To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Skrzynia biegów , sprzęgło ?

mario sc - 26-01-2014, 10:41
Temat postu: [Cari 1.6] Skrzynia biegów , sprzęgło ?
witam ponownie mam znowu problem z moją carycą , super początek roku najpierw alternator a po miesiącu znowu coś z biegami . Jechałem do pracy ok nic się nie działo , zaparkowałem GIT , po pracy odpaliłem odśnieżam wchodzę do auta i blokada biegów 1,2,3,4 nie wchodzą jedynie 5. MASAKRA . Myślałem na początku żę coś przymarzło NIEWIEM POmÓŻCIE :cry:
plecho1 - 26-01-2014, 11:45

Czy biegi nie wchodzą i na zgaszonym i na odpalonym silniku czy tylko na odpalonym?
eve1988 - 26-01-2014, 11:49

A czy przed tym jak zblokowało biegi wrzóciłeś wsteczny na mrozie? Bo chyba wiem o co chodzie jest na forum parę tematów o tym.

http://forum.mitsumaniaki...e+wchodza+biegi

Pietrrras - 27-01-2014, 13:57

Ja w zeszłym tygodniu wymieniałem tuleje wybieraka w ASO Mitsubishi. w Piątek jak wyjeżdżałem do pracy wsteczny wszedł elegancko, cofając wyjechałem na ulicę i ta sama sytuacja. Nic poza 5 nie wchodzi... Zadzwoniłem od razu z pretensjami do ASO, ale w odpowiedzi usłyszałem "ten typ tak ma", że w carismach to jest częsta przypadłość. Podobno "źle wyczułem" bieg wsteczny i zblokowałem skrzynię.
Z tego co mi wiadomo skrzynie francuskie nie lubią mrozu. Jak by nie było bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie. wolę sam się za to nie brać, a patrząc za okno już mną telepie:)

eve1988 - 27-01-2014, 23:19

Rada na przyszłość parkować tyłem i 1 i buta do przodu gdy jest mróz sam tak robie bo nie ufam tej skrzyni. czytałem na forach renault że to jest bardzo czesta przypadłośc skrzyń jb3 i można to łatwo usunąc.
piotr25 - 28-01-2014, 10:09

Witam
mam właśnie taką samą sytuacje 5normalnie nawet bez sprzęgła a reszta dupa nic nie wchodzi i nie wiem co tu zrobić...raczej bez wizyty na warsztacie się nie obejdzie :(
i mam takie pytanie jaki koszt może być naprawienie tej usterki i co dokładnie tam się mogło stać ?
liczę na szybka odp

Po0zdrawiam