To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Sworzeń wahacza przedniego

albercik83 - 09-12-2013, 16:01
Temat postu: [I 2.0] Sworzeń wahacza przedniego
Witam. Od jakiegoś czasu stukało mi coś w przednim zawieszeniu i byłem ostatnio na przeglądzie i diagnosta stwierdził że mam do wymiany końcówki drążków kierowniczych.
Wymieniłem je i problem nie zniknął. Znajomy mechanik stwierdził że są to najprawdopodobniej sworznie wahacza. I z tego co mi powiedział nie da rady wymienić samych sworzni a tylko cały wahacz.
Ja natomiast poszukałem w necie i znalazłem na allegro i w jednym sklepie internetowym same sworznie do do mojego auta. Podaję link
http://allegro.pl/sworzen...3766933800.html

Więc jak to jest z tą wymianą, czy same sworznie da radę czy całe wahacze?
pozdrawiam

marcin123 - 09-12-2013, 19:40

skoro są takie części to pewnie da radę zapytaj w warsztacie innym
:doubt:

Bizi78 - 09-12-2013, 19:54

Wymienić się pewnie da, tylko jak gniazdo w wahaczu jest bardzo wyrobione to może kiepsko siedzieć i problem szybko powróci :? .
Ja w moim Space Starze wymieniłem sam sworzeń i jak na razie (4kkm) nic nie puka :D .

elektryk - 09-12-2013, 21:02

Z przodu obie tuleje gumowe są wymienialne i dostępne zamienniki. Ja kiedyś zamontowałem firmy Ted-Gum i wytrzymały jakieś pół roku, później zamówiłem oryginały mitsubishi i jakieś 3 lata nie ma problemu.
qbas62 - 10-12-2013, 12:53
Temat postu: stuki przód
Witam. Mnie kiedyś też z przodu stukało, wymyślali rożne rzeczy a to jedynie były gumy drążka stabilizatora. Objawiało się metalicznymi stukami na nierównościach. Pozdrawiam.
albercik83 - 10-12-2013, 16:11

Gumy i łączniki stabilizatora wymieniłem i to też nie pomogło na stukanie.
elektryk - 10-12-2013, 17:11

albercik83 napisał/a:
Gumy i łączniki stabilizatora wymieniłem i to też nie pomogło na stukanie.
A jak brzmi to stukanie? Zerwane tuleje wahaczy łatwo się sprawdza łomem naciągając je.
marcin123 - 11-12-2013, 19:41

napisz co było powodem stukania i jaki koszt usunięcia usterki . Pozdro.
albercik83 - 23-01-2014, 12:54

Odnawiam temat. Sworznie wymienione. Z samą wymianą nie było problemu. Kilka rozmiarów tulejek i młotek i dało się wybić w garażu ale większy problem był z odkręceniem samego wahacza. Duży elektryczny klucz udarowy miał problem ale po wielu próbach się udało. wbiciem sworzni też nie było problemu. Dodatkowo wymieniłem tuleje wahacza te tylne takie bardziej płaskie bo gumy w nich były już spękane.
Niestety stukanie nie zniknęło. Czego się uczepić tym razem. Dla przypomnienia wymieniłem:
1. gumy stabilizatora
2. łączniki stabilizatora
3. Końcówki drążków kierowniczych
4. Sworznie wahaczy
5. tylne tuleje wahaczy
Wszystko parami
Pozdrawiam

Fragu - 23-01-2014, 14:40

albercik83, a w jakim stanie amorki, może to one stukają, ewentualnie górne mocowanie amorka. Sprawdz czy nie masz tam luzu - poloz lape na mocowaniu i pobujaj autem, jak bedzie luz to poczujesz.
elektryk - 23-01-2014, 15:50

A może stuka coś w układzie napędowym, np podpora wału albo przegub półosi?
Sxizo - 24-06-2014, 00:40

Podłączę się pod temat, bo u mnie też stuka. Diagnosta stwierdził że to dolne przednie sworznie właśnie. Czy one są takie same we wszystkich Outkach I gen? Szukam do O1T i znaleźć w Wawie nie mogę.
Wg : http://www.noweczesci.pl/...towane-w-autach pasują nawet do większej liczby modeli, jak to jest?