Pajero I - silnik 2.3 td rozrząd jak ustawić
Hatrik - 31-12-2013, 14:37 Temat postu: silnik 2.3 td rozrząd jak ustawić Witam mam problem z ustawieniem rozrządu na jakie znaki patrzeć (na dolne koło od balansu)
czy na koło od rozrządu jak ustawiam na rozrząd to koliduje zaworami proszę o pomoc
deejay - 31-12-2013, 16:05
Hatrik - 31-12-2013, 16:39
Wielkie dzięki kolego o to mi chodziło Szczęśliwego Nowego Roku życzę pozdrawiam
[ Dodano: 01-01-2014, 18:35 ]
Witam rozrząd ustawiony a pasek od balansu wywaliłem ale teraz mam inny problem na wolnych obrotach strasznie dymi na siwo a po dodaniu gazu dymi na czarno i kiepsko się wkręca na obroty w czym tkwi problem
milo - 02-01-2014, 15:23
Hatrik napisał/a: | Witam rozrząd ustawiony a pasek od balansu wywaliłem |
Dlaczego będziez miał większe drgania
Napewno dobrze masz ustawiony rozrzad może przesunięcie masz o 1- ząbek i sie dzieją komedie
Pasek rozrządu
Pasek główny: Cylinder 1 w górnym martwym punkcie cyklu sprężania. Oznaczenia w A, B i C są zgodne ze sobą.
Napinanie paska:
Wał korbowy obrócić nieznacznie w kierunku obrotu tak, by oznaczenie na wałku rozrządu znalazło się 2 zęby za stałym znakiem na B. Poluzować napinacz paska i ponownie dokręcić – najpierw na długiej szczelinie.
Przegląd:
Wał korbowy ponownie obrócić się wstecz aż oznaczenia będą zgodne.
Przy docisku kciukiem w D luz paska musi wynosić 4 – 5 mm.
Pasek wałka wyrównawczego:
Cylinder 1 w górnym martwym punkcie cyklu sprężania. Oznaczenia w A, E i F są zgodne ze sobą.
Napinanie paska:
Wsunać na H. Poluzować napinacz paska i ponownie dokręcić (najpierw dolną nakrętkę).
Przegląd:
Przy docisku w G (wywieranym ręcznie) luz paska musi wynosić 4 – 5 mm. (Podczas wymontowywania kół pasowych wałka wyrównawczego wałki przytrzymywać śrubami / śrubokrętem w I i J.)
Dobrze jest jeszcze sprawdzic ustawienie pompy prawidłowo zawsze po wymianie rozrzadu należy sprawdzic tylko mało kto to robi
Pompa wtryskowa
Cylinder 1 w górnym martwym punkcie cyklu sprężania. Wmontować czujnik zegarowy w pompę.
Wał korbowy obrócić w kierunku wskazówek zegara do ok. 30° przed górnym martwym punktem i cofnąć czujnik zegarowy. Wał korbowy obrócić w kierunku wskazówek zegara aż cylinder 1 znajdzie się w przepisanych wartościach 9 st +- 0,5 st za górnym martwym punktem tłoka . Czujnik pomiarowy powinien wskazywać przepisane wartości 1,00 +- 0,03 Przestawiać przez obracanie pompą.
Hatrik - 02-01-2014, 21:39
Jutro wszystko jeszcze raz sprawdzę ale balansu nie zakładam ponieważ zacierają mi się wałki mój kolega nie ma tego paska i jakiś większych drgań nie ma
[ Dodano: 03-01-2014, 16:25 ]
no i kicha posypały się dwie dźwigienki ssące jedna na 2 cylindrze a druga na 4 cylindrze przed tym silnik chodził idealnie rozrząd był ustawiony według schematu co mogło być przyczyną
[ Dodano: 03-01-2014, 19:49 ]
no i sprawca posypania dźwigienek znaleziony zerwał się klin na kole od wałka rozrządu a powodem był zatarty wałek na jednej krzywce
milo - 04-01-2014, 08:14
Hatrik napisał/a: | no i kicha posypały się dwie dźwigienki ssące jedna na 2 cylindrze a druga na 4 cylindrze |
Teraz czy zawory proste są na pewno NIE
Bez powodu nie zrywa sie klin jak dostaje luz to momentalnie
Powodem było za słabo dokręcone koło rozrządu musi być odpowieni moment Nm
Hatrik - 04-01-2014, 11:35
Zawory całe głowica nie ucierpiała teraz muszę załatwić dźwigienki po ile wołają za nie
milo - 04-01-2014, 18:20
Hatrik napisał/a: | muszę załatwić dźwigienki po ile wołają za nie |
Od 50 zł za szt http://allegro.pl/dzwigie...3801077586.html
Hatrik - 26-02-2014, 12:24
no i śmiga aż miło
|
|
|