Pajero Ogólne - kontrolki napędów??
Anonymous - 26-01-2007, 10:41 Temat postu: kontrolki napędów?? Witam wszystkich
w moim pajerko gdy mam włączony napęd na jedną oś to na desce mryga oś przednia i teduktor czy to normalne??
natomiast gdy załącze 4x4 to wszytkie kontrolki się świecą a reduktor mryga,
jak to powinno wyglądać gdy wszytko jest ok??
nie mam jak porównac z innym pajerko
Gene - 26-01-2007, 10:48
Zawsze tak jest? Czy czasami inaczej swieca w tych samych polozeniach?
Anonymous - 26-01-2007, 11:12 Temat postu: kontrolki napędów ?? jest tak zawsze:
2h-świeci się tylny most, mryga przedni i reduktor, nieświeci blokada mostu tył
4h-świeci się tylny most i przedni, mryga reduktor, nieświeci blokada mostu tył
4hlc- swieci się wszystko oprócz blokady mostu tył,
jak włącze blokade mostu to też sie świeci, ale nigdy nie mryga
wydaje mi sie że przy wyłłączonych napędach nie powinny mrygać kontrolki, ale nie jestem pewien
Gene - 26-01-2007, 14:21
Na moj gust to chyba (powtarzam chyba) jest albo cos nie tak z podlaczeniem kontrolek albo z czujnikami. Opis powinien byc w instrukcji obslugi samochodu. Jak rozumiem takowej instrukcji nie masz. Mnie tez martwi to "mruganie". Reszta wydaje sie byc jak trzeba. Twoje Pajero to juz ma troche latek. Nie pamietam jak dokladnie powinny kontrolki reagowac. Jak czegos sie dowiem dam znac jeszcze.
http://www.sferamydlo.com.pl/Zbyszek/Pajerko/
jesli masz umiejetnosci i pojecie to prosze transfer case.pdf
Anonymous - 26-01-2007, 20:26
[jesli masz umiejetnosci i pojecie to prosze transfer case.pdf [/quote]
hmmm, wstyd się przyznac ale nie wiem co to takiego????
prosze innych użytkowników pajerek o opisy jak u was wygląda sprawa z kontrolkami
dzieki, pozdro
Anonymous - 28-01-2007, 17:36 Temat postu: Re: kontrolki napędów??
Dyzio napisał/a: | Witam wszystkich
w moim pajerko gdy mam włączony napęd na jedną oś to na desce mryga oś przednia i teduktor czy to normalne??
nie mam jak porównac z innym pajerko |
W Pajero z 2001 roku jeśli załączony jest tylny napęd, świeci się tylko tył. W pozycji 4H świecą się przód i tył, 4HLC jak w 4H + centralny mechanizm, a 4LLC jak w 4HLC + tył. Wszystkiego jestem pewien na 100%, tylko 4LLC na 99%. Trzeba wziąć pod uwagę, że coś mogło się pozmieniać, bo opisywane auto jest ciut nowsze od Twojego.
Gene - 29-01-2007, 10:48
Dyzio wszystko jest w porzadku. Mruganie po chwili powinno zniknac. Jesli nie to dodaj lekko gazu. Jesli nadal bedzie mrugac to juz moze oznaczac problem, przez chwile moze mrugac, np po wlaczeniu silnika, albo po zmianie z 4H na 2H itp, ale jak juz jedziesz, to ma swiecic to, co jest wlaczone aktualnie. Jezeli jest inaczej, to najprawdopodobniej wina czujnikow. Jest ich bodajze piec. Dostep do nich bardzo trudny, bez zdejmowania budy lub wydzierania skrzyni to wrecz niemozliwy. Czujniki te maja w sobie takie ustrojstwo, ktore sie zaciera ze starosci i/lub gdy nie uzywasz zbyt czesto napedow. Jezeli w niczym innym to nie przeszkadza (dzialanie ABS np) i jesli napedy poza tym dzialaja tak, jak powinny to trzeba przywyknac
Anonymous - 29-01-2007, 11:13
mruga cały czas wyłączony napęd, pozatym wszystko działa, żadnego ubocznego efektu, wiec pewnie wada tych czujników,
juz sie do tego przyzwyczaiłem, wiec nie bede sie bawił w rozbieranie połowy auta
dzieki bardzo pozdro
Gene - 29-01-2007, 11:35
powodzenia
Anonymous - 19-05-2008, 19:35
Witam właśnie mam podobny problem w Pinienie - może od roku ktoś nabył jakieś nowe doświadczenia. Jak mam zapięty tył to mryga reduktor - czasami gaśnie jak odpuszczę gaz. Nie zauważyłem jednak by w jakiś sposób wpływało to na jazdę. Czy ktoś jeszcze miał może podobną dolegliwość i zechciałby podzielić się czym to się skończyło - czy jest luz i należy się przyzwyczaić (bo to kwestia czujników i kontrolek) czy coś się działo później nie tak. Dodam tylko, że wszystko zaczęło się jak odwiozłem teściową do pracy i po co było robić dobry uczynek:)
Anonymous - 21-05-2008, 11:02 Temat postu: Re: kontrolki napędów??
jakublad napisał/a: | Dyzio napisał/a: | Witam wszystkich
nie mam jak porównac z innym pajerko |
W Pajero z 2001 roku jeśli załączony jest tylny napęd, świeci się tylko tył. W pozycji 4H świecą się przód i tył, 4HLC jak w 4H + centralny mechanizm, a 4LLC jak w 4HLC + tył. Wszystkiego jestem pewien na 100%, tylko 4LLC na 99%. Trzeba wziąć pod uwagę, że coś mogło się pozmieniać, bo opisywane auto jest ciut nowsze od Twojego. |
zasada działania Super Selecta została ta sama
w mojej dawnej pojarce ('95) było tak samo, nic nie mrugało ... problem najprędzej wygląda tak, jak opisał kolega Gene
Anonymous - 24-05-2008, 17:25
Powinno być tak:
Włączony tylko tylni napęd - świecą sie tylko kontrolki tylnego napędu
Załączamy 4X4 - mrugają kontrolki przedniego napędu i jak napęd się załączy świecą na stałe
I analogicznie jak powyżej z resztą napędów.
Pozdrawiam.
pantonik1 - 03-07-2008, 19:11 Temat postu: może mało znaczące... a olej w reduktorze zmieniony? a może już go brak, i też dostaje szału! Pisze, ponieważ, gdy w moim były braki to nie świeciły po załączeniu x4. teraz, gdy jest uzupełniony jest wszysto ok. nie wiem, jakie to ma znaczenie, ale... u mnie się udało:-) Pozdrawiam
f04 - 04-01-2009, 22:52
Witam
Tak troche temacik przywracam ale u mnie w Pajero II 99 tylne kontrolki się nie palą wcale, przód się zapala jak włączy się 4x4. Ale sie chyba nie trzeba przejmować bo po oczach nie daje.
Pozdrawiam
jawaldek - 04-01-2009, 23:05
f04 napisał/a: | Witam
Tak troche temacik przywracam ale u mnie w Pajero II 99 tylne kontrolki się nie palą wcale, przód się zapala jak włączy się 4x4. Ale sie chyba nie trzeba przejmować bo po oczach nie daje.
Pozdrawiam |
Witaj w gronie MitsuManiaków. Nie przejmuj się tym faktem. U mnie też się tylne nie świecą a jadę. Przód po załączeniu świeci się i masz rację z tym dawaniem po oczach Pozdrówka
|
|
|