To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - brak mocy 1.8 GDI

ml3k@ - 13-12-2013, 14:39
Temat postu: brak mocy 1.8 GDI
Witam
Zaznaczę że z "problemem" jeżdżę już ponad rok :P
Samochód po odpaleniu na zimnych silniku nie ma mocy, rzadko ale czasem jakby przerywał, myślałem że jest to zabezpieczenie nierozgrzanego silnika, jeżdżę drugim autem które coś takiego posiada :)
Problem nie występuje po przekroczeniu temperatury 80 stopni, ma bardzo dobra charakterystykę, obroty nie falują ( nawet na zimnym ), lecz znajomy co ma taki silnik powiedział że jest to nienormalne (chodź po rozgrzaniu powiedział że idzie lepiej niż jego), nie ma żadnych błędów, silnik jest w stanie idealnym z małym przebiegiem
Jaka może być najczęstsza przyczyna ? nie jest to uciążliwy problem bo rozgrzanie zajmuje 3-4 min, więc nie chcę wrzucać w to dużo pieniędzy

anna rakowska - 13-12-2013, 16:07

Mam podobny problem, z tym ze czasem nawet gdy jest cieply zdarza mu sie, ze sobie zabierze i doda kocy.

W aso powiedzieli, ze z komputera niewiele wynika, bo bledy wyskoczyly z alternatora i sondy lambda (ktora pracuje poprawnie, a podaje zle dane na komp). Przypuszczaja, ze jeden z cylindrow moze byc zalewany. Albo standardowo filtry paliwa, przepustnica, pompy. W kazdym razie musza Misie rozebrac, zeby znalezc przyczyny i zatrzymac ja na kilka dni.

Wiec jesli mozesz sobie pozwolic na postoj to szukaj, chetnie sie sama dowiem o co chodzi :)

Zapewne nie bylo to zbyt pomocne, ale wiedz, ze te silniki miewaja takie przygody.

robert78 - 13-12-2013, 22:00

przeczyscie przepustnice i nauczcie obrotow albo wczesniej zdjac klemy z aku odzczekac z 10 min zalozyc i nayuczyc obrotow
michalcjo - 13-12-2013, 22:20

Sprawdz wykres sondy lambda nastepnie przeplywka
Bismarck - 14-12-2013, 13:51

U siebie stosuje co 5000 tys km
STP Formuła do czyszcenia wtryskiwaczy inna do benzyny a inna do diesla tankuje do pelna i dolewam srodek do paliwa cena jakies 15 zl

Producent cyt:preparat jest silnie skoncentrowaną, o dużej mocy działania formułą do usuwania osadów i nagarów z układu wtryskowego. Jednorazowe zastosowanie skutecznie usuwa zanieczyszczenia i odblokowuje wtryskiwacze w układzie zasilania silnika,
zapobiegając spadkowi mocy.
mi pomaga

ml3k@ - 14-12-2013, 17:09

Pokombinuje z przepustnicą i dam znać
Bismarck odnośnie tego cuda, miałeś podobne problemy czy stosujesz systematycznie w celach zapobiegawczych ?
I jeszcze jedno pytanie filtr paliwa znajduje się w baku czy trudno go wymienić ?

robert78 - 14-12-2013, 18:36

ml3k@, filtr paliwa jest w pompie wysokiego cisnienia taki maly a w baku prawdopodobnie tez jest
Bismarck - 15-12-2013, 16:37

ml3k@ podobnie dlatego od tamtej pory stosuje ten srodek co 5 tys/km i mam spokój