[97-04]Galant EAxA/W - Problem z centralnym i postojówkami
Adrian Galant - 28-01-2014, 11:23 Temat postu: Problem z centralnym i postojówkami Witam jestem tu nowym użytkownikiem chociaż posty czytałem sporo wcześniej i w wielu sprawach mi pomogliście. Pisze nowy temat ponieważ nie działa opcja szukaj a pewnie było już coś takiego wiec proszę o rady lub podesłanie linku, mianowicie chodzi o centralny zamek nie działa do końca z kluczyka otwiera ale nie zamyka z pilota również kierunki mrygają ale nie zamyka a siedząc w środku od strony kierowcy ręcznie zamkną się wszystkie drzwi.
postojówki nie działają pisaliście że może to być przełącznik przy kierownicy ale tam nic nie widać ale świecą się z mijania.
koller - 29-01-2014, 02:20
Jezeli chodzi o centralny to nie do konca doprecyzowane czy on z pilota otwiera? czy tez zamyka?
a co do postojowek to sprawdz czy dochodzi napiecie do zarowek jesli nie to bezpiecznik potem dopiero przelacznik
Adrian Galant - 29-01-2014, 10:25
co do centralnego z pilota nie działa wgl dioda na pilocie się świeci po naciśnięciu przycisku otwórz bądź zamknij i awaryjki mrugają ale zamek nie reaguje. otwiera się go tylko z kluczyka a zamyka tylko od wewnątrz od strony kierowcy jest to uciążliwe bo muszę zamknąć drzwi kierowcy i zamykać go wchodząc tylnymi drzwiami. Przez to zdarzyło mi się już zatrzasnąć kluczyki.
Co do posojówek sprawdzałem bezpieczniki potem dopiero przełącznik ale nie sprawdziłem czy dochodzi prąd ale myślę że prąd dochodzi skoro ze światłami mijania się świecą.
koller - 29-01-2014, 18:49
musialbys sie dokopac do silownika centralnego zamka skoro go nie mozesz zamknac z klucza a w tymd rugim przypadku jezeli chodzi o pilot to mozliwe ze sie rozprogramowalu mnie tak bylo i skonczylo sie na wymianie centralki i przy okazji zalozeniu sobie nowego alarmu
Adrian Galant - 29-01-2014, 18:58
centralka jest na drzwiach kierowcy? zdejmowałem kiedyś boczek przy wymianie głośników i była tam jakaś czarna skrzyneczka ale nie wiem czy to to.
koller - 29-01-2014, 19:19
centralka jest za skrzynka bezpiecznikow kolor jasnoniebieski
a na drzwiach kierowcy jest silownik master ktory steruje innymi silownikami podaj mase na przewody by sprawdzic czy zamyka i otwiera
[ Dodano: 29-01-2014, 19:21 ]
wykluczysz czy silownik jest dobry
a czemu nie mozesz zamknac z klucza drzwi jaki jest objaw?
Adrian Galant - 29-01-2014, 20:06
kluczyk wgl się nie kręci w stronę zamykania ale za to otwiera bez problemu, mówisz że w drzwiach jest sterownik ale ta 'skrzynka' jest pusta w środku z tego co pamiętam a pilot zadziałał może ze 2 razy zaraz jak go kupiłem to było gdzieś maj/czerwiec ale to też nie za 1 razem zadziałał jak mu się zachciało, wydaje mi się że to może być jakaś fuszerka poprzedniego właściciela z całą elektryką bo np są ślady że był alarm dioda itp ale alarmu nie ma no i te postojówki
koller - 29-01-2014, 20:09
nie w drzwiach nie ma centralki. w drwiach jest silownik master taki nadrzedny
kurcze gdybys byl blisko ogarnal bym ci to
Adrian Galant - 29-01-2014, 20:20
tak rozumie Cię ze to jest Master tylko że ona jest pusta ;D sprawdzę tak jak mówisz za bezpiecznikami i zobaczymy
koller - 29-01-2014, 20:21
chyba ze ktos wstawil jakas uniwersalna centralke do sterowania zamkiem
Adrian Galant - 29-01-2014, 20:40
podejrzewam że to jest możliwe dzięki za pomoc jutro wszystko posprawdzam
koller - 29-01-2014, 20:42
jakby co to wal jak w dym cos pomoge
a porob fotki
tresorex - 31-01-2014, 09:10
Mam podobny problem z centralnym. Wszystko działało na razie ok, a raz podchodzę do zaryglowanego dzień wcześniej auta ciągnę za klamkę a drzwi niezaryglowane!
Teraz sytuacja wygląda tak (centralny z pilotem jest oryginalny):
-wszystkie drzwi niezaryglowane, zamykam pilotem -> zamykają się wszystkie drzwi oprócz kierowcy
-wszystkie drzwi zaryglowane, otwieram pilotem -> otwierają się wszystkie drzwi oprócz kierowcy
-wszystkie drzwi niezaryglowane, zamykam kluczykiem-> zamykają się wszystkie drzwi
-wszystkie drzwi zaryglowane, otwieram kluczykiem-> otwierają się wszystkie drzwi
-zamykając i otwierając ze środka rygielkiem koło klamki blokuje lub otwiera wszystkie drzwi normalnie.
Gdzie szukać przyczyny problemu?
robertdg - 31-01-2014, 09:49
W zamku kierowcy, może wilgoć podeszła, przymarzło i zamek nie ma siły ruszyć, albo cos z elektryką
Adrian Galant - 31-01-2014, 10:35
u mnie sprawa wygląda tak, że wczoraj wyjąłem centralkę (tą za bezpiecznikami) i włożyłem ją s powrotem i przy otwartych drzwiach zamek zaczął odbijać więc myślę że mógł się rozkodować znalazłem już jak zakodować go spowrotem więc niedługo to sprawdzę.
A co do świateł pozycyjnych nie dochodzi prąd na żarówki ani na bezpieczniki pozycji a jeżeli dałem prąd 'na krótko' to świeciły się nawet na wyłączonych światłach ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
|
|
|