To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Nie działające halogeny, światło kabiny, lamp

7ukasz - 04-01-2014, 17:05
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Nie działające halogeny, światło kabiny, lamp
Witam wszystkich. Kupiłem niedawno bratu CARISMĘ 1,8 GDI i ogarniam ją aby mu się fajnie jeździło. Auto długo stało i wszystko się w nim zastało. Zrobiłem już przyciski otwierania okien, centralne zamki, zablokowane drzwi prawe tylne oraz wypolerowałem lampy przednie.
Problem mam z światłami przeciwmgielnymi. Najpierw się zacinały (zarówno przednie jak i tylne). Potem nie chciały się wyłączyć halogeny. Wyjąłem więc bezpiecznik. Potem po włożeniu bezpiecznika już nie działały. Bezpiecznik jest dobry, przekaźnik (pod nogami kierowcy) też. Po wyczyszczeniu płytki włączającej światła przeciwmgielne zaczął działać bez szwanku tył. Nie reagują jednak halogeny. Nie mam pojęcia gdzie jest problem.
Nagle przestało działać też oświetlenie kabiny przednie i środkowe oraz światła tylne lewe. Nie mam pojęcia co to za czary. Wszystkie bezpieczniki są sprawne.
Czy ktoś z was miał coś takiego lub ma pomysł co to może być?
Pozdrawiam
Łukasz

plecho1 - 04-01-2014, 22:16

A czy sprawdzałeś bezpieczniki w dwóch skrzynkach, jedna jest w kabinie nad nogami kierowcy a druga w komorze silnika.
7ukasz - 05-01-2014, 01:55

Właśnie to auto ma tylko bezpieczniki pod maską i o dziwo jest ich bardzo mało. W kabinie nie nie ma bezpieczników co mnie dziwi. Są tylko przekaźniki, do których aby się dobrać trzeba odkręcić osłonę, która się znajduje pod nogami kierowcy. Nie widziałem tam jednak żadnego bezpiecznika.
eve1988 - 05-01-2014, 09:18

Nie wiem jak w GDI ale w 1.6 są w kabinie bezpieczniki. Sam nie wiedziałem o ich istnieniu :)
Najlepiej położyc sie na prawym boku na podłodze kierowcy i zajżec pod osłone deski w okolice głośnika przedniego, tam jest taka czarna skrzynka z dekielkiem i to wlasnie to.

robert78 - 05-01-2014, 11:13

7ukasz, ja mam gdi po lifcie i na bank sa bezpieczniki taka brazowa skrzyneczka kolo przekaznikow mniej wiecej pod otwieraniem maski sprawdz dokladnie
7ukasz - 05-01-2014, 12:30

Sprawdziłem właśnie wszystkie światła. Nie działają następujące:
-lewa postojówka przednia
-lewa postojówka tylna (również jest do światło do jazdy)
-halogeny
-podświetlanie tablicy rejestracyjnej
-oświetlenie kabiny przód
-oświetlenie kabiny tył
-światło schowka

Wszystkie bezpieczniki i żarówki są dobre. Nie ma po prostu napięcia.
Czy ktoś ma pojęcie, co spowodowało tak rozległą awarię?