Carisma - Techniczne - cari ciężko pali na zimnym silniku
siara1011 - 08-12-2013, 13:39 Temat postu: cari ciężko pali na zimnym silniku Witam mam problem z moją cari 1.6 97 r. benz.+gaz . Problem wygląda następująco na zimnym silniku ciężko pali jak odpali to chodzi tak jak bym nie na wszystkie gary musze czekać aż się silnik zagrzeje bo inaczej jak ruszę autem to na bank zgaśnie nie trzyma wtedy obrotów , po nagrzaniu się silnika i tak nie mogę na benzynie jechać ponieważ się dusi nie ma mocy aż ładowanie się zapala przy próbie jazdy . Na gazie jedzie się w miarę ok na pewno jest znacznie mocniejsza nie ma problemu tak jak na benzynie . A i na benzynie zaraz po odpaleniu jak próbuje jechać to strasznie szarpie nie reaguje na dodanie gazu tylko po pewnym czasie zareaguje i szarpnie proszę o pomoc bo już nie mogę na nią patrzeć .
plecho1 - 08-12-2013, 15:20
Jeśli zapala Ci się kontrolka silnika, to na początku warto sprawdzić błędy silnika. Tu masz instrukcję jak to zrobić http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
W jakim stanie masz przewody i świece zapłonowe, kiedy były wymieniane?
robertdg - 08-12-2013, 21:11
Skoro na gazie lepiej jedzie niz na benzynie to może problem tkwi w układzie paliwowym, słabe cisnienie paliwa, uszkodzony wtryskiwacz/e, ewentualnie bład zwiazny jest w zwiazku z montazem LPG to zalezy jaka instalacja tam siedzi.
marecki338 - 08-12-2013, 21:54
przyczyna może być czujnik temp. silnika który wysyła sygnał do ECU . tak było w mojej cari jak ja kupiłem. czujnik podaje zlą temp. silnika i auto głupieje.
siara1011 - 09-12-2013, 18:35
kolego a mógł byś powiedzieć gdzie znajduje się ten czujnik temperatury
[ Dodano: 09-12-2013, 18:42 ]
przewody mają około 3 miesięcy a świece wymieniałem w tamtym miesiącu
eve1988 - 09-12-2013, 20:36
żeby nie zakładać nowego tematu, też chodzi o odpalanie. Gdy przekrece na START to zapali szybko ale pochodzi sekunde i gaśnie. Za drógim razem odpala normalnie. Dzieje sie to tylko gdy jest mróz. jakieś pomysły?
plecho1 - 10-12-2013, 08:42
siara1011, czujnika szukaj koło termostatu, w podanym przeze mnie linku na pierwszej stronie w podpunkcie "diagnoza błędu 21 (ECT sensor)" masz instrukcję jak sprawdzić ten czujnik.
eve1988, Poszukaj tematów o immobiliserze i czy zapala ci się kontrolka silnika podczas jazdy? Zresztą warto błędy sprawdzić, bo jeśli to immobiliser, to powinno wymrugać bład z nim związany.
siara1011 - 10-12-2013, 17:10
jutro sprawdze ten czujnik i błędy s ale troche zielony jestem w elektryce . Raczej sobie poradze napisze jutro co i jak ale te auto to zagadka . Ładowanie sie mi zapalalo po dodaniu gazu mechanicy rozkładali ręce a okazały się świece do wymiany 600zł na naprawy wydałem a sam przez przypadek na to wpadłem i zamiast 600zł wydałem 50 zł na świece
eve1988 - 10-12-2013, 21:22
To immo może mieć coś wspólnego z mrozami? gdy jest powyżej zera jest wszystko ok, pali z pierwszego strzała.
check sie świeci ale od gazu, o wtryski sie upomina.
[ Dodano: 10-12-2013, 21:28 ]
A właśnie dodam jeszcze że tak sie dzieje po dluższym postoju ok 8 godzin.
plecho1 - 10-12-2013, 22:40
Błędy warto odczytać, bo może oprócz błędu związanego ze składem mieszanki jest jeszcze jakiś inny mogący pomóc w znalezieniu przyczyny tego problemu.
Ps. Instalacje gazową warto naprawić bo na zbyt ubogiej mieszance mogą zostać wypalone zawory w głowicy które zresztą w tym silniku ustawia się ręcznie. Jeśli dawno nie były ustawiane, to mogą już być podparte, co może jeszcze bardziej przyspieszyć proces wypalania się zaworów i gniazd zaworowych.
eve1988 - 11-12-2013, 18:04
Błąd jaki wywala to brak wtrysków, a działaja bo na benzynie jeździ normalnie. Na ubogiej mieszance powinien być troche mułowaty chyba a nie jest. Może chodzi o układ zapłonowy bo przewody mam troche wymęczone (lekko sparciałe) ale iskier na nich nie widać
remi - 22-12-2013, 01:52
siara1011, słuchaj, kolega w audi miał coś bardzo podobnego, jak się okazało przyczyną były wyjechane jakieś membrany w parowniku od gazu. W nocy kiedy auto stało to w cylindrach zbierał się gaz, dlatego mu słabo odpalał. jak już odpalił, to pomimo tego, że jechał jeszcze na benzynie to i tak przez tą nieszczelność dostawał gaz i go przylewało. Jak auto przeszło na gaz to było znacznie lepiej. Awarię wykrył gazownik podłączając kompa pod gaz, gdzieś tam pokazywało się ciśnienie którego nie powinno być. On ma instalacje BRC Siqent 24.
siara1011 - 02-01-2014, 09:35
znalazłem przyczyne nie było łatwo a okazało się że na 2 i 3 cylindrze nie ma ciśnienia . Teraz kwestia tego czy robić silnik czy dać sobie na spokój dzięki za podpowiedzi pozdrawiam
eve1988 - 02-01-2014, 15:23
No to już zależy od funduszy. jeśli nie trzyma ciśnienia na zaworach to chyba troche lepsza opcja jesli chodzi o koszta. Gorzej jak pierścienie na tłokach nie trzymają to wtedy chyba kapitalny remont silnika
[ Dodano: 02-01-2014, 15:46 ]
Aaa... jeszcze jedno mogla sie wypalic uszczelka pod glowica wiedzy tymi cylindrami. I też nie bedzie ciśnienia w cylindrach.
plecho1 - 02-01-2014, 17:18
W Twojej Carismie luz zaworowy regulowany jest śrubką, czy kiedykolwiek go regulowałeś? Jeśli nie, to może to pomoże na Twoje problemy.
|
|
|