Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Wymiana rozrządu - spór o pompę wody
DyrmaZasadniczo - 16-12-2013, 12:27 Temat postu: [Cari 1.6] Wymiana rozrządu - spór o pompę wody Witam,
Przymierzam się do wymiany rozrządu (tzn zlecenia mechanikowi).
Moje pytanie jest następujące:
-czy przy wymianie rozrządu tj pasek, rolka napinacza, simeringi etc wymienia się również pompę wody? 3 mechaników zarzekało się, że tak - za to jeden bardziej znajomy i chyba jeden bardziej zaufany był mocno zdziwiony że pytam o pompę wody w 1.6 16V (4G92 bodajże).
Przeglądałem schematy i jak na moje kaprawe oko mowy o wymianie pompy wody tam nie ma.
Przeglądałem także forum pod tym kątem lecz nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi-może nikt o to nie pytał
Proszę o pomoc i wypowiedź kogoś pewnego na 100%.
Pompa to kwestia 250zł, a wolę nie dokładać do interesu skoro może nie być takiej potrzeby.
Bismarck - 16-12-2013, 12:57
Powiem ci tak generalnie pompe wymienia sie co 2 raz robiac rorzad sa tacy co powiedza przeciez stara dziala i nie cieknie owszem zgadzam sie lecz jak sie zatrze to dopiero cie glowa zaboli
tak czy inaczej Ty podejmujesz ryzyko zostawiajac stara pompe probujac zaoszdzedzic pare groszy w stosunku do ewentualnych klopotow
DyrmaZasadniczo - 16-12-2013, 13:01
Bismarck napisał/a: | Powiem ci tak generalnie pompe wymienia sie co 2 raz robiac rorzad sa tacy co powiedza przeciez stara dziala i nie cieknie owszem zgadzam sie lecz jak sie zatrze to dopiero cie glowa zaboli
tak czy inaczej Ty podejmujesz ryzyko zostawiajac stara pompe probujac zaoszdzedzic pare groszy w stosunku do ewentualnych klopotow |
Ok, czyli tym razem powinno się to zrobić.
Rozumiem, że jak pompa padnie to wtedy pada całe chłodzenie silnika etc?
Bismarck - 16-12-2013, 13:08
DyrmaZasadniczo napisał/a: |
Rozumiem, że jak pompa padnie to wtedy pada całe chłodzenie silnika etc? |
jak zacznie ciec to pół biedy rozpinasz zakładasz druga ustawiasz rorzad i Ok
gorzej gdy sie zatrze i sie zablokuje zrywa pasek rorzadu a wtedy do wymiany
pasek,pompa,i głowica bo jak nic zawory diabli wezma tak na oko jakies 1500 zl na dzien dobry w materiale mnie podobna checa sie przytrafila wiec wiem
DyrmaZasadniczo - 16-12-2013, 13:10
Bismarck napisał/a: | DyrmaZasadniczo napisał/a: |
Rozumiem, że jak pompa padnie to wtedy pada całe chłodzenie silnika etc? |
jak zacznie ciec to pół biedy rozpinasz zakładasz druga ustawiasz rorzad i Ok
gorzej gdy sie zatrze i sie zablokuje zrywa pasek rorzadu a wtedy do wymiany
pasek,pompa,i głowica bo jak nic zawory diabli wezma tak na oko jakies 1500 zl na dzien dobry w materiale mnie podobna checa sie przytrafila wiec wiem |
Ok. Czyli warto zapobiegawczo wymienić kompletnie.
ppoprzedni właściciel nei robił rozrzadu, aktualnie mam nalatane (oficjalnie) 160tyś. Można zaufać i pojezdzic jeszcze do 180 (o ile byl wsadzony oryginalny rozrzad) lub zrobić dla swietego spokoju teraz.
No nic, dzieki za pomoc Bismarck
Bismarck - 16-12-2013, 13:15
wymieniaj komplet bedziesz mial spokoj i co 60 tys wymiana pompe co 120 tys
Powodzenia zycze
DyrmaZasadniczo - 16-12-2013, 13:16
Bismarck napisał/a: | wymieniaj komplet bedziesz mial spokoj i co 60 tys nie wiez w cuda
Powodzenia zycze |
Racja, rownie dobrze moze miec przekrecone 260...
jeszcze raz dzieki.
Czołgiem!
Bismarck - 16-12-2013, 13:19
nie ma za co po to tu sie zapisalismy aby pomagac innym w miare naszych mozliwosci,wiedzy i doswiadczenia
ross - 16-12-2013, 14:08
W wymianie rozrządu GDI mam doświadczenie i mogę udzielić pomocy, bo istneją tam ważne szczegóły o któych przeciętny mechanik może nie widzieć.
DyrmaZasadniczo - 16-12-2013, 20:11
Ross, ja mam 1.6 a nie GDI.
Poza tym po kontakcie z juz normalniejszym mechanikiem wszystko wiem, zrobi mi rozrząd z pompa wody, wymieni olej na Motula 10w40 i filtr Boscha.
