Carisma - Ogólne - Nauka obrotów
cwaniak - 08-12-2013, 01:35 Temat postu: Nauka obrotów Koledzy mam takie pytanie (Czy nauka obrotów pomogła dla mojej CARI), a dokładnie o ten temat mi chodzi NAUKA OBROTÓW
Proszę o szczera odpowiedz
carismax - 08-12-2013, 10:01
Bardzo ciekawy temat.
Pytanie czy jest coś podobnego dla DiD'ków
radek8622 - 08-12-2013, 17:15
mnie nie pomogła bo miałem syndrom 4 minut i nie chiała się nauczyć.Ale obroty były i tak prawidłowe nawet po resecie.GDI ten silnik żyje własnym życiem:D
scoratir - 08-12-2013, 20:45
U mnie w 1.6 nie ma potrzeby nauki obrotów. Wystarczy że po podpięciu klem wsiadam, odpalam auto i przejadę 10-15km. Obroty same się ustawiaja.
Batmanikus - 09-12-2013, 10:00
W mojej 1.6 nigdy nie robiłem czegoś takiego jak ustawianie obrotów i raczej nie zamierzam. Nie odczuwam jakiegoś złego zachowania po podłączeniu prądu.
robert78 - 13-12-2013, 21:40
cwaniak, to tylko dla silnikow gdi u mnie za kazdym razem dziala watpie zeby inny silnik sie tez uczyl ale pewny nie jestem
cwaniak - 13-12-2013, 22:35
robert78, własnie o to chodzi, aby kilku mądrych przekonać ze to jest nauka do GDI. Bo jak się pojawia post na temat niskich obr, nie stabilne, falujących, itp, to pewne osoby wmawiają naukę obrotów.
plecho1 - 14-12-2013, 07:17
Ale jeśli taka procedura pomaga też w 1.6, to jednak musi w tym coś być.
glina - 14-12-2013, 09:55
cwaniak napisał/a: | robert78, własnie o to chodzi, aby kilku mądrych przekonać ze to jest nauka do GDI. Bo jak się pojawia post na temat niskich obr, nie stabilne, falujących, itp, to pewne osoby wmawiają naukę obrotów. |
Nie tylko do GDI.
i9i - 14-12-2013, 10:01
U mnue w GDI zawsze pomaga po resecie kompa, czy pucowanku przepustnicy. Ale jak ktoś nic nie zrobi i myśli, że mu nauka pomoże to jest w grubym błędzie. Trzeba najpierw znaleźć przyczynę i ją wyeliminować
cwaniak - 14-12-2013, 10:51
Ale sami widzicie ze dużo osób pisze ze w silniku 1.6 ta nauka nie pomaga.
glina - 14-12-2013, 11:11
nie pomaga w czym dokladnie?
pytasz "Czy nauka obrotów pomogła dla mojej CARI" - co to za pytanie?
na zuzyte zawieszenie na pewno nie pomoze nawet w gdi
rownie dobrze mozesz spytac czy umycie szyb pomaga cari...
chcesz wiedziec czy nauka pomaga po odpieciu aku/czyszczeniu klemy/ustawianiu tps?
a moze czy pomaga na cos innego? skad mam to wiedziec?
badz konkretny, bo mam wrazenie ze postawiles ta teze zeby cos sobie udowodnic i pokazac jacy to niektorzy są niedouczeni - jakoś tak przypadkiem tuż przed zrobieniem tej ankiety w innym wątku sie sprzeczales o nauke obrotow http://forum.mitsumaniaki...=79004&start=15
w związku z tym "Pan daje piątaka, a cwaniak trzydzieści"
ps. po odpieciu klemy bez nauki obrotow nie da sie jezdzic bo auto łatwo gasnie przy wrzucaniu na luz - i nie wazne czy to gdi czy nie gdi
i to nie tyle ze nauka tu pomaga, ale jest po prostu konieczna (ewentualnie mozna sie jakies 10-15km pomeczyc i jechac bez nauki, ale przyjemne to to nie jest)
i9i - 14-12-2013, 12:10
Wiele osób myśli, że odpięcie klemy w cudowny sposób naprawi, rozklekotaną przepustnicę, niedomagającą pompę czy zasyfiony filtr. A nawet poprawi kulturę pracy silnika bezżadnej ingerencji mechanicznej i naprawy czegokolwiek. To się nazywa utopia.
glina napisał/a: | ps. po odpieciu klemy bez nauki obrotow nie da sie jezdzic bo auto łatwo gasnie przy wrzucaniu na luz - i nie wazne czy to gdi czy nie gdi
i to nie tyle ze nauka tu pomaga, ale jest po prostu konieczna (ewentualnie mozna sie jakies 10-15km pomeczyc i jechac bez nauki, ale przyjemne to to nie jest) |
I nie tylko w Mitsu ECU potrzebuje adaptacji, po resecie czy grzebaniu w sterowaniu silnikiem. Natomiast sama niczego nie naprawi.
Bismarck - 14-12-2013, 13:34
U mnie jest GDI i nigdy nie bawiłem sie w żadna nauke obrotów czary mary i cuda na kiju
Owszem zgadzam sie że po odlaczeniu aku pewne rzeczy musza sie adoptowac lecz twierdzenie ze gasnie
szarpie według mnie jest nadwyrost chyba ze odpala silnik wbija 1 i łycha zamiast dac mu chwile popracowac lecz to moje zdanie.Prosze zauwazyc fakt lub sobie samemu sprawdzic
ze uzytkujac samochód w miescie sadzimy ze jest ok obroty praca i.t.d bo przeciez ustawialism tak jak napisali wystarczy pojechac za miasto na trase
powiedzmy 50-100 km zatrzymac pojazd dac na luz a zauwazymy ze obroty spadna na pysk a silnik zacznie pracowac nierowno
i co ? auto zlapalo amnezje i zapomnialo ustawien oraz nauki obrotow? moze znowu klema na 30 sek i znowu zaczynamy zabawe w nauke
Powiem tylko tyle elektronika dostosowala lub jak kto woli zaadoptowala sie do trasy w miejsce cyklu miejskiego
i wystarczy troche jazdy po miescie a zapomni poprzednie wstawienia i co by sie nie kombinowalo to i tak za kazdym razem wszystko wroci do softu i ustawien jaki jest wgrany w komputer
ross - 14-12-2013, 20:18
Bismarck, Zauważyłem szarpanie po tankowaniu na Bliskiej- teraz tankuję na Statoilu, Lotosie i Orlenie
|
|
|