To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Niesprawna tylna wycieraczka

aduko - 27-01-2014, 11:47
Temat postu: Niesprawna tylna wycieraczka
Witajcie,

mam niesprawną tylną wycieraczkę. Bezpieczniki całe. Gdzie zacząć szukać?

Czy trudno rozebrać włącznik wycieraczki? Dysponują multimetrem i sprawdził bym ten włącznik.

robertdg - 27-01-2014, 15:24

Sprawdzić czy dochodzi napięcie do kostki przy silniczku, jezeli dochodzi to spalony albo zatarty silniczek, jeżeli nie dochodzi to przełamane kable przy polaczeniu karoserii z tylna klapa, uszkodzony przekaźnik lub manetka.
Bizi78 - 27-01-2014, 19:53

Polecam ściągnąć z forum serwis manual do lancera :D .
aduko - 27-01-2014, 21:28

Zdjąłem osłonę tylnej klapy, odłączyłem wtyczkę i napięcie jest, czyli wiązka sprawna.

Po podłączeniu i włączeniu wycieraczki, słyszałem cichy przeskok jakiegoś włącznika co parę sekund, czyli co cykl poruszania się pióra. Wycieraczka nie była całkiem poziomo, ale lekko podniesiona, więc stwierdziłem, że lekko ją poruszam i po takim tyknięciu, z oporami udało mi się przejść cały cykl wycieraczki, ale jak już się położyła na koniec, nie ruszyła się i nie da się jej ręcznie poruszyć.

Silnik wczęsniej drgnął może o jakieś 0,5cm. Wychodzi na to, że silnik padnięty?

robertdg - 28-01-2014, 08:52

Wychodzi na to, że zatarta ośka prowadząca wycieraczke w tulejce, trzeba rozebrać mechanizm wycieraczki , wyczyścić i przesmarować