[02-06]Lancer CS0 - [CSx Ogólne] Montaż CB w dodatkowego gniazda zapalniczki
B0RYS - 17-12-2012, 17:02 Temat postu: Montaż CB radia w CS0 Chciałbym spytać, gdzie umieszczone macie cb-radio w aucie. Myślę o montażu na stałe w schowku (wnęce) pod pokrętłami (mam rocznik 2005), jest on trochę płytki i zastanawiam się co jest za nim, czy jest tam miejsce by weszło cb (gdyby wyciąć otwór w tylnej ścianie)? W górnej części tej wnęki są dwa wkręty, które odkręciłem, tylko nie wiem co one trzymają? Jak wyciągnąć ten schowek lub dostać się do jego "pleców"?
tomcio2006 - 17-12-2012, 20:27
U mojej żony wygląda to tak
http://www.fotosik.pl/pok...1d4e9b1de3.html
http://www.fotosik.pl/pok...67b9c788c2.html
odkręć te dwa wkręty i pociąg półkę do dołu miejsca za nią jest dość sporo ale bez wycięcia tylnej ścianki się nie obejdzie.
Pozdrawiam
hyziu - 18-12-2012, 10:58
Ja nie ciąłem półki tylko odkręciłem i wsadziłem tam CB, co prawda wygląda troszkę gorzej niż u żony kolegi, ale obeszło się bezinwazyjnie.
cefaloid - 03-01-2014, 13:03 Temat postu: [CSx Ogólne] Montaż CB w dodatkowego gniazda zapalniczki Po tym jak ostatnio utkwiłem w korku którego mozna było uniknąć postanowiłem wyposażyć się w CB, jednak nie chciałem za bardzo demolować wnętrza. Wybór padł na Lafayette Venus które ma sterowanie w gruszce, a resztę można gdzieś schować. Jest też bodajże CB Cobra ze sterownaiem w gruszce, ale droższe.
Jesli ktoś chciałby zrobić to samo, to podaję przepis.
Montujemy kabel Ethernet 3 metrowy w taki sposób w konsoli środkowej.
Jej demontaż jest bardzo prosty. Z tyłu odkręcamy 2 śruby w schowku a z przodu wyciągamy 2 spinki:
Ta złączka jest na wyposażeniu radia, ale kabel trzeba dokupić bo ten z zestawu jest za krótki. W dowolnym sklepie komputerowym kupujemy kabel sieciowy 3 lub 5m.
Przepuszczamy go pod podłogą i tylną kanapą do bagażnika:
CB tymczasowo umieściłem tak (wiem że brzydko):
Zasilanie podłączyłem do pobliskiego gniazda zapalniczki (tzn dolutowałem się kablem od CB).
Docelowo wystaje tylko kabel anteny:
A w samochodzie zamiast zapalniczki wyrzeźbiłem gniazdo gruszki + dodatkowe gniazdo zapalniczki. Po demontażu tunelu był dostęp do kabla idącego do zapalniczki koło kierowcy.
A na koniec 'skomplikowana' modyfikacja 'stopki' anteny by nie rysowała dachu:
krzychu - 03-01-2014, 13:15
Ciekawy pomysł. Ale ta modyfikacja anteny chyba pogarsza nadawanie anteny.... Polecam Triflexa... Nie będziesz wtedy też "demolował" wyglądu z zewnątrz.
arti32 - 03-01-2014, 13:59 Temat postu: ciekawie Witam
Widzę kolego że się trochę namęczyłeś z tym montażem, ja mam zwykłe cb umieszczane w wyjętej dolnej półce pod radiem i nad zapalniczką, mieści się idealnie, nić się nie suwa ani lata, gruszkę przykręciłem z prawej strony od kierownicy nad kolanem kierowy aby nie przeszkadzała. Jężdzę z cb juz parę lat w różnych autach i powiem ci że bardzo się przydaje nie tylko ze wzg na mandaty. Czasem ktoś tam czasem przesadzi z ,,polszczyzną" że jak wozisz dzieci to trzeba przyciszyć szybko radio:) ale zawsze się znajdą ,,buraki na drodze i w eterze". Powiem Ci tylko że ta podstawka pod antenę magnesuwkę może się nie sprawdzić, tez kiedyś kombinowałem zanim kupilem za 1zł przezroczystą naklejaną na dach co również powoduje że sienie rysuje ale odpowiednio mocno trzyma się dachu. Be w tym momencie mogę się założyć że pow. 130km/h przy bliskiej mijance z ciężarówką z przeciwka zdmuchnie Ci ją, albo większej prędkości autostradowej...mogę się mylić:)
=>Szerokości
Bizi78 - 03-01-2014, 19:18
cefaloid napisał/a: | A na koniec 'skomplikowana' modyfikacja 'stopki' anteny by nie rysowała dachu: |
Na allegro są specjalne podkładki magnetyczne:
http://allegro.pl/listing...b&search_scope=
pero - 05-01-2014, 17:19
Głośnik jest też w gruszce? Bo jeśli nie to chyba kiepsko słychać cokolwiek z bagażnika?
Ogólnie pomysł bardzo fajny. Gratuluje inwencji.
cefaloid - 09-01-2014, 10:51 Temat postu: Re: ciekawie
arti32 napisał/a: | Widzę kolego że się trochę namęczyłeś z tym montażem, ja mam zwykłe cb umieszczane w wyjętej dolnej półce pod radiem i nad zapalniczką, mieści się idealnie |
Ba - są nawet takie w rozmiarze radia które mozna tam elegancko zamontować zamiast półki pod radiem...
Sęk w tym że ja tej półki pod radiem intensywnie uzywam (np kładę tam telefon czy inne przedmioty z kieszeni aby się wygodzniej siedziało podczas jazdy w trasie) i nie chciałem tej możliwości stracić.
[ Dodano: 09-01-2014, 10:52 ]
pero napisał/a: | Głośnik jest też w gruszce? |
Tak jest głosnik w gruszce.
bubool - 23-04-2014, 13:06 Temat postu: Gdzie zamontować CB radio? [Lancer CS0] Witajcie koledzy!
Jeżdżę od niedawna Lancerem CS0 z 2006 roku i nurtuje mnie kwestia montażu cb radia. Gdzie Wy zamontowaliście w tym modelu radio?
Pozdrawiam
krzychu - 23-04-2014, 13:10
Scaliłem tematy.
Pierwsze to powiedz czy masz polifta (z kieszenią pod radiem) czy przedlifta z kieszenią na dole?
bubool - 23-04-2014, 15:05
Spoko, nie ma problemu
U mnie to wygląda w ten sposób :
|
|
|