz.
tresorex - 02-12-2013, 13:14
Nie wiej jak w wagonie ale w sedanie:
-zdejmujesz lampy i pod nimi są klipsy do wypięcia
-odkręcasz 4 nakrętki pod dolną krawędzią załadunku (widać na foto)
-odkręcasz po 3 nakrętki na stronę w miejscu gdzie zboku zderzak łączy się z blachą karoserii
-odkręcasz 2 śrubki od dołu od kątowniczków (też widać je na zdjęciu)
gumis - 02-12-2013, 13:18
Dzięki wielkie, dam radę, nie chcę tracić czasu na szukanie śrub itp.
Pozdrawiam!
Hugo - 02-12-2013, 13:19
tresorex napisał/a: | Tu widać którędy przechodziła wiązka: | To jest fabryczne miejsce.
robertdg - 02-12-2013, 18:20
tresorex napisał/a: | Nie wiej jak w wagonie ale w sedanie:
-zdejmujesz lampy i pod nimi są klipsy do wypięcia
-odkręcasz 4 nakrętki pod dolną krawędzią załadunku (widać na foto)
-odkręcasz po 3 nakrętki na stronę w miejscu gdzie zboku zderzak łączy się z blachą karoserii
-odkręcasz 2 śrubki od dołu od kątowniczków (też widać je na zdjęciu) |
W kombi zderzak jest przykręcany na 4 nakrętki do błotnika jak dobrze pamiętam, z prawej strony da sie to zrobić przez klapke do wymiany żarówek bo jest w miarę duża, z lewej strony trochę gorzej, można się pomezyć, albo zdemontować osłone boczna (podniesc włazik na podłodze, wykrecić 2 wkretyz podłogi i wyjac schowek, zsunac uszczelke klapy, zdemontować listwe podłogowa przy zamku - srubokretem plaskim najlepiej bezposrednio podwazyc zatrzaski co by ich nie polamac, najlepiej je widac po demontazu uszczelki, boczny polastyk po stronie reflektora ma 2 kołki które tez najlepiej zdemontowac poprzez podparcie srubokretem plaskim we wnece uszczelki klapy, jeden kolek pod zdemontowana listwa podlogowa, jeden kołek w okolicach małego schowka podłogowego - który był uprzednio zdemontowany.
Zdemontowac rolete, wykrecić widoczne wkrety we wnece rolety i na zaczepie rolety, boczne haki plastykowe sztuk dwie demontuje sie poprzez wsuniecie srubokreta plaskiego od spodu - jest nawet do tego specjalne wglebienie, podciagnac haczyk delikatnei do góry i obrócić haczyk o 180stopni, plastyk pod szyba mocowany jest na kołki, pod nim znajduje sie jeszcze jeden kołek do tapicerki bocznej, mozna ja odsunac i ma sie bardzo dobry dostep do nakretek zderzaka)
Dostep do 4 nakretek od góry zderzaka pod klapa jest po uniesieniu klapy podłogi wraz ze schowkiem pośrednim, nastepnie trzeba schylić się, odkrecić 2 srubki od mocowania z wasami, oraz odkrecić 2 nakretki tuz pod podłużnicami, zderzak powinien wyjśc bez wiekszych kłopotów
Tłumika nie trzeba demontować, mozna go zrzucić z wieszaków to da miejsce na manewr ze śrubami mocujacymi hak
|
|
|