To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Zabrudzone felgi

Xixe - 07-01-2014, 13:40
Temat postu: Zabrudzone felgi
Witam forumowiczów, dopiero nie dawno stałem się posiadaczem MSW z napędem na 4 koła, jednak na jego prezentacje przyjdzie jeszcze czas gdyż trzeba w nim troche podłubać.

Spotkał mnie problem na który nie ma jednoznacznej odpowiedzi, otóż jak wyczyścić bardzo zabrudzone felgi, używałem chyba z 4 butelki k2 do alusów lecz najgorszego brudu nie dało się szczotką wyczyścić. Poniżej wklejam zdjęcia felgi, a raczej brudu który na niej jest.

Interesuje mnie jakiś prostszy sposób niż piaskowanie, oczywiście jeżeli nie będzie ratunku lub będą z tym się wiązać ogromne koszty (czyszczenia) to oddam do piaskowania.

Pozdrawiam

Bizi78 - 07-01-2014, 19:12

Kiedyś u mnie na myjni ręcznej była specjalna lanca i program do mycia felg, dawało to radę :D .
Możesz podjechać na myjkę gdzie piorą tapicerki i podpytać (i podzielić się na forum) co stosują :wink: .
Chociaż u Ciebie to wygląda na wżery, które trzeba usunąć mechanicznie :| .
Fajny filmik o renowacji felg:
http://www.youtube.com/watch?v=pemLaBB1mIo

Xixe - 07-01-2014, 20:12

Mam znajomego na myjni, już wcześniej go odwiedziłem lecz próbowałi nie był w stanie tego usunąć nawet myjką 500 bar. Więc moją 300 barówką nie próbowałem ;D

Co do specyfiku to mają jakiś "nieznajomy" specyfik którego rozcieńczają z wodą i tym myją. Najprawdopodobniej jest to jakiś kwas, który nie wiele sie różni od k2, oczywiście rozcieńczony. Nie pomogło i cytuję
"Ten specyfik mocniejszy ***** Ci felgę, ja bym nie ryzykował" :D

Zamówiłem wczoraj pistolet do piaskowania i 100kg ścierniwa, kawałek "komory" i spróbujemy wypiaskować w warunkach domowych.

P.S w najbliższym czasie postaram się wrzucić fotki wypiaskowanych felg.

Edit: Wykropkowany wulgaryzm nadal jest wulgaryzmem - nawet w cytacie.

Edytowałem, mam nadzieję, że w takiej opcji nie zostanie potraktowany jako wulgaryzm.

Bizi78 - 07-01-2014, 20:16

Xixe, edytuj post, bo za wulgaryzm nawet wykropkowany dostaniesz od moda ostrzeżenie :wink: .
Lipa - 08-01-2014, 00:04

Domowe środki nie pomogą na taki syf. Idź do sklepu z częściami do ciężarówek i kup to:

http://allegro.pl/nerta-w...3816302604.html

Tylko uważaj, szatański ten produkt, używaj maski i rękawic podczas kontaktu ze skórą bardzo parzy, w ubraniach dziury wypala więc nie ma co kozaczyć nie lej do plastikowych pojemniczków po płynach do szyb, wszystkie rozpuszcza.Na felgach też za długo nie zostawiaj tego preparatu.

Juiceman - 08-01-2014, 06:25

Ja polecam NERTA ATC 100 - takie efekty po nim :

Xixe - 08-01-2014, 15:22

Dzięki wielkie za ukierunkowanie, postaram się to zakupić i pochwalić się wynikami czyszczenia.

Pozdrawiam

ppiotr00 - 12-01-2014, 20:16

Jestem ciekawy jaki będzie efekt po zastosowaniu środka. Czekamy na foto...
Xixe - 03-02-2014, 20:33

Środek zakupiony, jednak trzeba poczekać na wiosnę. Przy okazji zmiany opon spróbujemy co to jest warte :D
ppiotr00 - 03-02-2014, 20:54

Xixe, Który specyfik kupiłeś?
Zrób test chodź na jednej feldze. Ciekawy jestem efektu. Zrób foto przed i po...

fergul11 - 08-02-2014, 22:43

Z braku laku i kit dobry :mrgreen:
Ja stosuję preparat do usuwania zaprawy murarskiej i spoiny z płytek .
Działa wyśmienicie na pył z klocków ,nie żre ubrań ani rąk , obojętny dla farby , zmywa chrom i robi na nim czarne ślady, zacieki .
Zawiera kwas fosforowy jako substancję czynną , "oryginalne" preparaty do felg również zawierają ten kwas w mniejszym stężeniu + perfumy i nabłyszczacze

barto - 09-02-2014, 00:51

Standardowe preparaty do mycia felg nie zawierają kwasu fosforowego, ale silne zasady w postaci wodorotlenków np. potasu lub sodu.
Dlatego kupując jakikolwiek preparat do mycia felg zawierający jako substancję zasadniczą silne wodorotlenki, możemy być spokojni o efekty.

Xixe - 09-02-2014, 22:03

A więc zakupiłem takie cuś:
http://allegro.pl/nerta-w...3881999631.html

Postaram się jak najszybciej poddać felgi próbie, jednak nie zaryzykuję bez zdejmowania opon. Myślę że sprawdze to na starej zapasówce dosyć zardzewiałej. A test na alusach przesunę do zakupu nowych oponek, to za jednym zdejmowaniem załatwię.

hendik11 - 01-09-2014, 09:43

Polecam specjalne preparaty do felg np. Sonax lub z K2. Słyszałem, że niektórzy nawet stosują pastę do zębów lub do butów i nią polerują. Ważna też jest do tego odpowiednia szmata z mikro-fibry.
zimnylech - 01-09-2014, 12:48

Ja miałem podobny problem ze swoimi chromowanymi, były w stanie agonalnym, poziom zabrudzenia był tak potężny że nawet pastami ściernymi było biedą to ruszyć. Zakupiłem min. Sonax, Dr. Marcus, K2, PLAK i jakiś preparat z Autolandu i nic, ten najsilniejszy osad był nie do ruszenia, ostatecznie powiedziałem sobie że kupuje ostatni środek i daje sobie spokój, więc kupiłem wytwór z firmy Moje Auto (najtańszy z ww ok 10zł) i nie dowierzałem. Jest mocno żrący co czuć w powietrzu i na rękach, poradził sobie niesamowicie dobrze, usunął ten najcięższy bród.