Pozostaje trzymac kciuki zeby nie znalazl czegos jeszcze do roboty
adaśko - 19-12-2013, 20:47
radzę wymieniać pompę wody z każda wymianą rozrządu a nie co 2 raz bo teraz jakość części jest daleka do oryginału,ja w swojej carismie wymieniałem kompletny rozrząd i po 70 tys znowu go wymieniłem i myślałem że pompa wody będzie jeszcze dobra a po rozebraniu okazało się że już zaczeła się pocić więc do następnej wymiany rozrządu już by nie dotrwała,pompa wody firmy ruville.
Bismarck - 20-12-2013, 05:47
adaśko wcale mnie nie dziwi ze wymieniasz pompe za kazdym razem
Rouville nie jest producentem części, tylko konfekcjonuje je pod swoim szyldem.
Więc chińszczyznę. rozumie ze taaaka oszczednosc
Nastepnym razem moze sie skusisz spokojnie przelatasz na tym 120 i wiecej tys km:
VALEO, SKF, DOLZ
robertdg - 20-12-2013, 08:07
Bismarck napisał/a: | Rouville nie jest producentem części, tylko konfekcjonuje je pod swoim szyldem.
Więc chińszczyznę. rozumie ze taaaka oszczednosc | Ciekawe rzeczy wypisujesz, ja jakoś nigdy chińczyka w opakowaniu Rouville nie spotkałem, zazwyczaj jest to gama produktów producentów dla marketu OEM
Bismarck napisał/a: | Nastepnym razem moze sie skusisz spokojnie przelatasz na tym 120 i wiecej tys km:
VALEO, SKF, DOLZ | Tylko dlaczego Dolz daje gwarancje na swój produkt, jeżeli chodzi o przebieg 20000km
Radzę się także zastanowić jaki jest koszt opłacalności w oszczędności pominięcia wymiany pompy wody która pracuje na rozrządzie, przenosi jego obciązenia, etc., ba po zmianie paska rozrządu nie ma mozliwości na jednakowy powtarzalny jego naciąg, więc już częsciowo wyekploatowana pompa wody dostaje bardziej w kość i może sypnąc się szybciutko. Pompa wody to nie tylko wałek, wirnik, łożyska, ale też i uszczelnienia, które się starzeją, z racji tego, że jest to pompa wody to uszczelnienia termicznie są dobijane, okres ich eksploatacji trzeba liczyć także w latach a nie w przebiegu, bo co innego jak ktoś w 4 lata robvi 120tyś a co innego jak ktoś w 10 lat robi 120tyś
OEM w 1.9DID to jak się nie myle było AISIN lub HEPU
Bismarck - 20-12-2013, 10:15
robertdg napisał/a: | Tylko dlaczego Dolz daje gwarancje na swój produkt, jeżeli chodzi o przebieg 20000km |
To, że rozrząd wymieniasz po 80-120 tys.km wcale nie zobowiązuje producenta, że na tyle samo dostaniesz gwarancję na pompę wody. To samo jezeli produkuje pasek dostajesz przykladowo 12 mc gwarancji ale od momentu wyprodukowania a ze on polezy 5 lat na magazynie w jakims sklepie to sadzisz ze nadal jest dobry w 100%.Gwarancja to jedno a okres wymiany to drugie i nigdzie nie jest napisane, że te okresy muszą być równe.
Czy Ty także zalecisz taki przebieg,czy zabezpieczysz się by nie ponieść odpowiedzialności i powiesz by wymienić po 80 tkm?Co się stanie gdy przy np.65tkm pompa się rozleci?Skoro producent jakiejś części daje na nią gwarancję np.50.000km to rozsądnym jest wykonanie wymiany przed 50.000km
robertdg napisał/a: | Radzę się także zastanowić jaki jest koszt opłacalności w oszczędności pominięcia wymiany pompy wody |
To juz kazdego indywidualna sprawa natomiast doswiadczenie moje i ludzi co zajmuja sie mechanika na co dzien od 30lat+,w profesionalnych warsztatach a nie w garazu czy na ulicy pozwala na takowe zalozenie sprawdzone w praktyce ,oczywiscie masz racje piszac o km przebytych od lat
ps:ja jakoś nigdy chińczyka w opakowaniu Rouville -- taka przenosnia natomiast wole kupowac czesci z firm ktore to produkuja i firmuja wlasnym znakiem biorac pod uwage fakt ich doswiadczenie i wieloletni staz ,a nie firme pana jasia ktory przepakwywuje czesci z pudelek niewiadomego pochodzenia
natomiast dla twojej ciekawosci to powiem ze nawet turki tego nie chca brac a to juz o czyms musi swiadczyc i cos byc na rzeczy tylko co?
Mi osobiscie to wisi i lata kto i po ilu km bedzie wymienial oraz co sobie kupi to jego problem i pieniadze
robertdg - 20-12-2013, 17:37
To i tak wciąz pozostaje kwestia dyskusyjna, jakośc zamienników mamy taką a nie inną, a inżynierowie wciąz pracują nad tym aby te częsci wytrzymywały swoje minimum.
|
|
|