To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Demontaż panelu podłogowego

lurek - 07-12-2013, 19:30
Temat postu: Demontaż panelu podłogowego
Potrzebuję rozebrać panel podłogowy, czyli ten przy skrzyni biegów, tam gdzie są przyciski m.in. od czujników parkowania, chodzi o to:

Czy może ktoś mi powiedzieć jak to rozebrać?

i jedno, może głupie pytanie ;) Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"?

Bizi78 - 07-12-2013, 23:56

Może to trochę pomoże:
http://faq.lancer-club.ru...35100ENG.HTM#Ia
tutaj inna skrzynia ale poznasz kolejność demontażu:
http://www.evoxforums.com...ead.php?t=59021

mazin - 08-12-2013, 12:26
Temat postu: Re: Demontaż panelu podłogowego
lurek napisał/a:
Potrzebuję rozebrać panel podłogowy, czyli ten przy skrzyni biegów, tam gdzie są przyciski m.in. od czujników parkowania, chodzi o to:

Obrazek

Czy może ktoś mi powiedzieć jak to rozebrać?

i jedno, może głupie pytanie ;) Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"?

W moim zaczynam od miejsca gdzie Ty masz guziki (te trzy). Spróbuj, powinno się je dać wyjąć, potem już wszystko jasne, sam demontaż dość prosty. Tyle, że u mnie w tym miejscu jest "kieszonka", któą łatwo wyjąć.

lurek - 08-12-2013, 14:22

miejsce na monety łatwo ponoć odchodzi ale przy guzikach nie ma nawet za co chwycić, ale już powinienem sobie poradzić :)

Wracając do drugiej części pytania :)

Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"?

mazin - 08-12-2013, 18:47

lurek napisał/a:

Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"?

ETACS-ECU ma każdy (poza tymi, z których ktoś wymontował), a ten drugi - o ile dobrze rozumiem - to system ostrzegania o odległości/wysykości od podłoża - nie każdy, bo mój nie ma ;-)

lurek - 08-12-2013, 20:03

to drugie to chyba własnie kontrolka do czujników parkowania, tyle ze schematu wyczytałem. I źle jeśli nie każdy lancer to ma :(

a jeśli nie ma, to czy można to domontować i gdzie kupić?;)

W najbliższy wolny weekend czeka mnie rozkręcanie lancelota

mazin - 08-12-2013, 20:12

lurek napisał/a:
to drugie to chyba własnie kontrolka do czujników parkowania, tyle ze schematu wyczytałem. I źle jeśli nie każdy lancer to ma :(

a jeśli nie ma, to czy można to domontować i gdzie kupić?;)

W najbliższy wolny weekend czeka mnie rozkręcanie lancelota

Clearance to prześwit (ale i odstęp) dlatego nie wiem co tak naprawdę autor miał na myśli. Czujniki prześwitu to raczej w samochodach terenowych występują. Z drugiej strony przycisk do czujników parkowania? Może chodzi o system mierzący odległość przed samochodem, tj z przodu?A czujniki parkowania (tez tyłu) to żaden problem, od chińszczyzny za paredziesiąt po trochę lepsze za kilkaset zeta. Ale są od tego osobne wątki.

lurek - 08-12-2013, 21:58

Zamontowanie innych czujników to inna sprawa, rzecz w tym, że mam oryginalne czujniki już zamontowane w zderzaku, oryginalny panel z guzikiem "sonar", tylko... nie działa :/

całość jest dołozona do tego samochodu i albo ktoś miał dobre chęci i mu nie wyszło ale gdzieś coś jest uszkodzone.

Chcę zebrać jak najwięcej informacji zanim zacznę grzebać, bo i pogoda nie ku temu aby debatować przy rozkręconym samochodzie ;)

{EDIT}

No i zabrałem się za rozkręcanie, okazuje się, że prawie wszystko jest, poza sterownikiem :/ (ten warning control...) Jeśli trafi się ktoś z okolic Wrocławia kto ma takie cacko na zbyciu to proszę o kontakt ;)