To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] dziwne działanie ogrzewania

marwawa - 12-12-2013, 10:56
Temat postu: [Cari 1.8] dziwne działanie ogrzewania
witam po odpaleniu auta wrzystko jest w porzadku nagrzewa sie normalnie ogrzewanie jest a po przejechaniu kilku kilometrółw leci tylko zimne powietrze trzeba ustawic 30 stopni zeby zaczeło grzac wymieniony termostat nic nie pomogło co moze byc przyczyną ?
MmzTattoo - 12-12-2013, 14:48

A jak jesziesz te kilka km? Po emerycku czy w miarę dynamicznie? Jeśli po emerycku to możesz tak mieć że będzie szybciej wychładzać.
Dodatkowo polecam przepłukać nagrzewnicę ja brałem jeszcze odkamieniacz.
A możliwe jeszczs że masz otwarty dopływ zimnego powietrza to pokrętło przy kratkach środkowych od strony kierownicy. Jak weźmiesz je w dół to powinno zamknąć jeśli nie reaguje możliwe że linka spadła.

robertdg - 12-12-2013, 18:04

Może zacinac się silniczek climatronica, wypadałoby sprawdzić
GrzesiekP - 12-12-2013, 19:39

Moim zdaniem spadła ci rurka od klimatronika która zasysa powietrze z kabiny. Musisz wyciagnać panel i zapiąc rurkę
Renix - 12-12-2013, 20:33

Te wszystkie hipotezy są nieprawdziwe :) Klimatronik DZIAŁA POPRAWNIE ale tylko kilkanaście minut. Też tak mam. Uszkodzony jest pewnie któryś z czujników temperatury. Nie znalazłem fachowca który by to ogarnął. Pomaga chwilowe wyłączenie klimatronika na parę sekund albo nastawienie temperatury na 30 stopni i regulacja prędkością wentyllatora. Niestety - to już nie jest wtedy klimatronik :(
Bartek - 12-12-2013, 21:29

a spróbujcie wyjąć radio i pojeździć z dziurą w tym miejscu - u mnie klimatronik podgrzewany jest przez radio i dlatego po pewnym czasie wydaje mu się, że jest cieplej niż w rzeczywistości (w lecie idzie zamarznąć ;) )
lehu - 13-12-2013, 19:19

Bartek napisał/a:
a spróbujcie wyjąć radio i pojeździć z dziurą w tym miejscu

Wystarczy wyłączyć radio IMO :)
Też miałem to pisać, bo akurat parę dni temu robiłem test i po jakiś 100km, przy zerowej temperaturze na zewnątrz za kratką czujnika było 32 stopnie, w kabinie 22 stopnie, na climatronicu już widniało 28, bo niżej chłodnawo było.

LINK

maciekwu5 - 13-12-2013, 19:32

Witam! Ja natomiast mam dosyć nietypowy problem. Przy włączonym ogrzewaniu (nie klimatronic) leci ciepłe powietrze, natomiast przy ostrzejszych zakrętach gdy auto bardziej przechyla się, z nawiewów leci gorące powietrze. Ktoś wie czym może być to spowodowane?
GrzesiekP - 14-12-2013, 19:23

Renix to co ja piszę to nie są "Hipotezy" tylko praktyka. Taki jak Ty "wielcy mechanicy" naciagaja na kasiorę bo poprostu nie chce sie samemu pomyśleć, wiec najlepiej powymieniaj sobie wszystko na nowe jak Cie stać. Jak nie masz konkretnej rady to może sie poprostu nie podejmuj tematu, bo na tego typu forach nei o to chodzi
marwawa - 14-12-2013, 19:42

załozyłem rurke ale niestety to nic nie poprawiło
GrzesiekP - 14-12-2013, 19:51

Na dolnej części klimatronika powinna być naklejona folia termoizolacyjna chroniąca klimatronik od nagrzewajacego sie radia, pozatym czestą przyczyną są oberwane ząbki na zębatkach silniczków
Renix - 14-12-2013, 22:14

GrzesiekP napisał/a:
Taki jak Ty "wielcy mechanicy" naciagaja na kasiorę bo poprostu nie chce sie samemu pomyśleć itd, itp.....

Insynuacje że jestem "wielkim mechanikiem" naciągającym na kasę są obrzydliwe.
Proszę napisz gdzie i kogo naciągnąłem na kasę?
Wszystkie twoje porady w tym wątku okazały się nieskuteczne. Ja natomiast napisałem że uszkodzony jest któryś z czujników temperatury i to jest przyczyną. A twoim zdanie nie jest to porada tylko naciąganie...Wystawiasz sobie publicznie niechlubne świadectwo.
EOT.

Borysław - 24-12-2014, 22:41

Sorry, że odkopuję temat.
Czy ktoś sobie moze poradził z tą przypadłością ?
Po 15 minutach robi się chłodno w aucie, jeżdżę z dzieckiem więc ogrzewanie by się przydało.
Rurka czujnika jest wpięta, radia nie włączam, panel posiada folię termiczną, oprócz zębatki nawiewu na przednią szybę wszystkie są ok(zębatka naw.przed.szyb. plus np na nogi powoduje zaprzestania odgłosu przeskakiwania),termostat ok.Dodam, że posiadam elektryczny filtr kabinowy jakby to coś mogło zmienić.
Strasznie jest to irytujące i zaczynam marzyć o manualnym sterowaniu nawiewem.

MichciuGT - 26-12-2014, 21:28

odgłos przeskakiwania mówisz że masz, to może jednak zębatka która jest pod kierownicą patrząc w prawo ma parę zębów ułamanych, albo coś tam blokuje,

jak możesz to daj zdjęcie tej zębatki u siebie

przy okazji powiem że ustawiając temp. na max silniczek ustawia przedostatnią pozycję (wyłączony klimatronik) widać tą pozycję na zębatce, a gdy się wróci o jeden stopień (przeskok) pokrętłem to silniczek ustawia na ostatnią pozycję (włączony klimatronik)

jak ustawisz na ostatnią pozycję to też ciepło nie leci?
sprawdź przewody gumowe które idą za silnikiem czy obydwa są ciepłe

Borysław - 26-12-2014, 22:28

Węże nagrzewnicy są gorące.Przeskakująca zębatka jest od nawiewu przedniej szyby więc chyba z ogrzewaniem nie ma nic wspólnego.
Mój problem polega na słabnącym ogrzewaniu.Silnik się nagrzeje i jest ok.
Z nawiewów leci ciepłe powietrze ale po jakiś 15 minutach zaczyna się robić co raz chłodniej.Do zębatki na razie nie będę się dobierać.Nie demontuję plastików podczas mrozów, bo już kilka razy coś połamałem :roll:

EDIT:
Znalazłem ciekawy watek o przeniesieniu czujnika temperatury w inne miejsce.
Pytanie gdzie on się znajduję?
To jest ten na końcu karbowanej rury czy jest w samym panelu klimy?