Pajero Ogólne - [PajeroI] Przeszczep silnika
adzajac - 27-01-2014, 09:59 Temat postu: [PajeroI] Przeszczep silnika Witam. Mam Pajero I rok 1985 z silnikiem, 2.3 TD (4D55), który już dogorywa. Teoretycznie powinienem tulejować, honować, szlifować wał ale to ok 3.5K albo więcej.
Stąd moje pytanie czy wiecie może jakie silniki mogę przeszczepić do swojego auta bez wymiany skrzyni i osprzętu.
Podejżewam, że 4D56 ( 2.5 TD ) ale czy może jakiś przeszczep "między-gatunkowy" dało by się zrobić. Tak żeby za tą samą kasę mieć nowszy silnik.
Pozdrawiam
zbyszekm2 - 27-01-2014, 23:18
Tylko 2,5 td lub stary silnik 2,6E ale on jest skomplikowany.
adzajac - 28-01-2014, 15:10
Zdecydowałem się w końcu na remot choć tylko częściowy. Okazało się, że mam popękane pierścienie i przepalony jeden tłok.
Regenerowali mi pompę wtryskową ( razem z chromowaniem głowiczki ), nowa uszczelka pod głowicą, nowe lekko nadwymiarowe tłoki, nowe pierścienie ale bez tuleii i szlifu ( powinien być ale za drogo dla mnie jak na razie ) + panewki + oleje + rozrząd + oleje w mostach i skrzyni jutro odbieram auto i sprawdzimy powinno być lepiej i parę koni powinno wrócić do stajni
polaff - 30-01-2014, 23:28
adzajac, trzeba było do Tomasza Domagalskiego dzwonić i brać 2,5 TD wyszło by taniej i silnik pewny bo do niego to w ciemno mozna brać graty.
|
|
|