Chcę kupić COLT'a! - [CJX 96-02] 1.3 i komplet zimówek, czy 1.6 z webasto ?
sebku1 - 05-12-2013, 23:05 Temat postu: [CJX 96-02] 1.3 i komplet zimówek, czy 1.6 z webasto ? Witam wszystkich ....
W związku z tym , że jestem świeży w temacie proszę o poradę.
Jakiś czas temu mój obecny samochód (Skodzina) uległ awarii po bliskim spotkaniu z autobusem (do kasacji) i do świąt chciałbym kupić nowy samochód.
Znajomy nakręcił mnie i żonę na Colta - ponieważ bardzo sobie chwali.
Przegrzebałem internet i niestety ofert z Warszawy nie ma za wiele, a z uwagi na brak samochodu mam ograniczone możliwości transportu.
Trafiłem na dwie oferty.
COLT 1.3 BENZ. 82 KM - 2002 ROK
COLT 1,6 - 2003 ROK WEBASTO
Siła wyższa zadecydowała, że chce samochód do końca roku i ma to być mitsubishi Colt.
W związku z powyższym, czy według was:
- Webasto w Colcie ma rację bytu. (samochód będzie stał niestety na dworku wiec może to być przydatna rzecz.)
- czy odczuwalna jest różnica w mocy pomiędzy 1.3 i 1.6, czy tez nie ma to aż takiego znaczenia - samochodzikiem będzie pomykała żona, która ma ciężką nogę
- czy wersja 1.3 bez elektrycznych szyb to wersja okrojona, ponieważ wszędzie są elektryczne szyby
Mam dylemat 1.3 i komplet zimówek, czy 1.6 z webasto?
Będę wdzięczny za pomoc, porady i uwagi. Jeżeli uważacie że nie jest to dobra opcja i widzieliście ciekawsze oferty to będę wdzięczny za namiary.
PS: Sorki za być może głupie pytania ale lepiej zapytać niż później żałować.
robertdg - 06-12-2013, 07:26
1.6 umiarkowanie wyższe spalanie od 1.3 są to jednak wartości do jednego litra, lepsza dynamika, wersja bez elektrycznych szyb to wersja fitness, znaczy uboższa wyposażeniowo Co do Webasto, to ciekawe jaki to typ, jezeli jest to jedynie dogrzewacz silnika, to w zimę będziesz się cieszył, bo silnik szybko nabierze optymalnej temperatury pracy i przez to spalanie nie będzie wysokie. Jezeli jest to webasto z płaszczem wodnym to już kultura bo wsiadasz do ciepłego autka.
Oba auta są sprzedawane przez tą samą osobę (domniemam po danych kontaktowych), możesz wziąśc ze sobą jakiegoś obeznanego kolege i niech Ci pomoże w ocenie stanu aut, czasami zimny kubeł wody nie zaszkodzi
Krzyzak - 06-12-2013, 09:16
ja bym brał z webasto - zimą naprawdę się to doceni
komplet zimowych kół łatwiej dobrać niż zamontować grzanie postojowe
różnica 1.6 do 1.3 jest spora - brałbym większy i najchętniej automat
Marcin-Krak - 07-12-2013, 09:37
Polecałbym 1,6.
Ale najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie tego w lepszym stanie mechaniczno-blacharskim.
Bez patrzenia czy ma zimowki,czy webasto. Te rzeczy można dokupić/zrobić za relatywnie male pieniądze. A np walka z rudą może być znaczniej kosztowna.
Przedstawionym modelom postaram się przyjrzeć później.
|
|
|