To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Wymiana czy naprawa silnika Galant V 2.0 V6

kowi - 26-01-2014, 18:32
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Wymiana czy naprawa silnika Galant V 2.0 V6
Witam.
Jestem posiadaczem Galanta V 2.0 V6.
Od początku miałem problem ze stukającymi zaworami do których ostatnio dołączyły stukające panewki. Chcę naprawić auto ale zastanawiam się jak.
Czy wymienić silnik na inny czy naprawić swój. Jeśli naprawić to na co zwrócić uwagę i co wymienić żeby zrobić to jak należy (jaki jest koszt takiego remontu). Jeśli wymienić to czy oprócz silnika 2.0 V6 mogę włożyć silnik 2.5 V6 z Galanta VI, lub 3.0 V6 z Sigmy. Czym musiałbym się zająć dodatkowo w przypadku silników 2.5, 3.0. Proszę o pomoc.

robertdg - 26-01-2014, 18:48

2,5 z nowszego Galanta to troszkę wieksze przeróbki bo silnik ułożony rozrządem po stronie pasażera, przeróbki na każdy innym motor kosztowne a koszty zależa od jednostki i stopnia modyfikacji. Co do naprawy własnego silnika to najlepiej zdemontować, rozkrecić i stwierdzić co do naprawy i czy to wogóle opłacalne, kupno uzywki tez wiąze sie z pewnym ryzykiem, koszty za remont własnego silnika w zalezności od stopnia inwestycji musisz zacząc liczyć od 2tyś zł w góre
Hugo - 26-01-2014, 19:46

Najlepiej i najtaniej kupić taki sam silnik używany z gwarancją rozruchową.
kowi - 26-01-2014, 20:50

Jasne, drugi silnik to dobre rozwiązanie pod warunkiem że jest w bardzo dobrym stanie.
Myśle że o taki nie będzie łatwo, szanse są 50/50. Jeśli chodzi o gwarancje rozruchową to ewentualnie będe w stanie odzyskać równowartość silnika a ponoszę dodatkowo koszt transportu w jedną i w drógą stronę + koszt montażu i wymontowania silnika jeśli będzie uszkodzony. Tak więc ryzykuje około 1000zł. No chyba że się myle i z tą gwarancją jest inaczej i obejmuje ona wszelkie poniesione przeze mnie koszty. Nigdy nie kupowałem silnika więc nie wiem.

[ Dodano: 27-01-2014, 14:37 ]
Odnośnie silników 2.5 i 3.0 V6 czy jest ktoś kto podjął próbę wstawienia takiego silnika zamiast 2.0 V6, albo przynajmniej zastanawiał się nad tym i jest w stanie podać więcej szczegułów dotyczących takiej przeróbki?

tpodsiadlo - 01-02-2014, 20:20

Za 2 tys to kupujesz e54 sciagniety bez oplat i masz cale auto na czesci, ja tak robilem ze 7 razy, ale musisz miec miejsce zeby go trzymac,
Wymiana silnika nie jest trudna, mnie zmiana z 4g63 na 6a12 zajela chyba 2 dni do odpalenia, ale ja zmienialem silnik calutki ze skrzynia, sprzeglem itd. Wiec najlepiej jak do wymiany bys mial cale auto. Lepiej 3.0 z sigmy . Przekladasz silnik z calym osprzetem, skrzynia, kablami itd. 2.5 z rekina nie oplaca sie z dwoch powodow... 1. Niewielka roznica mocy
2. Musisz przelozyc wszystko czyli skrzynie, polosie kompletny osorzet itd. Elektryke itd. I mimo ze niby silnik z rodziny to praktycznie nic z jednego nie pasuje do drugiego

kowi - 02-02-2014, 18:41

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Od początku rozważałem kupno całego galanta ale sigmy wcześniej nie brałem pod uwagę. Teraz myślę że to ciekawsze rozwiązanie 3.0 i 170KM w moim galancie :mrgreen: . Teraz muszę znaleźć galanta lub sigmę zdrową technicznie, wygląd samochodu nie bardzo mnie interesuje. W internecie jest ich mało a dostępne egzemplarze mają zwykle ten sam problem co mój (popychacze, panewki). Przekładkę chcę zrobić do wakacji więc będę cierpliwie szukał :shock: .
tpodsiadlo - 02-02-2014, 20:37

Sigme to 24v czyli 205 koni, silnik 'mocno zblizony' do tgo z e88 wiec sporo rzeczy masz pnp
kowi - 03-02-2014, 09:48

OK. Dobrze wiedzieć. Byłem przekonany że chodzi o tą 170KM. Tych 24V 205 koni jest chyba jeszcze mniej. Myśle że do lata znajdę coś ciekawego.
tpodsiadlo - 03-02-2014, 17:47

Jak chcesz silnik 170km to mam 2.5 z e88 po rozrzadzie, glowice do remontu, wiem kto ma komplet dobrych glowic, mialbys silnik po taniosci, dodatkowo mam oryginalne sprzeglo do niego i 90% osprzetu, wiec prawie komplet...

[ Dodano: 04-02-2014, 12:41 ]
Jednak moj silnik sie podobno nie nadaje do remontu, wiec nie mam...

kowi - 05-02-2014, 14:09

Dzięki, mam czas i będę szukał kompletnego auta.