[97-04]Galant EAxA/W - [EAxW] Demontaż progów w Galancie Kombi
Łysy88 - 04-01-2014, 17:43 Temat postu: [EAxW] Demontaż progów w Galancie Kombi Witajcie,
chce jutro zdemontować te plastikowe progi w Galu i je pomalować w kolor. Wie ktoś jak je ściągnąć? I czy bez problemu potem można je przykręcić? A może są klejone?
Będę wdzięczny za każde info.
Galancior94 - 04-01-2014, 17:48
Jak dobrze pamiętam, to mają po dwie, albo trzy śrubki z przodu i z tyłu, a reszta to spinki plastikowe (jak w boczkach drzwi). Raczej nie da się ich uszkodzić
francuz83 - 04-01-2014, 17:51
A jak sprawa wygląda z demontażem progów w sedanie? Też mnie niedługo to czeka i nie chciałbym czegoś uszkodzić przypadkiem
Łysy88 - 04-01-2014, 17:53
W MSS mojego dziadka były chyba klejone, dlatego nie chce ich na siłę odrywać...
Remington - 04-01-2014, 18:01
W sedanie jest identyko jak w kombi... Bo mam zamontowane progi od kombi i wszystkie zaczepy itd pasują idealnie
robertdg - 04-01-2014, 18:12
2 wkrety na łeb krzyżowy od strony przedniego koła, conajmniej 5-7 wkrętów od spodu tez na łeb krzyżowy, przy odkrecaniu wkretów od spodu czasami trzeba docisnąc próg to karoserii gdyż plastykowe kołki potrafia się obrócić, następnie trzeba otworzyć drzwi i delikatnie od końca odciągać progi, jak nie były od nowości jeszcze ruszane to prócz kołków trzyma je taśma dwustronna. Ważne trzeba sie zaopatrzyć w porządny śrubokręt krzyżowy oraz malutki śrubokrecik płaski aby wkrety od spodu wyczyścić wpust pod śrubokret. Po demontażu uwazac na plastykowe kołki od spodu bo mogą wypasć z progu
milo - 04-01-2014, 18:13
Progi mocowane są od dołu wkrętami kilka sztuk i od strony błotnika 2 -wkrety - śruby w górnej częsci nakładki progu jest na wcisk po odkręceniu wszystkich wkrętow trzeba pociagnąć - szarpnąć i próg ładnie schodzi ,jest jeszcze tasma na nakładce progu od wewnatrz niby uszczelnienie ale jest przyklejona
Łysy88 - 04-01-2014, 18:32
Dzięki Panowie, posypały się "pomógł". Mam nadzieje że nie polegnę na tym. Mam zamiar też ogarnąć trochę błotniki tylne. Ruda wyłazi ale nie ma tragedii ale ktoś pomalował to samym kolorem bez lakieru. Mam zamiar to doczyścić położyć podkład, kolor i lakier...
milo - 04-01-2014, 18:36
Łysy88 napisał/a: | Ruda wyłazi ale nie ma tragedii ale ktoś pomalował to samym kolorem bez lakieru. Mam zamiar to doczyścić położyć podkład, kolor i lakier... |
Co chcesz malowac
Łysy88 - 04-01-2014, 18:39
Same ranty nadkoli, doczyścić je ładnie i pomalować. No i oczywiście progi. Co prawda mam do dyspozycji tylko spray ale... do wiosny musi tak wytrzymać..
milo - 04-01-2014, 18:43
Ranty błotnika jak doczyscisz to najlepiej od razu podkład antykorozyjny i potem własciwa farba tylko wszystko ma czas na schnięcie
Łysy88 napisał/a: | No i oczywiście progi. Co prawda mam do dyspozycji tylko spray ale... do wiosny musi tak wytrzymać.. |
Progi masz w kolorze czy czarne
Łysy88 - 04-01-2014, 18:47
milo napisał/a: | Ranty błotnika jak doczyscisz to najlepiej od razu podkład antykorozyjny i potem własciwa farba tylko wszystko ma czas na schnięcie |
Zakupiłem już Ciekawe jak bardzo będzie się różnił kolor i nie wiem czy odcinać taśmą czy delikatnie spróbować to wycieniować...
milo napisał/a: | Progi masz w kolorze czy czarne |
Czarne.
milo - 04-01-2014, 18:50
Lepiej cieniować
Chcesz malowac progi
Łysy88 - 04-01-2014, 18:52
A wiesz jak cieniować sprayem?;> tak, chce malować progi. Myślałem żeby je odtłuścić pomalować podkładem ze 2-3 razy, potem kolorem bazowym też ze 2 - 3 razy i na koniec lakier też pewnie ze 2-3 warstwy.
milo - 04-01-2014, 18:56
Sprayem to nic dobrego krótkotrwały sposób
Progi jak chcesz malować to pistoletem
|
|
|