Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Lekkie szarpnięcia przy ruszaniu
7ukasz - 16-01-2014, 18:38 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Lekkie szarpnięcia przy ruszaniu Witam. Zauważyłem, że ciężko wyczuć aby ruszyć moim autem bez lekkiego szarpnięcia. Może to nawet nie szarpnięcie tylko auto wchodzi w taki lekki rezonans jakby było zbyt mocno obciążone momentem. Nie wiem od czego to jest i czy to normalne. Przy większych obrotach tego nie ma i jest OK. Poza tym silnik chodzi jak diesel. Chyba klekoczą zawory.
Przerabiał ktoś to może?
ross - 16-01-2014, 19:12
W mojej CARI jest czasami takie szarpnięcie po zmianie biegów , ale jak zauważyłem raczej zależy to od paliwa , a klekot hydrozaworów to jest odrębna przyczyna .
robertdg - 16-01-2014, 19:50
Mogą klepac hydrauliczne popychacze http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=81640
co do szarpania to może to być wina układu wysokiego napięcia, świece, fajki, cewki, do sprawdzenia i wymiany
ross - 17-01-2014, 12:51
robertdg, GDI ma swoją urodę - jest czułe na wszystko.
rasiak1980 - 18-01-2014, 18:53
Taki rezonans jak w korku jedziesz na 1 biegu i ci auto pulsuje po rudzeniu z miejsca to mogą byc przeguby zużyte za duże luzy
carisma2000 - 18-01-2014, 20:02
chłopaki, jeśli coś wiecie o tym http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84584 pomóżcie
7ukasz - 22-01-2014, 12:31
Co do stukania, to auto stukać zaczęło po 70tys km. Mechanicy stawiali różne diagnozy. Jeden mówił, że to wina korbowego inny, że popychaczy inny, że panewek. Każdy sugerował remont silnika. Auto jednak nie poszło do remontu i ma obecnie 152tys km i dalej jeździ ze stukaniem. Wlewany był olej 10W40 GM. Planuję go zmienić na Castrol Edge 10W40 lub 5W40. Nie wiem jednak czy to dobry pomysł przechodzić z pół syntetyka na pełen syntetyk.
Co do tego pulsowania to już nie wiem. Może być to faktycznie wina układu zapłonowego lub przegubów.
Przyszło mi na myśl aby sprawdzić świece. Co do przegubów to raz usłyszałem stukanie przy skręcaniu więc nie są już najlepsze.
A co to może być, że biegi mi wchodzą czasem ze zgrzytem albo wsteczny nie zawsze się zapnie?
Odczucie jest takie jak by linka była do naciągnięcia od sprzęgła. Skoro tutaj nie ma linki tylko płyn to nie wiem co można z tym zrobić. Jak sądzicie?
kamir - 22-01-2014, 17:31
7ukasz, Trzeba sprawdzić poziom i stan płynu w układzie sprzęgła, pompę sprzęgła oraz zdiagnozować czy samo sprzęgło się nie kończy (tarcza, docisk, łożysko)
7ukasz - 22-01-2014, 18:38
Poziom płynu jest ok ale od razu widzę, że nie był nigdy wymieniany, bo jest w kiepskim stanie. Na oko widać, że zawiera wodę. Jak najlepiej go wymienić? Myślałem aby strzykawką wyciągnąć stary płyn i dodać nowego.
kamir - 22-01-2014, 18:55
7ukasz, może ten link Ci pomoże
7ukasz - 22-01-2014, 19:37
Dzięki ale w sumie tam napisali więcej o hamulcach niż o sprzęgle. Co to ten wysprzęglik i gdzie jest jego odpowietrznik?
ross - 22-01-2014, 21:48
7ukasz, Z przodu -niech ktoś wciśnie sprzęgło to zauważysz przy skrzyni siłownik(wyprzęgnik) i jego odpowietrznik . Ale to nie jest przyczyną szarpnięć - bo jeśli biegi normalnie wchodzą bez zgrzytów to układ sterowania sprzęgłem jest "OK".
kamir - 22-01-2014, 22:29
7ukasz napisał/a: |
A co to może być, że biegi mi wchodzą czasem ze zgrzytem albo wsteczny nie zawsze się zapnie?
Odczucie jest takie jak by linka była do naciągnięcia od sprzęgła. Skoro tutaj nie ma linki tylko płyn to nie wiem co można z tym zrobić. Jak sądzicie? |
Biegi nie zawsze "normalnie wchodzą"
7ukasz - 23-01-2014, 12:49
Wymieniłem płyn sprzęgła i już biegi wchodziły pięknie. Nawet nie musiałem do końca wciskać sprzęgła i nie było zgrzytu. Poprzedni płyn był bardzo brudny. Niestety jak auto postoi, to nie chce wchodzić wsteczny. Trzeba podpompować sprzęgło i wtedy jest ok. Chyba przepuszcza uszczelnienie na pompie
rasiak1980 - 23-01-2014, 23:49
Cylinderek tam raczej jest trwały ale tak jak pisałem GDI ma taki właśnie urok ze wsteczny rzado kiedy gladko i bez zgrzytniecia wskakuje, jak nie chce wrzuć np 5 i ponownie spróbuj wsteczny.
|
|
|