To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] Akcja zima

konrad1704 - 25-01-2007, 19:33
Temat postu: [ALL] Akcja zima
Witam
Czy jako doswiadzczeni Użtykownicy Miskow macie jakies sposoby na to by te ciezka pore roku jaka jest zima przetrwac bez wiekszych typowo zimowych problemow ktore towarzysza tej porze roku? czyli np co zrobic zeby nie zamrzaly zamki, jak juz zamrarzna to jak sobie z nimi poradzic, co zroibc zeby poranny rozruch autka nie byl niespodzianka, jak poradzic sobie z zamarznietymi szybami, czy jest sens oslaniania chlodnicy i ogolne Wasze doswaidczenia ktore moga ulatwic innym mniej doswiadczonym (takim jak ja) Uzytkownikom.
Pozdro i oby do lata:)

Hugo - 25-01-2007, 22:22

konrad1704 napisał/a:
co zroibc zeby poranny rozruch autka nie byl niespodzianka
Mieć sprawny akumulator. Jeśli jest OK to odpali tak jak latem :D
konrad1704 napisał/a:
czy jest sens oslaniania chlodnicy
A jest sens np. odkręcić koła i próbować ruszyć :?: Myślę, że dobrze to wytłumaczyłem. Wiele razy pojawia się to pytanie i wciąż nie wszyscy wiedzą.
Jeśli masz:
-sprawny termostat,
-szczelny układ chłodzenia,
-odpowiedni poziom płynu w układzie chłodniczym,
to zasłonięcie chłodnicy jest bez sensu.
Silnik napewno nie zagrzeje się szybciej na krótkich odcinkach, a gdy zechcesz "ostrzej" jechać będzie się grzał. To na tyle z mojej strony...

Anonymous - 26-01-2007, 09:17

Ze swojej strony dodam jeszcze:
- wymiana płynu w chłodnicy i w pojemniku spryskiwaczy na zimowy (banał, ale ważny)
- posmarowanie uszczelek drzwi, bagażnika, szyberdachu silikonem lub wazeliną techniczną co zapobiegnie przymarzaniu drzwi
- metodą na zamarznięte zamki jest....pochuchanie w dziurkę (mi zawsze to najlepiej się sprawdzało niż zapuszczanie jakiegoś syfu do odmrażania)

Anonymous - 26-01-2007, 10:07

Nalezy stosowac sie do ogolnych zasad.
1. Plyny zimowe.
2. Sprawne/czyste filtry.
3. Dobry/sprawny akumulator.
4. Uszczelki w drzwiach i zamki.
5. Wyciagnac welurowe/materialowe chodniczki i zamienic je gumowymi.
6. Sprawny uklad nawiewow (nie zapchany).

Ja sie do tego stosuje i nawet w zeszla zime nie mialem klopotow przy 20` mrozach.

Tomasz82 - 26-01-2007, 15:34

dobre opony zimowe he,ale to kazdy wie. :lol: