To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Nauka obrotów

cwaniak - 08-12-2013, 01:35
Temat postu: Nauka obrotów
Koledzy mam takie pytanie (Czy nauka obrotów pomogła dla mojej CARI), a dokładnie o ten temat mi chodzi NAUKA OBROTÓW
Proszę o szczera odpowiedz

carismax - 08-12-2013, 10:01

Bardzo ciekawy temat.

Pytanie czy jest coś podobnego dla DiD'ków

radek8622 - 08-12-2013, 17:15

mnie nie pomogła bo miałem syndrom 4 minut i nie chiała się nauczyć.Ale obroty były i tak prawidłowe nawet po resecie.GDI ten silnik żyje własnym życiem:D
scoratir - 08-12-2013, 20:45

U mnie w 1.6 nie ma potrzeby nauki obrotów. Wystarczy że po podpięciu klem wsiadam, odpalam auto i przejadę 10-15km. Obroty same się ustawiaja.
Batmanikus - 09-12-2013, 10:00

W mojej 1.6 nigdy nie robiłem czegoś takiego jak ustawianie obrotów i raczej nie zamierzam. Nie odczuwam jakiegoś złego zachowania po podłączeniu prądu.
robert78 - 13-12-2013, 21:40

cwaniak, to tylko dla silnikow gdi u mnie za kazdym razem dziala watpie zeby inny silnik sie tez uczyl ale pewny nie jestem
cwaniak - 13-12-2013, 22:35

robert78, własnie o to chodzi, aby kilku mądrych przekonać ze to jest nauka do GDI. Bo jak się pojawia post na temat niskich obr, nie stabilne, falujących, itp, to pewne osoby wmawiają naukę obrotów.
plecho1 - 14-12-2013, 07:17

Ale jeśli taka procedura pomaga też w 1.6, to jednak musi w tym coś być.
glina - 14-12-2013, 09:55

cwaniak napisał/a:
robert78, własnie o to chodzi, aby kilku mądrych przekonać ze to jest nauka do GDI. Bo jak się pojawia post na temat niskich obr, nie stabilne, falujących, itp, to pewne osoby wmawiają naukę obrotów.

Nie tylko do GDI.

i9i - 14-12-2013, 10:01

U mnue w GDI zawsze pomaga po resecie kompa, czy pucowanku przepustnicy. Ale jak ktoś nic nie zrobi i myśli, że mu nauka pomoże to jest w grubym błędzie. Trzeba najpierw znaleźć przyczynę i ją wyeliminować :!:
cwaniak - 14-12-2013, 10:51

Ale sami widzicie ze dużo osób pisze ze w silniku 1.6 ta nauka nie pomaga.
glina - 14-12-2013, 11:11

nie pomaga w czym dokladnie?
pytasz "Czy nauka obrotów pomogła dla mojej CARI" - co to za pytanie?
na zuzyte zawieszenie na pewno nie pomoze nawet w gdi :mrgreen:
rownie dobrze mozesz spytac czy umycie szyb pomaga cari...
chcesz wiedziec czy nauka pomaga po odpieciu aku/czyszczeniu klemy/ustawianiu tps?
a moze czy pomaga na cos innego? skad mam to wiedziec?

badz konkretny, bo mam wrazenie ze postawiles ta teze zeby cos sobie udowodnic i pokazac jacy to niektorzy są niedouczeni - jakoś tak przypadkiem tuż przed zrobieniem tej ankiety w innym wątku sie sprzeczales o nauke obrotow http://forum.mitsumaniaki...=79004&start=15
w związku z tym "Pan daje piątaka, a cwaniak trzydzieści" :)

ps. po odpieciu klemy bez nauki obrotow nie da sie jezdzic bo auto łatwo gasnie przy wrzucaniu na luz - i nie wazne czy to gdi czy nie gdi
i to nie tyle ze nauka tu pomaga, ale jest po prostu konieczna (ewentualnie mozna sie jakies 10-15km pomeczyc i jechac bez nauki, ale przyjemne to to nie jest)

i9i - 14-12-2013, 12:10

Wiele osób myśli, że odpięcie klemy w cudowny sposób naprawi, rozklekotaną przepustnicę, niedomagającą pompę czy zasyfiony filtr. A nawet poprawi kulturę pracy silnika bezżadnej ingerencji mechanicznej i naprawy czegokolwiek. To się nazywa utopia.
glina napisał/a:
ps. po odpieciu klemy bez nauki obrotow nie da sie jezdzic bo auto łatwo gasnie przy wrzucaniu na luz - i nie wazne czy to gdi czy nie gdi
i to nie tyle ze nauka tu pomaga, ale jest po prostu konieczna (ewentualnie mozna sie jakies 10-15km pomeczyc i jechac bez nauki, ale przyjemne to to nie jest)

I nie tylko w Mitsu ECU potrzebuje adaptacji, po resecie czy grzebaniu w sterowaniu silnikiem. Natomiast sama niczego nie naprawi.

Bismarck - 14-12-2013, 13:34

U mnie jest GDI i nigdy nie bawiłem sie w żadna nauke obrotów czary mary i cuda na kiju
Owszem zgadzam sie że po odlaczeniu aku pewne rzeczy musza sie adoptowac lecz twierdzenie ze gasnie
szarpie według mnie jest nadwyrost chyba ze odpala silnik wbija 1 i łycha zamiast dac mu chwile popracowac lecz to moje zdanie.Prosze zauwazyc fakt lub sobie samemu sprawdzic
ze uzytkujac samochód w miescie sadzimy ze jest ok obroty praca i.t.d bo przeciez ustawialism tak jak napisali wystarczy pojechac za miasto na trase
powiedzmy 50-100 km zatrzymac pojazd dac na luz a zauwazymy ze obroty spadna na pysk a silnik zacznie pracowac nierowno
i co ? auto zlapalo amnezje i zapomnialo ustawien oraz nauki obrotow? moze znowu klema na 30 sek i znowu zaczynamy zabawe w nauke
Powiem tylko tyle elektronika dostosowala lub jak kto woli zaadoptowala sie do trasy w miejsce cyklu miejskiego
i wystarczy troche jazdy po miescie a zapomni poprzednie wstawienia i co by sie nie kombinowalo to i tak za kazdym razem wszystko wroci do softu i ustawien jaki jest wgrany w komputer

ross - 14-12-2013, 20:18

Bismarck, Zauważyłem szarpanie po tankowaniu na Bliskiej- teraz tankuję na Statoilu, Lotosie i Orlenie