To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1.6 103KM - zwiekszenie mocy a spalanie

DyrmaZasadniczo - 17-12-2013, 20:49
Temat postu: Carisma 1.6 103KM - zwiekszenie mocy a spalanie
Witam,

podobny temat był już kiedys poruszany nawet odnosnie tej wersji silnikowej.
Wiem, ze nie jest to silnik stworzony do zwijania asfaltu ale...:

Auto aktualnie pali mi 8,5-8,8 - uwazam ze troche sporo jak na te pojemnosc.
Moze delikatnym odmuleniem udaloby sie zmniejszyc spalanie a jednoczesnie zyskac ciut mocy (jest dosc ślamazarny,jak to 103 konie przy 1200 masy).
"komputerki" z allegro podpinane pod moduł odpadaja, nie chce zabić silnika.
Jutro robie rozrząd-ale nie wiem czy to coś zmieni,moze jest przewalony o zabek i dostaje za duzo paliwa a za malo bierze do cylindra,zobaczymy)

Piwor - 17-12-2013, 21:50

O, czyżby zdzisław? Pytanie, czy to Twoje auto w ogóle jest dobrze "ustawione". Rozrząd itp. Te silniki są dosyć żwawe. ;)
DyrmaZasadniczo - 17-12-2013, 22:00

Piwor napisał/a:
O, czyżby zdzisław?

oraz moja żona...Zofia.

Właśnie tego dowiem sie jutro (o rozrządzie) bo wstawiam samochód do mechanika zeby mi wymienił wszystko z pompą wody.
Myślisz że może być przewalony o 1,2 (o zgrozo 3) ząbki i łyka za dużo paliwa a oddaje za mało mocy?
Żwawy powiadasz...nie do końca umiem ocenić bo jestem spaczony po 180, 250 i 300konnych autach :( (spokojnie,nie moje, tylko do zdjęć do artykułów :) )

plecho1 - 18-12-2013, 06:21

Spalanie wcale nie musi być za duże jeśli jeszcze auto jeździ po Warszawie, to powiedział bym wręcz, że małe :) Autko katalogowo przyspiesza w około 12 s do setki więc może ta mułowatość faktycznie wynika z Twojego przyzwyczajenia. Mi po Lublinie spala około 11 l gazu więc benzyny było by pewnie z 9 l. Jeśli chcesz większych oszczędności, to zamontuj LPG, te autka świetnie spisują się na LPG.
Mocy temu silnikowi raczej dodało by tylko turbo, inne sposoby to raczej placebo :)

nytsug - 18-12-2013, 08:14

Ja jeszcze dodam, że te silniczki nie lubią źle założonego rozrządu i gdyby był przestawiony nawet o jeden ząb to chyba by już nie jeździł..

Spalanie masz normalne szczególnie po mieście.

DyrmaZasadniczo - 18-12-2013, 10:01

plecho1 napisał/a:
Autko katalogowo przyspiesza w około 12 s do setki więc może ta mułowatość faktycznie wynika z Twojego przyzwyczajenia. Mi po Lublinie spala około 11 l gazu więc benzyny było by pewnie z 9 l. Jeśli chcesz większych oszczędności, to zamontuj LPG, te autka świetnie spisują się na LPG.
Mocy temu silnikowi raczej dodało by tylko turbo, inne sposoby to raczej placebo :)

Czyli wszystko w porządku. No niestety ciągam go nieco po mieście więc może rzeczywiścnei dlatego golnie sobie nieco więcej.
A o podtlenku LPG pomyslę jak bede robil wiecej kilometrow.
Turbo do 1.6, ahh prawie jak F1. Moja Carisma jest czerwona więc z natury powinna być szybsza :D

:)

Morfi - 18-12-2013, 10:08

Jak na miasto to idealne spalanie.
No niestety 1,6 w Cariśmie szału nie ma i niestety trzeba się z tym pogodzić.
W Colcie 200 kg lżejszym jest już dużo lepiej z tym silnikiem.