Outlander II Ogólne - Skuteczny autoalarm
vaha - 10-12-2013, 12:08 Temat postu: Skuteczny autoalarm [Na wstępie informacja do moderatora: rozpocząłem nowy temat, bo moja prośba o przeniesienie wcześniejszego z błędnej kategorii pozostał bez odzewu.]
Niestety dwa tygodnie temu straciłem oba lusterka . Fabryczny alarm nie zadziałał. Myślałem, że jak lusterka są podpięte pod układ zasilania (składane z kierunkowskazami) to alarm powinien to wykryć i zadziałać.
Teraz chcę się zabezpieczyć i zamontować dodatkowy alarm, który pomoże zapobiec podobnym zdarzeniom w przyszłości. Zupełnie się nie orientuję w temacie, dlatego pytanie, co warto założyć? Czytałem, że alarmy gemini są dobre, ale nie wiem jaki model będzie dobry do Outka i na co zwracać uwagę. A może macie inne systemy zamontowane?
borsak1 - 10-12-2013, 12:34
vaha napisał/a: | Fabryczny alarm nie zadziałał | a gemini to zadziała, ciekawa teoria, jak na masówkę.
vaha napisał/a: | Czytałem, że alarmy gemini są dobre | - gdzie w autoświecie, artykuł sponsorowany ?
Nie wiem ale ja to jeszcze nie słyszałem o alarmie który by pilnował zeby Ci lusterek nie ukradli, może jeszcze ma trzymac dozór nad piórami wycieraczek, albo sórbami od felg ?
vaha - 10-12-2013, 13:07
borsak1, kolego jakoś nic mądrego nie wniosłeś swoją wypowiedzią w temacie, więc nie wiem, co chciałeś przez to osiągnąć.
Są autoalarmy, które działają na ruch auta, a zakładam, że aby urwać tak masywne lusterka to trzeba trochę autem potarmosić. Poza tym, jeśli autoalarm jest sprzężony z komputerem to czemu nie miałby wykryć, że są jakieś zmiany w układzie elektrycznym.
Stąd moje pytanie.
peja-1991 - 10-12-2013, 13:28
No tak są takie alarmy - co prawda ja się nie znam na tym ale u mnie pod blokiem stoi Corolla, którą wystarczy, że się dotknie i już wyje.
No i tak potrafi wyć po 20 razy w ciągu nocy.
vaha - 10-12-2013, 14:14
peja-1991 napisał/a: | wystarczy, że się dotknie i już wyje. |
podejrzewam, że można sobie ustawić czułość, jak jest wyższy model.
tak czy siak, wolę się zaopatrzyć w dodatkowy alarm, bo nie uśmiecha mi się tracić co chwila 5tys zł.
mitsu00 - 10-12-2013, 15:22
Proponuje zamontowanie wysokiej jakosc alarm np norweskiej firmy DEFA. Mam zamontowany we wszystkich moich autach model DVS90 z dodatkowym czujnikiem ruchu i dziala [edit]. Dzwiek syreny sprawia ze zbiera sie na omdlenie i wrazliwosc czujnika ruchu mozna ustawiac do woli. DEFA najbardziej slynie z ogrzewania postojowego, ale produkuje tez alarmy. Sa tez jak najbardziej do kupienia w PL. Jesli sie chce mozna tez dolaczyc modul pozycjonowania GPS. Cena w SE to okolo 1000zl+koszt montazu. Alarm dziala poprzez ori kluczyk/pilot auta.
http://www.defa.com/en/au...urity/security/
vaha - 11-12-2013, 09:26
mitsu00, a możesz podsunąć jakiś link polskiego dystrybutora tych systemów? Próbowałem szukać, ale tylko ogrzewanie znajduję.
|
|
|