[92-96]Galant E5xA - [E55A 2.0] Strasznie się grzeje;(
rafii88 - 23-01-2014, 23:57 Temat postu: [E55A 2.0] Strasznie się grzeje;( Mam problem!!!
Wszystko zaczęło się od pierwszego mrozu:
Jechałem do pracy a że miałem jeszcze wodę w układzie to delikatnie przymarzła mi chłodnica i trochę się zagrzał silnik. Po pracy jakoś wróciłem do domu, a na następny dzień wymontowałem chłodnicę rozgrzałem i wypłukałem, cały układ też rozgrzałem i wylałem wodę. Następnie zamontowałem chłodnicę zalałem płynem i odpaliłem auto było ok zagrzał się włączył się wentylator i zgasiłem. Po godzinie znowu jechałem do pracy i to samo zagrzał się ale wskazówka temp nie zatrzymała sie na środku tylko szła do czerwonego stanąłem i chłodnica była ciepła a wąż gorący tylko góra chłodnicy tak jak wąż gorąca. Na następny dzień wymieniłem termostat ale to nie to objawy te same.
Co dalej mam robić????????
jacek11 - 24-01-2014, 07:46
Ogrzewanie działa? Chłodnica robi się gorąca?
robertdg - 24-01-2014, 09:21
rafii88 napisał/a: | Po godzinie znowu jechałem do pracy i to samo zagrzał się ale wskazówka temp nie zatrzymała sie na środku tylko szła do czerwonego stanąłem i chłodnica była ciepła a wąż gorący tylko góra chłodnicy tak jak wąż gorąca. | Jezeli się nie mylę, termostat jest na dolnym węzu, jeżeli wąż od termostatu jest zimny poczas gdy temperatura na wskaźniku zaczyna wykraczac poza normę, to brzmi jakby termostat zaciął się w pozycji zamknietej.
Po krótce, gdy silnik osiągnie temperature załaczenia wentylatorów, rura która biegnie od termostatu do chłodnicy powinna być gorąca, jezeli jest zimna znaczy, że termostat zablokowany, jezeli jest gorąca a rura powrotna wyczuwalnie ma niższa temperaturę, znaczy to, że chłodnica jest niedrożna
rafii88 - 24-01-2014, 11:04
jacek11 napisał/a: | Ogrzewanie działa? Chłodnica robi się gorąca? |
Ogrzewanie działa, a chłodnica jest leedwo ciepła.
robertdg Termostat zmieniłem i powinno być ok. A jest: jak temp wzrasta ponad normę to rura pod termostatem jest i tak ledwo ciepła i chłodnica też a rura na górze chłodnicy do bloku jest gorąca jak góra chłodnicy
robertdg - 24-01-2014, 18:01
Na próbe zdemontuj termostat i sprawdź jak będzie bez termostatu, tylko pamiętaj o tym aby połaczenie było szczelne
jacek11 - 24-01-2014, 22:50
Pompa wody padła ?
kaczka81s - 24-01-2014, 23:16
jacek11 napisał/a: | Pompa wody padła ? |
Może przymarzły łopatki, urwało mocowanie z kołem pasowym i teraz nie działa i nie robi ciśnienia. Woda krąży tak jak w układzie CO i może temu na górze ciepła, a na dole zimna. Ale było by to możliwe, nie bardzo mi się chce wierzyć w to co piszę?
rafii88 - 24-01-2014, 23:45
Już chyba wiem co jest. Chłodnica nie drożna i nie ma gdzie się ochłodzić. Sprawdziłem wszystko na postoju i temperatura rośnie normalnie i termostat otwiera się wtedy kiedy powinien i wentylator też się włącza tylko chłodnica jest zimna tylko w jednym miejscu robi sie delikatnie ciepła. jutro jade na giełdę kupić chłodnice bo nie mam kasy na nową chyba że ktos ma do sprzedania w dobrej cenie?
robertdg - 25-01-2014, 08:58
Moim zdaniem odpuśc tracenie czasu na giełdy i nerwy na handlarzy (chyba ze macie na gieldzie ludzi specjalizujących sie w chłodnicach) znajomy w V6 tez miał problem z chłodnica, KOYORAD kosztowała wtedy coś koło 320-340zł, ale nie byla dostepna, byla dostepna bodajże nissens za 560zł i jakiś produkt europejski za 180zł, zapytałem sprzedawce czy zaryzykowałby to coś za 180zł, powiedział, że sprzedaja tego sporo i w opakowaniach potrafią trafić się naprawde dobre produkty, zamówiłem wiec, z deka bylem zaskoczony po otwarciu opakowania bo tam w środeczku Hella/BEHR, co prawda made in PRC, ale bardzo dobry odpowiednik oryginału.
Podzwoń po okolicznych hurtowniach, przejrzyj allegro, dla przykładu jedna z pierwszych aukcji: http://allegro.pl/chlodni...3886913994.html dzwoń pytaj
kaczka81s - 25-01-2014, 20:36
Spytaj tpodsiadlo ma chyba jeszcze trochę gratów od E88, chłodnica powinna pasować, choć nie jestem pewien
jacek11 - 26-01-2014, 14:23
kaczka81s, ta chłodnica staro wyglądała jak ja miałem to auto w 2008 roku.chyba że kolejny właściciel zamontował nową
kaczka81s - 27-01-2014, 02:53
jacek11, oglądałem ją chyba,ale nie mogę sobie teraz przypomnieć jak wyglądała, trzeba by Tomka spytać. A to jednak był Twój Gal, czytałem Twój temat w Naszych Miśkach i tak mi się wydawało. Teraz był już w strasznym stanie, ale jeszcze parę gratów w moim posłuży
tpodsiadlo - 01-02-2014, 20:28
Chlodnic wam u mnie dostatek, ale z tego co pamietam to z e55 jest inna, jedna mam z automata wiec ma wiecej dziur, a czy z e88 bedzie pasowac - nie wiem. No i rzeczywiscie szalu nie ma, wyglad ma taki se, ale szczelna jest na pewno.. . Moge Ci dac na probe, jak bedzie pasowac to wezmiesz jak nie to oddaszi tyle
|
|
|