Outlander I GEN Techniczne - falujące obroty
przemo76 - 16-12-2013, 13:28 Temat postu: falujące obroty mam taki problem z falującymi obrotami.
odpalam rano i silnik chodzi równiutko, ruszam i zaczyna się owe falowanie nawet do tego stopnia że przy wysprzęglaniu często gaśnie.
dzieję to i na benzynie i lpg
przepustnicę czyściłem
nytsug - 16-12-2013, 14:38
Zobacz czy nie dzieję się to gry skręcasz kierownicą - jeśli tak wina wspomagania.
przemo76 - 16-12-2013, 15:08
jak już sie wyrównają i kręcę kierownicą to obroty trochę rosną
elektryk - 16-12-2013, 22:40 Temat postu: Re: falujące obroty
przemo76 napisał/a: | odpalam rano i silnik chodzi równiutko, ruszam i zaczyna się owe falowanie nawet do tego stopnia że przy wysprzęglaniu często gaśnie. | Mnie by pasowała usterka silniczka krokowego.
qbas62 - 18-12-2013, 09:13
Witam. Przemo, a jaki masz silnik, czy to sie dzieje tylko w czasie jazdy, czy tez na postoju. pozdrawiam.
przemo76 - 18-12-2013, 13:46
2,4 mivec
na postoju, a przy każym wysprzęglaniu obroty spadają do ok 300 i potem odbijają w górę
a zanim samochód sie nie nagrzeje to często potrafi przy tych spadających obrotach zgasnąć.
miałem kiedyś awarię silniczka krokowego w astrze ale tam nie było falowania obrotów na biegu jałowym, tylko gaśnięcie silnika podczas wysprzęglania
elektryk - 18-12-2013, 14:13
przemo76 napisał/a: | przy każym wysprzęglaniu obroty spadają do ok 300 i potem odbijają w górę
a zanim samochód sie nie nagrzeje to często potrafi przy tych spadających obrotach zgasnąć.
miałem kiedyś awarię silniczka krokowego w astrze ale tam nie było falowania obrotów na biegu jałowym, tylko gaśnięcie silnika podczas wysprzęglania | Jak silniczek jest uszkodzony tak że nie otwiera się wogóle to silnik będzie gasnąć, jak zacina się w jakieś pozycji albo czujnik położenia silniczka (lub przepustnicy) podaje w pewnym zakresie złe wartości, to mógłby być taki objaw że nie gaśnie do zera.
przemo76 - 18-12-2013, 14:16
podpięcie pod obd wystarczy?
czy może trzeba po kolei wyjmować i sprzwdzać jakimiś miernikami?
mam nadzieję że uda sie to zlokalizować bez wymienianaia wszystkiego po kolei
elektryk - 18-12-2013, 14:59
przemo76 napisał/a: | podpięcie pod obd wystarczy?
czy może trzeba po kolei wyjmować i sprzwdzać jakimiś miernikami? | Samo OBD może być mało, wydaje mi się że ja nie podiąłbym się diagnozować tylko w oparciu o to. Co do sprawdzania miernikami, to ja miałem u siebie w O1 2.0 silniczek który na stole wydawał się sprawny, a w samochodzie były problemy.
qbas62 - 18-12-2013, 15:40
Witam. Ja też mam 2,4 i tez zagazowanego, też miałem falujące obroty, kiedyś nawet mi zgasł rozgrzany, i zdarzało sie na zimnym przy ruszaniu. I tak, ustało wszystko po wymianie świec (dwie były totalnie wypalone) i regulacji zaworów (jakies zawory były podparte-tak okreslił mechanior). Teraz cyka jak zegareczek. W naszym silniku nie ma osobnego silniczka krokowego, jest tylko przepustnica sterowana elektronicznie za pośrednictwem silniczka. Mnie wcześniejsze czyszczenie przepustnicy nic nie dało. Dopiero powyższe zabiegi przyniosły skutek.Pozdrawiam.
przemo76 - 18-12-2013, 17:00
http://allegro.pl/mitsubi...3776813236.html
to od czego ten?
qbas62 - 18-12-2013, 18:05
nie wiem od czego. tez to widzialem ale u siebie czegoś takiego nie znalazłem. może w mivecach nie ma tylko w zwykłych 2,4 (bez mivec, a temu z allegro coś się pomieszało) takie też są.pozdrawiam (znalazłem-to z allegro to zawór EGR a nie silnik krokowy).
przemo76 - 18-12-2013, 20:06
jest tak:
odpalam rano samochód pracuje równiutko puki nie ruszę wystarczy przejechać kawałek i nawet przy zmianie 1-2 już obroty lecą na łeb na szyję i potrafi zgasnąć i zaczyna się falowanie
jak się obroty uspokoją jest ich ok 600 chyba mało trochę, czy to może mieć jakieś znaczenie?
qbas62 - 18-12-2013, 22:34
Chyba pozostaje komp. ale tak jak pisalem sprawdź świece. sam zresetuj kompa przez odłączenie aku, po ponownym połączeniu komp się uczy i może gasnąć, może załapie właściwe nastawy. pozdrawiam.
przemo76 - 01-01-2014, 12:28
qbas62 napisał/a: | Chyba pozostaje komp. ale tak jak pisalem sprawdź świece. sam zresetuj kompa przez odłączenie aku, po ponownym połączeniu komp się uczy i może gasnąć, może załapie właściwe nastawy. pozdrawiam. |
odłączyłem aku a po ponownym podłączeniu i odpaleniu samochodu jak pisałeś gaśnie jakby nie miał wolnych obrotów co robić?
|
|
|