To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - rysowanie na parkingu (stłuczka)

cichy1124 - 12-12-2013, 22:58
Temat postu: rysowanie na parkingu (stłuczka)
Witam,
Przytrafiła mi się ostatnio stłuczka na parkingu, a dokładnie facet przetarł mi lekko autko.
Szkoda została obejrzana przez rzeczoznawcę i wyceniona.
I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy można wyciągnąć więcej z odszkodowania?
Chodzi mi tutaj w szczególności o cenę części, bo jak na mój gust jest troszkę zaniżona.
Wiadomo za tą cenę naprawię uszkodzenie lekko po kosztach.
Może ktoś się zna na tego typu sprawach i powie jak to zrobić.
W uszkodzenia wpisane: błotnik, zderzak, maska, lampa.

Efekty

kosztorys 1

kosztorys 2

kosztorys 3

kosztorys 4

kosztorys 5

Z góry dzięki za wszelką pomoc. :D

misjonarz. - 13-12-2013, 06:28

gdzie oni znaleźli nowy błotnik za 100 zł?
w cenach części napisane że lampa kosztuje 1500, pod spodem że liczą 70%, a na kosztorysie niecałe 500... jakoś mi się te procenty nie zgadzają.
poza tym ja bym jeszcze o nowy zderzak się upomniał.

Tomek - 13-12-2013, 08:20

cichy1124 napisał/a:
Wiadomo za tą cenę naprawię uszkodzenie,

cichy1124 napisał/a:
ale zawsze lepiej jeszcze na tym zarobić. :badgrin:

istotą odszkodowania jest przywrócenie rzeczy do stanu sprzed powstania szkody
a nie zarobek na szkodzie

robertdg - 13-12-2013, 08:51

misjonarz. napisał/a:
gdzie oni znaleźli nowy błotnik za 100 zł?

Ot chocby tutaj http://allegro.pl/blotnik...3763524284.html :P

Jedynie ten zamienny błotnik produkcji PingPong (tak sobie jedynie żartuje, bo dokładnie nie pamiętam nazwy, jest jednak podobna :P ), uznałbym, że pasuje jako tako, bez rewelacji, w dodatku trzeba sie nieco napocić aby to wygląd miało po montazu

Tak wogóle to trzeba im wyperswadować, ze zamienniki odbiegają dopasowaniem od oryginału, nie dość, że stłuczka obniża wartość auta to sposób w jaki auto zostało naprawionoe dodatkowo na to wpływa, jezeli udowodnisz, że ubezpieczalnia działa na Twoją szkodę, to będziesz miał dobra pozycję do otrzymania zasłużonej kwoty.
Komfortowa jest dla Ciebie ta sytuacja że nie zobligowują Cię do zwrotu starych wymienionych częsci ewentualnie przedstawieniu dowodu zakupu nalezytych częsci.
Co do samego kosztorysu, to jezeli zdjęcie nie jest odbiciem lustrzanym to uszkodzony jest bok lewy a nie prawy. Wersja Elegance (ma to duże znaczenie przy kalkulacji szkody, ot chocby głubi zderzak, maska)
Nowy reflektor przyznali w dodatku oryginalny, a gdzie kierunkowskaz :?:
Dlavczego przyznali oryginalny reflektor a błotnik z zamiennika :?:
Reflektor da się zakupić w podróbie to, że nie jest sterowany elektrycznie to im to lotto tak jak z dopasowaniem zamiennego błotnika

Zwróć jeszcze uwagę, że na końcu kosztorysu adnotują maksymalne akceptowalne kwoty przy udokumentowaniu naprawy:
Reflektor 1594.25zł
Błotnik 70zł
:badgrin:
Nie licząc tego błotnika i kierunkowskazu masz całkiem fajną wycene

bart210 - 13-12-2013, 09:51

cichy1124 napisał/a:
Wiadomo za tą cenę naprawię uszkodzenie, ale zawsze lepiej jeszcze na tym zarobić.
Jak ubezpieczyciel trafi przez przypadek na tego posta to nic nie dostaniesz bo stwierdzi, że chciałeś wymusić odszkodowanie.
Tomek - 13-12-2013, 09:54

bart210 napisał/a:
cichy1124 napisał/a:
Wiadomo za tą cenę naprawię uszkodzenie, ale zawsze lepiej jeszcze na tym zarobić.
Jak ubezpieczyciel trafi przez przypadek na tego posta to nic nie dostaniesz bo stwierdzi, że chciałeś wymusić odszkodowanie.

pewnie nie trafi, bo w Polsce jeszcze nie ma detektywów ubezpieczeniowych (na taką małą skalę), ale w USA już by tu trafił

cichy1124 - 13-12-2013, 15:14

"Zarobić" można różnie zrozumieć, np. rekompensata za stracony czas poświęcony na załatwienie wszelkich formalności oraz za obniżenie wartości auta.

robertdg napisał/a:
edynie ten zamienny błotnik produkcji PingPong (tak sobie jedynie żartuje, bo dokładnie nie pamiętam nazwy, jest jednak podobna ), uznałbym, że pasuje jako tako, bez rewelacji, w dodatku trzeba sie nieco napocić aby to wygląd miało po montazu

czyli twierdzisz, że najlepier jakąś używkę dorwać?
robertdg napisał/a:
Nie licząc tego błotnika i kierunkowskazu masz całkiem fajną wycene

Z tym się zgadzam, ale dodałbym jeszcze zderzak do kompletu.

Dzięki Panowie za odpowiedzi.